Profesjonalny basowy kabel.
(02-22-2015, 10:39 PM)Dex napisał(a):
(02-22-2015, 10:21 PM)Alfik napisał(a):
(02-22-2015, 10:17 PM)Dex napisał(a): Kabel klotz i wtyki neutrik. 70zł za 6m i starczy.

Świetny - stosuje taki sam tylko nieco krótszy z wyjścia tuner out Demetera do tunera Petersena. Tam sprawdza się wspaniale. Pozwala nastroić instrument doskonale. Dwa takie same tylko nieco dłuższe stosuję jako footswitchowe ze sterownika do preampu i double fuzza. Również tam działają bez zarzutu.
mrgreen *mrputin* mrgreen *mrputin* mrgreen *mrputin* mrgreen *mrputin*

Wiem, że są lepsze, studyjne i bla bla bla ale dla kogoś kto gra często na słabszej jakości sprzęcie niż Ty preferujesz etc to nie ma różnicy lub jest ale nie tak zauważalna jak dla niektórych Smile W studio ew. realizator da swoje kable/instrumenty etc żeby mu bardziej pasowało i może podpasowało grającemu. To już nie lata 70/80 IMO Wink Każdy gra na tym na co go stać i na tym co mu odpowiada i na tym temat bym zakończył Smile

Dex, ale ja Jaja sobie robie mrgreenmrgreenmrgreen
Pewnie, że na scenie nikt by nie usłyszał różnicy.
Te najlepsze kable zwykle są dość delikatne i na koncert rozpierdziel i deptaninę ich szkoda.

W studio albo do nagrywek warto mieć lepszy i tyle. Na pasywie troszkę jednak różnice między kablami słychać. Problem w tym, że niektóre mega drogie wcale nie są lepsze... i o tym jest ta dyskusja.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Ahh w ostatnich dniach już czasami nie wiem jak interpretować niektóre wpisy Emotka_2755
Odpowiedz
Hehehe no mi też trochę brakowało tego wyjaśnienia z ostatniego postu Wink

Zgadzam się z Alfem. Z tym że ja bym dodał, że to zależy jeszcze do jakiego studia i z jakim budżetem.
Jak masz 3000-3500 na nagranie płyty i miksy, to moim zdaniem też można sobie darować super kable studyjne...

Mój Klotz Funkmaster ewidentnie nie jest dla fanów "transparentności" i wysokiej jakości, ale po moich "klockach" jeździłem kołami od 410HLF, od lodówy, od fotela biurowego na którym siedziałem. Szarpałem, skręcałem, zwijałem, plątałem (o deptaniu nie wspomnę) i jedyna usterka jaka mi się przytrafiła od bodajże 2006 roku to ułamany jack - combo z wpiętym kablem się przewróciło na ryja.

EDYTA: Pomyłka, od 2008.
Odpowiedz
(02-22-2015, 11:56 PM)mazdah napisał(a): Jak masz 3000-3500 na nagranie płyty i miksy, to moim zdaniem też można sobie darować super kable studyjne...
Niezupełnie... na moich gratach słychać różnicę między DieHardem, a Monsterem, a w 3500zł da się zmieścić..
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
A to nie jest tak, ze profesjonalne kable powinny być na wyposażeniu każdego studia, a mnie jako użytkownika gucio to powinno interesować ?
Odpowiedz
Lepiej mieć niż nie mieć. Acz owszem, w studiu też powinny być.
Odpowiedz
motyx: Ciebie jako profesjonalnego muzyka powinno to interesować, tak samo jak profesjonalne studio powinno je mieć Emotka_2755

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(02-23-2015, 09:57 AM)Burning napisał(a):
(02-22-2015, 11:56 PM)mazdah napisał(a): Jak masz 3000-3500 na nagranie płyty i miksy, to moim zdaniem też można sobie darować super kable studyjne...
Niezupełnie... na moich gratach słychać różnicę między DieHardem, a Monsterem, a w 3500zł da się zmieścić..
Nie no, DieHard to jest tragedia.
Odpowiedz
(02-23-2015, 10:39 AM)Burning napisał(a): motyx: Ciebie jako profesjonalnego muzyka powinno to interesować, tak samo jak profesjonalne studio powinno je mieć Emotka_2755

Mnie jako muzyka interesuje efekt koncowy, a nie jakimi metodami go osiągnięto.Wybieram studio na podstawie portfolio, a nie posiadanego sprzętu. Jak potrafią ukręcić to co mi sie podoba na behringerach i diehardach tym lepiej dla nich Wink
Odpowiedz
Nie, mam DieHarda z samego początku produkcji i.. działa!
Był deptany, zalewany piwem, przejechały po nim paczki, niechlujnie go zwijałem itd itp.
Działa.

I taka jest jego rola - kabel live nie do zajebania Smile

Odpowiedz
motyx:
rozumiem, że używasz tylko najtańszych strun? Wink

Odpowiedz
http://muzyczny.pl/151835_Mogami-Referen...atowy.html

Właśnie skojarzyłem że kumpel ma we wspólnej salce chyba ten kabel...
jeśli faktycznie tak, będą testy Smile
Odpowiedz
(02-23-2015, 10:55 AM)Burning napisał(a): motyx:
rozumiem, że używasz tylko najtańszych strun? Wink

Szczerze mówiąc nie widzę analogii. Używam strun na których manualnie dobrze mi sie gra i brzmią przyzwoicie. To chyba kwestia gdzie postawimy granice miedzy obowiązkami muzyka i realizatora. Czy moim zadaniem jest miec profesjonalne mikrofony, kable, konsolote jak idę do studia ?
Odpowiedz
Zadaniem może i nie, ale jest to w Twoim interesie Wink
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"
Odpowiedz
http://www.evidenceaudio.com/product/the-siren-si2ss Polecam te kabelki, czasem wypływają na allegro. Mam dokładnie ten jestem bardziej niż zadowolony Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości