Mikrofony LIVE & STUDIO
Odkopuję Big Grin Pytanie w sumie o gusta, ale... warto się zapytać: robiąc mix linia & mic, co z czego lepiej wyciągać? Klekot z mic'a a dół z lini czy może, dół z mic'a a dobarwiać górą z lini? Jakieś inne sugestie? Jak w studio, a jak na lajfie?
Odpowiedz
(04-11-2010, 10:20 PM)SeBas napisał(a): Odkopuję Big Grin Pytanie w sumie o gusta, ale... warto się zapytać: robiąc mix linia & mic, co z czego lepiej wyciągać? Klekot z mic'a a dół z lini czy może, dół z mic'a a dobarwiać górą z lini? Jakieś inne sugestie? Jak w studio, a jak na lajfie?
Nie warto sie pytac. Kazdy instrument jest inny, kazdy mikrofon jest inny (lub nawet jego ustawienie wiele zmienia), kazdy ma inne oczekiwania co do brzmienia itd. Nie kierujmy sie schematami. Jezeli w sygnale z linii czegos Ci brakuje to Ty wiesz czego i zwyczajnie staraj sie uzyskac to z mikrofonu.

Na poczatek zrob cos takiego... majac 2 sygnaly odsluchaj kazdy bez korekcji. Zobaczysz jaka jest roznica brzmieniowa miedzy nimi i pewnie po 10 sekundach bedziesz wiedzial, ktory z nich jak wykorzystac. A pozniej zabawa EQ czeka (albo co sie czasami przytrafia np. w przypadku Grotta zostawisz tylko sygnal z linii bez jakiejkolwiek ingerencji mrgreen)
Zapraszam na stronę mojego bandu Omni mOdO- http://www.facebook.com/OmnimOdO
Odpowiedz
(04-02-2010, 06:58 PM)JA_cek napisał(a): Ładnie zagrał też bas basowego łez ściągnięty z lini (Ampeg SVT Classic) i Shure SM57 przytkniętego do głośnika 10"
popieram.. aczkolwiek do studia planuję kupić AKG D12
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(04-12-2010, 08:48 AM)Burning napisał(a):
(04-02-2010, 06:58 PM)JA_cek napisał(a): Ładnie zagrał też bas basowego łez ściągnięty z lini (Ampeg SVT Classic) i Shure SM57 przytkniętego do głośnika 10"
popieram.. aczkolwiek do studia planuję kupić AKG D12

ten akg to dosc abstrakcyjny strzal - mikrofon nieprodukowany, trudnodostepny i rozchwytywany.

trzeba uwazac na wersje d12 e, bo ma oslone z tworzywa sztucznego kiepskiej jakosci i jest to bardzo awaryjny element.
Odpowiedz
paka - wiem, wiem.. ale brzmi Smile i jest bardzo liniowy.. i lepszy od przereklamowanych imho Zenków 421, i może zdzierżyć szeroki zakres wilgotności i temperatur, i nadal działa w wielu studiach.
Planuje kupić taki po renowacji komory, chodzą w DE po ok €300
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości