Gallien Krueger B-HOOD
O, Gnieźnieński Młyn Big Grin
Odpowiedz
to mogę poprosić o numerek? następny pewnie będzie #21 Smile
https://www.facebook.com/Statysci Zapraszam na profil Bandu, w którym czynię basy Big Grin
Lewicki Socher's Custom P-Bass, Birdland Loxia B5, Fender Standard Jazz Bass 5 Mexico-->Gallien-Krueger 700RB-II-->NoisyBox Custom Moro 1000W 4x10 + NoisyBox Custom Moro 1x15 300W.
Odpowiedz
(11-09-2011, 10:07 PM)obserwacja napisał(a): Przesiadłem się właśnie z SWR-a w sumie dwóch tzn Workingman`s 2004 i sm500 na Galliena Kruegera 700 RBII
Gram na 4 strunowym precissionie 30 letnim i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony. też żongluję sprzętem jak niektórzy z was, były marki, ampegi, eSWueRy itp.
Na chwilę obecną przede wszystkim jestem zadowolony z uniwersalności tej głowy. sekcja Eq nie pompuje zbytnio jak to w Markbassie i nie ma tej żyletki SWR. Sekcja contour i presence nieoceniona. No i miks volume z boostem daje na prawdę rade.
Oczywiście są i minusy. to brak wejścia słuchawkowego i w sumie teraz nie wiem czy ten charakterystyczny sound można uznać za wadę. mi akurat cholernie podoba się ten osadzony bas.

Jak ustawiacie swoje RB ? ja po paru dniach mam juz swojego faworyta.
volume - 3/4
contour- 1/4
presence - 3/4
EQ - lekko podbity low-mid
Boost - 1/5

Wiem, że odkopuję, ale jak padło zapytanie to chętnie odpowiem Smile Długo nie kombinowałem na razie, coś mi nie idzie wycisnąć nic sensownego z boostem, ale pewnie jeszcze nie umiem albo się nie przyzwyczaiłem Big Grin Obecnie:
VOL na godzinie 9-11
Contour - max Big Grin
presence - na 12
Treble również na 12 do 15
hi-mid różnie... ale raczej skręcony na zero
Low-mid do końca Big Grin
Bass między 15 a fullem
Boost na 9tej
Woofer na maksa

Wysoko raczej nie gram, a efekt jest taki, że w naszej sali prób kanapa czasem chce odfrunąć, tego mój były wzmak ampeg svt-3 pro nie potrafił Smile
https://www.facebook.com/Statysci Zapraszam na profil Bandu, w którym czynię basy Big Grin
Lewicki Socher's Custom P-Bass, Birdland Loxia B5, Fender Standard Jazz Bass 5 Mexico-->Gallien-Krueger 700RB-II-->NoisyBox Custom Moro 1000W 4x10 + NoisyBox Custom Moro 1x15 300W.
Odpowiedz
to też może napiszę, może się przyda komuś, choć wątpię.

gain 9-12
contour - 0
presence - 11-12
hi - 10-11
hi-mid - 9-10
lo-mid - 11-12
low - 12-13
boost - max
master - zależnie, przeważnie koło 10-11
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
contour działa we wszystkich gallienach podobnie?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
Ja mam najczęściej wszystko na 12-stą, Boost na max, Gain ok 11-stej, wciśnięty 5-string filter i pad do aktywnej elektroniki. Gram w pełnym bi-ampingu, także spore znaczenie mają proporcje gałek Woofer/Tweeter oraz załączenie padów LPF na obydwu sekcjach.

Ostatnio gram trochę nietypowo z basowym Tech21 XXL na wejściu (ustawiony mocny fuzz, ale volume w basie jest tak odkręcony, aby na wzmacniacz trafiał w zasadzie sygnał nieprzesterowany). Z tego względu gały 'Bass' we wzmacniaczu i w basie, są odkręcone na maxa w celu kompensacji pasma przenoszenia. Efekt jest taki, że zestaw wali pełnym, wyrównanym soundem, natomiast ładnie się nasyca harmonicznymi przy mocniejszym ataku i ma elegancki sustain. I przede wszystkim - gra twardym dołem, który co nieco jednak przydaje się G-K Wink
Odpowiedz
Czy do Gallienów da się jakoś podłączyć zewnętrzny preamp, żeby ominąć ten we wzmacniaczu?
Odpowiedz
(07-03-2013, 11:01 AM)jetofuj napisał(a): Czy do Gallienów da się jakoś podłączyć zewnętrzny preamp, żeby ominąć ten we wzmacniaczu?

Tak. Wpinasz się w 'Return' pętli. Działa Ci wtedy tylko kontrola końcówki mocy.
Odpowiedz
Jest tu ktoś kto ma/miał backline 600? Mam jak sądzę mały problem i chciałbym się skonsultować z użytkownikami tego modelu.

edit:

Chodzi o diodę clip. Jak wysteruję sobie wszystko cacy i gram dźwięki na strunie E to strasznie często miga dioda clip i przesterowuje mi paczka. Próbowałem już różnych kombinacji jednak bezskutecznie. EQ ustawione prawie na płasko jedynie podbite na 13 treble i bass. Co może być przyczyną? Jak to ustrojstwo ukręcić, żeby brzmiało, nie świeciło za często i nie przesterowywało?
Odpowiedz
Level albo boost za wysoko. W sumie przesterowywałem lekko swoje backlajny i nie było problemu. Jak masz level, master i boost?
Odpowiedz
Level A - na godzinę 9
Boost - na godzinę 13
Master - na godzinę 11
Odpowiedz
ustaw master na godzinę 3 i wcisnij -10db. Okazjonalnie może mrugać, ale nie powinno rzęzić w paczce...
Odpowiedz
(09-24-2013, 09:56 PM)mazdah napisał(a): ustaw master na godzinę 3 i wcisnij -10db. Okazjonalnie może mrugać, ale nie powinno rzęzić w paczce...

Tylko z tym -10db wydaje się, że nie ma tej selektywności i pierdolnięcia.
Odpowiedz
(09-24-2013, 10:00 PM)Dex napisał(a):
(09-24-2013, 09:56 PM)mazdah napisał(a): ustaw master na godzinę 3 i wcisnij -10db. Okazjonalnie może mrugać, ale nie powinno rzęzić w paczce...

Jeżeli Backline jest praktycznie taki sam co 700RB to z tego co piszesz nie maluje się ciekawy obraz. Ja przesterowanie na basie pasywnym mogłem uzyskać z mocno wychylonym boostem i skręconym w przeciwnym kierunku masterem, volume etc. Na prawdę trzeba było z premedytacją kręcić w skrajności żeby uzyskać ciekawy ala lampowy warkot.
Podbicie EQ nie powinno mieć znaczenia.
Ps. Cholernie tęsknię za tą głową.
Ibanez Blazer-Maruszczyk Elwood--AMP BH420--112 NoisyBox(Fatailpro)--Aphex Punch factory-Chaos Hotcake drive.
Odpowiedz
(09-25-2013, 09:10 AM)obserwacja napisał(a):
(09-24-2013, 10:00 PM)Dex napisał(a):

Jeżeli Backline jest praktycznie taki sam co 700RB to z tego co piszesz nie maluje się ciekawy obraz. Ja przesterowanie na basie pasywnym mogłem uzyskać z mocno wychylonym boostem i skręconym w przeciwnym kierunku masterem, volume etc. Na prawdę trzeba było z premedytacją kręcić w skrajności żeby uzyskać ciekawy ala lampowy warkot.
Podbicie EQ nie powinno mieć znaczenia.
Ps. Cholernie tęsknię za tą głową.

Zobaczę w piątek jeszcze. Najwyżej trzeba będzie się do Mateusza przejechać i szybko sprzedać wzmacniacz Tongue
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości