Liczba postów: 2326
Liczba wątków: 45
Reputacja:
10
08-31-2011, 11:47 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2011, 08:45 AM przez pinio.)
Dzięki śledziowi można posłuchać Piestro (wątek o bhoodzie przesterowców)..
Kopia Fender Blender czeka na obudowę (i nowego właściciela). Szeroki wachlarz brzmień od typowego Fuzz Face przez siarkę do fajnego gruzu. Dodatkowo przełącznik podbicia Tone, który będzie do deptania (na solówki, slapy, etc.). Spróbuję (bez obietnic) coś na dzisiejszej próbie nagrać chociaż komórką z pieca. Mogę w linię, ale to nie odda w pełni możliwości tego wariata.
Łupdejt:
Małe co nieco nagrane telefonem komórkowym. Sorki za mało artystyczne wynurzenia, tak coś na szybko próbowałem. W rzeczywistości brzmienie jest bardziej różnorodne, ale komórka nie umie tego zarejestrować
Liczba postów: 3636
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Trochę odkopię temat.
Mam stary preamp onboard z allegro, taka czarna kosteczka, chciałem wpakować to w obudowę efektową, dorzucić jakiś volume i zrobić sobie prosty booster. A że nie znam się do końca na elektronice, to takie pytania mi się nasuwają:
1. Jaki potencjometr? Domyślam się, że lepiej będzie umiejscowić go za preampem. 20k (jak przy aktywnych przetwornikach) będzie ok? Impedancja wyjściowa to 10kOhm, jeśli to ma jakieś znaczenie...
2. Czy tak jak w przypadku układów w gitarze, łączyć jedną nóżkę potencjometru z jego obudową, czy tylko do masy ją podłączyć?
3. No właśnie, masa... Kabelek "ground" z preampu podłączyć do gniazda "input" czy "output"? Znalazłem taki schemat, jeno w mojej kostce jest tylko jedno wyprowadzenie "ground", nie dwa punkty, jak tutaj... olać to i wszystko w jedno miejsce przylutować (jeśli tak, to jakieś konkretne lepsze, a innych unikać), czy jak?
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11
(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Liczba postów: 902
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
(12-22-2013, 08:38 PM)Bisq napisał(a): Trochę odkopię temat.
Mam stary preamp onboard z allegro, taka czarna kosteczka, chciałem wpakować to w obudowę efektową, dorzucić jakiś volume i zrobić sobie prosty booster. A że nie znam się do końca na elektronice, to takie pytania mi się nasuwają:
1. Jaki potencjometr? Domyślam się, że lepiej będzie umiejscowić go za preampem. 20k (jak przy aktywnych przetwornikach) będzie ok? Impedancja wyjściowa to 10kOhm, jeśli to ma jakieś znaczenie...
2. Czy tak jak w przypadku układów w gitarze, łączyć jedną nóżkę potencjometru z jego obudową, czy tylko do masy ją podłączyć?
3. No właśnie, masa... Kabelek "ground" z preampu podłączyć do gniazda "input" czy "output"? Znalazłem taki schemat, jeno w mojej kostce jest tylko jedno wyprowadzenie "ground", nie dwa punkty, jak tutaj... olać to i wszystko w jedno miejsce przylutować (jeśli tak, to jakieś konkretne lepsze, a innych unikać), czy jak?
Potencjometr 20k może być - dołącz go do wyjścia pre. Masy OBU gniazd połącz ze sobą! - będzie to wspólny punkt dla preapmu, potencjometru, basu i wzmacniacza. Najlepiej gdyby obudowa była metalowa - wówczas ta masa jest połączona z puszką (za pośrednictwem gniazda). Czy zakładasz jakiś bypass?
Liczba postów: 3636
Liczba wątków: 4
Reputacja:
1
Tak, ma być footswitch z true bypassem.
Tradycyjny J-BASS B-HOOD member no. 2
Broda B-hood #11
(03-11-2013, 11:07 PM)Brylant napisał(a): [Bisq_mode=on]
Ale wszystko jest chujowe...
[Bisq_mode=off]
Liczba postów: 3857
Liczba wątków: 9
Reputacja:
2
12-30-2013, 08:41 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-30-2013, 08:44 PM przez Bolem.)
http://musicstudio.bigredroo.com.au/circ...ev_1.5.pdf
Pytanie do znawców: dało by się zrobić kostkę z sekcją drive taką jak w tym headzie? Drive z Zakwasowego heada jest IMO super
edit: tutaj trochę tekstu na temat heada http://musicstudio.bigredroo.com.au/Guit..._Bass.html
fender -> fender -> fender
Liczba postów: 19435
Liczba wątków: 50
Reputacja:
21
12-30-2013, 08:47 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-30-2013, 08:47 PM przez zakwas.)
Nawet jakby się dało, to zauważyłem już jakiś czas temu, że bardzo dużo zależy w tym headzie od położenia gałki volume, która jest też gainem. Zresztą macius pisał o tym, że w jego 220 jest zauważalny przester po odkręcaniu bodaj na 1/3 - u mnie też to jest, a w niższych wartościach, jak nie ma przesteru z gainu, wpływa to również na pracę przesteru, co w sumie jest całkiem normalne chyba, nie?
Reputacja:
2
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi.
Mi chodzi o to, ze chcialbym zeby bas chrumkał bez zabijania głośnością całej kapeli, wydaje mi się, że u Ciebie to jest do zrealizowania.
Reputacja:
21
Chodzi mi o to, że charakter tego przesteru jest zależny od głośności i wysterowania wzmaka. Nie wiem na ile to osobna sprawa po wyciągnięciu jakiejś sekcji ze schematu.
Tyle.
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
12-31-2013, 08:51 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-31-2013, 08:52 AM przez Markus.)
(12-30-2013, 08:41 PM)Bolem napisał(a): Pytanie do znawców: dało by się zrobić kostkę z sekcją drive taką jak w tym headzie? Drive z Zakwasowego heada jest IMO super Myślę, że pytanie jest retoryczne; a czemu miałoby się nie dać coś takiego zrobić? Jest schemat i nie ma w nim żadnej tajnej technologii. Nawet widziałem taki projekt z płytkami. Tylko może to był wyższy model. Wydaje mi się, że chciałeś zadać zupełnie inne pytanie: czy dałoby radę to zrobić tanio, dobrze i szybko (z naciskiem na tanio)? W tym przedwzmacniaczu jest kilka "haczyków". Na przykład zasilanie 34V. Musiałbyś mieć zewnętrzny zasilacz o tym napięciu lub umieścić zasilacz wewnątrz kostki (a to są dodatkowe koszty). Jeśli chciałbyś barwę z tego wzmacniacza to jest ona zrobiona na dławikach o bardzo dużych wartościach indukcyjności (do 6H). Takich dławików nie kupisz w sklepie na rogu. Znam firmy, które takie dławiki nawijają ale one najchętniej nawinęłyby 100 sztuk takich dławików. A to by zdecydowanie zwiększyło koszt takiego efektu.
Więc odpowiedź brzmi: oczywiście, że da radę coś takiego zrobić ale nie będzie to tanio. Pytaj Pinia może będzie zainteresowany. Ale moim zdaniem lepiej kupić taki head i na nim grać niż robić jedną sztukę takiego preampu.
Marek
Reputacja:
21
Tylko "kupić taki head" wcale nie jest tak łatwo jak się okazuje. Zwłaszcza w Polsce.
Reputacja:
10
Markus chyba wyczerpał temat :/
Zapięcie można by zrealizować za pomocą powielacza napięcia, ale w sumie bezpieczniej i taniej chyba wyszedłby jednak zasilacz (najlepiej chyba wewnętrzny).
Tak jak w preampie SVP Ampega, korekcja środkowego pasma wykorzystuje dławik. Pewnie jednostkowo można by to zlecić (lub samemu nawinąć) jakiemuś magikowi od cewek. Jak zamawiałem dławik do nadstawki HF, to oczywiście nie mieli go na stanie, tylko wykonali pod zamówienie, podejrzewam, że nie było by kłopotu ze zrobieniem. Fajnie byłoby mieć (nie szukałem) zmierzony przekrój drutu w oryginale.
Pytanie czy tylko sam drajw, czy korektor też, bo to już komplikuje sprawę.
Tranzystory znalazłem tylko zamiennik http://www.elel.pl/szukaj.html?fraza=2N2...0&gdzie2=0
Mi by się nie chciało w to bawić...
Markus, pewnie miałeś na myśli projekt 320-tki?
Reputacja:
2
(12-31-2013, 08:51 AM)Markus napisał(a): czy dałoby radę to zrobić tanio, dobrze i szybko (z naciskiem na tanio)?
W sumie o to chodziło, dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Liczba postów: 4257
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Hej - potrzebuję AB Box, a jako, ze firmowe (np fender) kosztują ponad 100 zyli, a siedziw tym w zasadzie przełącznik i trzy gniazda to myśle by sobie skonstruować tak samodzielnie - na co zwróćić uwagę?
To mam mi wysyłąć sygnał albo na wzmak, albo na tuner, ale tak, by nie było sychac przełączenia i by po wrzuceniu na tuner nie brumiło - zatem wtedy powinno zwierać wejście wzmacniacza.
Ktoś robił coś takiego?
Liczba postów: 329
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
11-15-2014, 03:34 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-15-2014, 03:35 PM przez quniq.)
Prościzna. 3 gniazda i 1 przełącznik 2-pozycyjny 2-sekcyjny.
I dlaczego nie podłączysz tunera równolegle, bądź w pętlę efektów?
Reputacja:
10
Filozofii w tym nie ma. Kupowałbym dobre gniazda Amphenol, Neutrik. Przełacznik Alpha. Te tańsze trudniej się lutuje, łatwiej się psują, pozorna oszczędność.
|