Ampeg + Hartke
Witam.

Jeśli do głowy Ampeg SVT 3 PRo użyję preampu Hartke VXL Bass Attack, to czy otrzymam dużą poprawę dynamiki i brzmienia, czy nie ma to sensu?
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Samoróbka kolumna na głośniku Eminence Delta 15" 300W
Odpowiedz
dynamiki ten pedał raczej nie poprawi, jeśli już to nieco wręcz kompresuje w bardziej ekstremalnych ustawieniach. A czy poprawi brzmienie? To subiektywne, jeśli będzie Ci się bardziej podobało, to znaczy że poprawił. Z jednym i drugim sprzętem miałem styczność tylko pobieżną, i nie naraz, ale na pewno z jednego i drugiego da się ukręcić wiele różnych rzeczy, więc podejrzewam że da się je razem skonfigurować tak żeby dobrze żarło, albo kompletną kupę.
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
Wypróbuj 12Y7 na inwerterze (jest 2x mocniejsza od 12AU7, być może lepiej "rozbuja" końcówkę). EQ albo całkiem wyłącz, albo nie wycinaj środka tak drastycznie... VXL nie będzie Ci potrzebny - lepiej ustaw Gain na max a Masterem kontroluj głośność.
Odpowiedz
Cenne porady. Nie wiem, kiedy będę na sali prób, bo chłopaki właśnie w studiu nagrywają (ja basy już ponagrywałem) i na razie nie mamy prób, ale przy najbliższej okazji wypróbuję. Wypróbował bym zaraz, ale do sali mam 25 kilometrów i nie chce mi się jechać tylko żeby pobawić się gałkami.
EQ mam ustawiony na uśmiech romana, ale nie tak drastycznie, żeby środki były wycięte. Raczej środki na zero, a góra i dół podbite lekko. W sumie brzmienie jest fajne. Ciepłe i dosyć okrągłe. Ale zawsze się chce mieć lepiej. A akurat VXL wpadł mi w oko jak obejrzałem ten filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=dYWiRHsA8Y0

Gość tu wyciska na prawdę świetne brzmienia i niezłe mięcho robi. Żeby było ciekawiej, ma dokładnie taki sam bas, jak ja.
Niestety mamy w salce dosyć kiepską akustykę, i ciężko się ustawić na próbach.
A na marginesie ja się męczę, żeby uzyskać jak najczyściejsze brzmienie, bez stukotów i strun dzwoniących o progi, a jemu tu wszystko dzwoni i stuka Smile Ale to już tak na marginesie
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
(10-06-2014, 04:48 PM)ytrewq napisał(a): lepiej ustaw Gain na max a Masterem kontroluj głośność.
Ja w 3pro robiłem odwrotnie - Master max, Gainem głośność, wtedy "Tube Gain" kontrolował dynamikę:
- w lewo "odchool muł"
- w prawo "żyleta"
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Tylko muszę Wam powiedzieć, że tego SVT 3 nie podłączam do paczki Ampega, tylko do dwóch paczek Hartke Smile 410XL i 115VX. Niestety na razie brak drobnych na paczkę Ampega. Dopiero przyjdzie na nią czas. Może za jakieś pół roku. Dlatego trudniej ukręcić brzmienie.
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
410XL to świetna paczka i "lubi się" z 3pro. Taki halfstack spokojnie by mi wystarczył.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(10-06-2014, 05:23 PM)Burning napisał(a):
(10-06-2014, 04:48 PM)ytrewq napisał(a): lepiej ustaw Gain na max a Masterem kontroluj głośność.
Ja w 3pro robiłem odwrotnie - Master max, Gainem głośność, wtedy "Tube Gain" kontrolował dynamikę:
- w lewo "odchool muł"
- w prawo "żyleta"

Ja też tak robiłem z Gain i Master Smile A Tube Gain najbardziej lubiłem na środeczku Smile
EQ wyłączone.

Generalnie SVT3-Pro to kombajn brzmień. Kręciłem na nim różne rzeczy. Zatem najlepiej otworzyć umysł i się bawić, kręcić, wciskać Smile
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
Ja dopiero zaczynam, bo kupiłem tego heada tydzień temu, i dopiero raz nim się bawiłem na sali. Ciekawostka. Nagrywałem linie basu do naszych utworów wcześniej na Laneyu ProBassie 150Wat, który ma ponad 30 lat. Trzeba było nałożyć kilka wtyczek na nagrane ścieżki, żeby wyciągnąć z tego sensowne brzmienie. A teraz nagrałem jeszcze raz na tym Ampegu, i okazało się, że z tego Ampega BEZ żadnych wtyczek lepiej brzmi, niż na Laneyu z wtyczkami Smile

Po prawej mój stack (a tyłem mój gitarzysta Smile) :

[Obrazek: sprzet.jpg]

I Stack w całości:

[Obrazek: sprzet2.jpg]
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
(10-06-2014, 05:27 PM)Ajgor napisał(a): Tylko muszę Wam powiedzieć, że tego SVT 3 nie podłączam do paczki Ampega,

No Ampeg - no fun! Taki hint dla admina nowego forum Wink
Odpowiedz
Hahaha... Dobre Smile
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
Co do połączenia Ampeg i Hartke - chwilowo SVP PRO wpinam w "Return" Hartke HA3500, czyli jakby prawie w końcówkę mocy. Hartkacz dobrze sprawdza się jako tranzystorowy koniec mocy Smile
Odpowiedz
A ja właśnie rozważałem kupno Hartkacza (HA5500 lub 3500). Właściwie to już bym miał, gdyby sprawa nie ciągnęła się zbyt długo. Aż w pewnym momencie poczułem przypływ mocy (czyt. kasy) i zaraz poleciałem po Ampega Smile
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Odpowiedz
Hartke to naprawdę bardzo uczciwe graty. Zarówno heady jak i paczki. Za niewielką cenę dostajemy graty, z którymi bez wstydu można pokazać się w studiu i na scenie Smile

Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
Nie można przenieść tego tematu ? Przecież jest kilka gdzie można by było takie pytania wrzucić. Pomijając już ten wesoły offtop.
Zaglądanie na dzielnicę basową od pewnego czasu mija się z celem.
Ibanez Blazer-Maruszczyk Elwood--AMP BH420--112 NoisyBox(Fatailpro)--Aphex Punch factory-Chaos Hotcake drive.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości