Efekty, Pedalboardy - zdjęcia, testy, opinie
(07-15-2013, 04:01 PM)jetofuj napisał(a): Dzięki. Mój gitarzysta ma super wypasionego Vibe'a - jeszcze nie zdążyłem go przetestować z basem.

Choć nie wiem, czy się sprawdzi. Maestro PS-A1 to 6-stopniowy phaser na jfetach, a Uni-Vibe ma żarówę...

I rzeczywiście vibe Twojego kolegi ma żarówę? Jak tak to żądam nagrań z basem Wink Ja na razie testowałem tylko Rotovibe, które mi tak se grało i Dunlopa Univibe, które było w pytę. Wiem że jakieś chcę, ale nie stać mnie na nic fajnego, ale widziałem że Chaos w niezłej cenie robi coś na żarówie.
Co do Maestro, z tego co słyszałem jakieś próbki to potrafi zabrzmieć jak univibe, a tak czy siak w tym wypadku z basem nie szedłbym w MXRa (choć 100 to mój ulubiony phaser w miarę przystępnej cenie).
Jabłanica (bułg.: Община Ябланица) − gmina w środkowej Bułgarii. Populacja wynosi 6600 mieszkańców. 

blue colander stompboxes

Odpowiedz
Jest parę fajnych phaserów: Moog, Infanem, zastanawiałem się jeszcze nad kopią Mutrona, ale nie lubię phaserów, więc raczej forsy w to nie chcę pchać Smile

http://www.wah-wah.co.uk/

^ Nie ma chyba bardziej wypasionego vibe'a na rynku. Kosztuje oczywiście swoje... Zerknij sobie jeszcze na Wizarda - strasznie za mną chodzi, ale od dłuższego czasu 6 strun nie tykam, a do basu się nie nada.
Odpowiedz
Panowie - a które octavery dodają oktawę do góry i czy zawsze musi ona brzmieć syntetycznie lub być niepozbawiona zniekształceń? Są w ogóle jakieś dedykowane do podnoszenia o oktawę do góry?
Odpowiedz
whammy?
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
(07-15-2013, 11:31 PM)Stanislav. napisał(a): whammy?

Ale tam chyba nie da się zachować oryginalnego sygnału...
O proszę - MOOER wziął się za basowe efekty Smile

[Obrazek: PB201378113430.jpg]
Odpowiedz
a no tak, 'dodają' Smile

ten fuzz całkiem przyjemny o ile nie będzie dołu ciął Wink
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
Omson: Whammy IV ma opcję dodania oktawy w górę lub dół (w części Harmonizer Wink ).
Odpowiedz
Pog2?
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(07-16-2013, 05:14 AM)bratekr napisał(a): Pog2?

+1
Odpowiedz
(07-16-2013, 04:51 AM)paluch1986 napisał(a): Omson: Whammy IV ma opcję dodania oktawy w górę lub dół (w części Harmonizer Wink ).

A no właśnie - widziałem u Ciebie w pedalboardzie, że posiadasz... Ja dawno temu bawiłem się Whammy, ale nie pamiętam kompletnie, czy oktawy dodawane były do podstawowego dźwięku, czy był on zastępowany?
Jedyne co bardzo dobrze zapamiętałem, to idealny tracking niskiej oktawy! Smile
Odpowiedz
Ring Thing robi dobre UniVibe...
Mogę nagrać jakieś próbki potem.
Odpowiedz
Można i tak i tak Wink Można "przestroić" dźwięk i dodać harmonię, jeśli dobrze pamiętam to harmonie daje w proporcji 50/50 (nie używam ich, tylko zwykłe "przestrajanie"). Co do trackingu: Jak w Zakwasowie chwilę się pobawiłem na starym basowym Whammy, to miałem wrażenie że znacznie lepiej działa z niskimi dźwiękami niż Whammy IV (przynajmniej jeśli chodzi o przestrajanie do wyższych dźwięków).

Whammy IV czy jest idealne? Niskie dźwięki (poniżej A) łapie tylko delikatnie zagrane i przy mostku. Ogólnie nie przepada też za uderzaniem strun o progi.
Odpowiedz
Dobre to?

http://allegro.pl/digitech-bp-8-bp8-mult...65774.html
Odpowiedz
Mały update :

[Obrazek: IMAG0696.jpg]

[Obrazek: IMAG0697.jpg]

Fotki robione lodówką (nie ampega) Wink

Od razu konkluzje: germanowe diody to jest to! LED-y też grają, ale nie mają tej fajnej chrypy, różne diody wymagają do poprawnej pracy (w tym układzie) różnego ustawienia gałki dump (czyli regulacja napięcia, innymi słowy bias), przełącznik fazy jest strzałem w 10, w zależności od konfiguracji dźwięk jest bardziej rozwarstwiony lub bardziej zbity, jeden słicz podwaja możliwości, efekt ma układ stabilizacji diody świecącej więc może pracować w szerokim zakresie zasilania i nie pali lampki, u mnie najlepiej gada na 18V (większy headroom), do dopracowania jeszcze sekcja dry.. Na moje gada to ciekawiej niż SFT, można zrobić prawie betoniarę poprzez gitarowy distortion po bardzo delikatne overdrivove podbarwienie.

Próbek jeszcze nie mam, coś telefonem zarejestrowałem, ale sygnał za mocny i się przesterowało.
Odpowiedz
Charakter podobny do czego?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 33 gości