02-16-2014, 09:43 PM
Cała seria AH ma wredniejsze brzmienie od 3Pro ?
EXCLUSIVE TRACE ELLIOT B-HOOD
|
02-16-2014, 09:43 PM
Cała seria AH ma wredniejsze brzmienie od 3Pro ?
02-16-2014, 09:45 PM
nie ma czegoś takiego jak "seria AH"
![]() Gibson-era post-SMX GP12 są cholernie zadziorne, twarde i szybkie, ale też z typową trejsową "gumą", gdy pokręci się dual-band compresorem
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
02-16-2014, 10:00 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-16-2014, 10:03 PM przez Maciejeq.)
Wiecie który TE jest najwredniejszy?
Mój ![]() Jaja sobie robię, ale mogę się pochwalić, że oddałem go do Markusa celem poważnych modyfikacji. Wszystkie kondensatory wymienione, opampy TL wymienione na odpowiedniki Analog Devices (OP275 itp.), pętla równoległa (która w oryginalne była z high-pass'em) przerobiona na full range, dodatkowo zamiast EQ Balance (który w oryginale jest bezużyteczną gałką) zaimplementowanie Aural Enchancer'a z SM900 Alfika. Może dojdą jeszcze modyfikacje pre-shape (na zasadzie filtra pasywnego) + pewne dodatkowe kontrolery do pętli efektów. Nie mogę się doczekać ![]() Miałem okazję go posłuchać, po zmianie kondensatorów i opampów wszystkich poza tymi z eq graficznego i było już dobrze \m/ Dół fajny i twardy, góra bardziej otwarta i zadziorna, mniej stłumionego koca w brzmieniu. Ciekaw jestem jak to będzie gadać finalnie, ale jestem prawie że pewien, że zerwie majty niejednemu ![]() Do ogrania zapewne podczas bassturbacji, odkupi się po ostatnich, kiedy to kilka osób powiesiło na nim psy ![]() A dual band compressor to jest imo totalny śmieć, ma źle ustawiony atak i powrót, niestety nie znalazłem dla niego zastosowania... :/
02-16-2014, 10:02 PM
02-16-2014, 10:03 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-16-2014, 10:04 PM przez Maciejeq.)
Do usunięcia.
02-16-2014, 10:04 PM
Maciejeq - zależy od wersji heada.. imho w SMX jest fajnie ustawiony
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
02-16-2014, 10:15 PM
IMO po prostu bezużytecznie, takie ustawienie może do slapu byłoby nawet ok, ale w tym co ja gram jest totalnie zbędne. Z resztą, ja nie lubię kompresorów które działają non stop, w ogóle nie lubię kompresorów, o ile nie są od zabarwiania brzmienia
![]() Może niedługo, prócz modów head'a, zaktualizuję swój status w tym b-hoodzie ![]()
02-16-2014, 10:21 PM
akurat SMX bardzo pozwala na zabarwianie (choć da się ustawić na "przezroczysty")
02-16-2014, 10:23 PM
Ale mówisz o zabarwianiu kompresorem? Nie uświadczyłem niczego takiego, a kręciłem nim na lewo i prawo. Od tego jest lampa
![]()
02-17-2014, 09:34 PM
Panowie,
od pewnego czasu rozglądam się za jakąś trejsową łepetyną. Na allegro można znaleźć piec oznaczony jako AH500x. O tu: http://allegro.pl/trace-elliot-ah500x-se...07469.html Pytanie: Czy te piece gruzują jak przystało na trejsy, czy to może jakiś "produkt uboczny" czy coś w tym stylu? ![]() No i czy ta cena jest odpowiednia? Zanim zacznę gościa wypytywać o szczegóły chciałbym się dowiedzieć, czy warto.
gram na basie
02-17-2014, 09:45 PM
To mocny, tranzystorowy head.. nie uzyskasz na nim "lampowego" drive'u, raczej twarde brzmienie a'la Pixies.
Imho cena "kup teraz" jest zbyt wysoka.
02-17-2014, 10:02 PM
Chociaż może fajnie gruzić w dole przy zachowaniu czystej góry - z moim preclem dogaduje się coś podobnego świetnie.
02-18-2014, 07:09 AM
No właśnie o to twarde brzmienie się rozchodzi.
Miałem dwie opcje: Jakiś TE, albo Svt-3 pro. Gdy podpiąłem się z basówką do Svt-3 pro, to niby fajnie grało, ale musiałbym pokręcić trochę gałami, żeby uzyskać coś fajnego, co mnie zdziwiło, bo się człowiek tyle nasłuchał o "trójce" że w nim gałkami kręcić to abominacja i tym podobne bzdury ![]() Gdy wpiąłem się do trejsa "ah300-7" nie pamiętam jakiej serii, wiem że z pewnością był to całkowity tranzystor (ztcp z tego forum niedawno chyba yacoob taki dokładnie egzemplarz sprzedawał) to headzik całkiem miło mnie zaskoczył, gruzował w dole i dosyć klarowną górę miał, jak wspomniał kolega wyżej ![]() I wiadomo może, w jakich latach produkowane były te wzmaki? Jeśli 1500 to za dużo, to 1200 to już jest dobra cena?
gram na basie
02-18-2014, 08:37 AM
1200 za ten head to nie okazja, ale cena ok.
Będzie zabójczo głośny.. mi w Sphere wystarczało 150W od TE, podczas gdy svt3pro nie wydawał się mega głośny ![]() GP12 to nie tylko więcej pozycji na eq, to także lepsze komponenty niż GP7 i dostaniesz więcej dynamiki i mniej "gumy"
02-18-2014, 09:00 AM
"Wystarczało" oznacza bez odkręcania wzmaka do oporu?
Słuchałem kiedyś "Homo hereticus", i domyślam się że w tej muzyce potrzeba było mocy by się przebić ![]() A skoro w TE 150w wystarczy do takiego łomotu, to może powinienem się zainteresować piecem który sprzedaje bratekr, o ile wciąż to aktualne?
gram na basie
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|