Liczba postów: 3015
Liczba wątków: 21
Reputacja:
10
(04-19-2015, 07:04 PM)boogieman napisał(a): Od pewnego czasu mam założone Fendery Flatwound (9050). Stereotypowo tych strun używa się podobno w spokojniejszych gatunkach, ale w sumie gram ostrzej rockowo i nie zamierzam wracać do standardowych round woundów. Te struny mają w sobie coś co cholernie mi leży. Podoba mi się brzmienie i dotyk tych strun pod paluchami.
Nie mam porównania z innymi markami, możliwe że przy innych flatach Fendery wypadają słabo. Warto zmienić je na inne gdy przyjdzie czas wymiany?
Które masz? Te bardzo stare, czy współczesne z czarno-zielonym opakowaniem robione przez daddario?
Współczesne są świetne i bardzo wszechstronne, a przy tym naprawdę tanie. Wypadają gorzej od tych bardzo drogich, ale niczego im nie brakuje. Gruby ma je na swoim znakomitym preclu, ja mam na swoim równie znakomitym Diamancie.
Wolę miękko grające struny, dlatego Benton dostał LaBelle a Fender Thomastiki. Też na nich młócę nieraz dość mocną muzykę
(04-20-2015, 05:10 PM)yahmann napisał(a): polecam Thomastiki Jazz są dokladnie takie jakich szukasz zachowując punkt, używam od 2 lat grając reggae i okolice przez pewien czas grałem też na Rotosach Thru Bass (czarne nylony) no ale one góry nie mają już ani grama do dubu ok
Thomsy są super, tylko bardzo miękkie. Trzeba się nieco do nich nauczyć, albo wybrać inne. Ale też polecam
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam.
Planuję założyć flaty, z głównym przeznaczeniem - chałtura. Myślałem o dadario chromesach, jako, że mają brzmienie chyba najmniej odległe od zwykłych roundów, ale dużo komentarzy negatywnych o nich czytam, że szybo zdychają, że trzeba trafić dobry set itd...
Stąd więc pytanie, co byście polecili, aby brzmieniowo nie były bardzo mułowate, były dość twarde, długo trzymały brzmienie?
Będą wisieć na BTB675.
Liczba postów: 3078
Liczba wątków: 34
Reputacja:
52
(04-28-2015, 02:11 PM)jakubek13 napisał(a): Witam.
Planuję założyć flaty, z głównym przeznaczeniem - chałtura. Myślałem o dadario chromesach, jako, że mają brzmienie chyba najmniej odległe od zwykłych roundów, ale dużo komentarzy negatywnych o nich czytam, że szybo zdychają, że trzeba trafić dobry set itd...
Stąd więc pytanie, co byście polecili, aby brzmieniowo nie były bardzo mułowate, były dość twarde, długo trzymały brzmienie?
Będą wisieć na BTB675.
Używam tylko chromes.
Brzmienie jasne wytrzymują 2x tyle co zwykłe roundy.
po czym przez 2 lata brzmią jak dobre flaty.
Jak guma od majtek aka thomastiki nie brzmią nawet po kilku latach.
PS BTB i flaty to raczej nie jest dobry pomysł. To bass HIFI.
Kup pan Japońskiego precla za grosze i będziesz miał to co trzeba do flatów
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
Reputacja:
0
myślisz, że BTB z flatami się nie dogada?
nie grałem nigdy na flatach. Musze spróbować, albo będzie dobrze, albo źle, ale przynajmniej będę wiedział jak, a tej opcji, że struny trzymają nawet ten rok, muszę spróbować. Tym bardziej, że gra się w różnych miejscach, a typowe roundy brzmią jak dupa już po dwóch miesiącach przeważnie. Mam nadzieję, że flaty jeszcze gorzej niż zflaczałe roundy brzmieć nie będą.
Chciałbym czegoś po środku. Brak tej szklistości, świeżości, ja na nowych roundach, ale struny, które brzmią, a nie starają się brzmieć, jak roundy po kilku miesiącach.
Tak więc zapewne zostaną chromesy. Dzięki za info.
Liczba postów: 360
Liczba wątków: 50
Reputacja:
0
Ostatnio założyłem pierwszy raz flaty do swojego Mayonesa, dokładnie Rotosound Monel i doszedłem do wniosku, że po 15 latach gry w końcu znalazłem struny dla siebie. Są to moje pierwsze flaty więc nie mam za bardzo porównania ale dla mnie nie różnią się aż tak bardzo brzmieniem do roundów. Z drugiej strony kupiłem je od hubertDRI z forum ponieważ, z tego co wiem, jemu ich brzmienie nie pasowało
Mayones Jabba V Classic, Flame CS4, Harley Benton JB75, Langowski Fretless -> TC Electornic BG250 115
www.dbcenter.pl -nowy odświeżony dbcenter.pl już otwarty. Chcesz rabat? To pisz, na pewno dostaniesz !!
www.boogieband.com.pl - zespół na Twoje wesele
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 12
Reputacja:
2
(04-28-2015, 02:29 PM)dudi999 napisał(a): Ostatnio założyłem pierwszy raz flaty do swojego Mayonesa, dokładnie Rotosound Monel i doszedłem do wniosku, że po 15 latach gry w końcu znalazłem struny dla siebie. Są to moje pierwsze flaty więc nie mam za bardzo porównania ale dla mnie nie różnią się aż tak bardzo brzmieniem do roundów. Z drugiej strony kupiłem je od hubertDRI z forum ponieważ, z tego co wiem, jemu ich brzmienie nie pasowało Cieszę się że struny Ci podpasowały. Podobno to te same struny, które sygnuje Harris. Mam jeszcze chromesy i akurat ich brzmienie mi się podoba (długi czas brzmią jak świeże roundy).
Reputacja:
0
04-29-2015, 11:01 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-29-2015, 11:02 AM przez jakubek13.)
Tak więc, zdecydowany jestem na chromesy.
Powiedzcie mi, gdzie można je wyrwać wogóle? i w miarę dobrej cenie? Te o przedłużonej skali "Super Long", bo takie zapewne do BTB potrzebuje z racji na mostek, który troche ich pochłania. W guitarcenter nie do dostania, i nie wiedzą, kiedy będą
Reputacja:
2
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
Jeśli Chromesy brzmią jak świeże roundy, to jestem głuchy.
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
2
No może z tą świeżością trochę przesadziłem
Liczba postów: 159
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
(04-29-2015, 04:34 PM)hubertDRI napisał(a): No może z tą świeżością trochę przesadziłem chyba, że czerwone Warwicki
Reputacja:
0
05-08-2015, 07:57 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2015, 07:58 AM przez jakubek13.)
Panowie sory, że pytam po raz kolejny, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi wcześniej. Czy do Ibanez BTB675 wystarczą Chromesy w "zwykłej" Long Scale? Tutaj twierdzą: guitarcenter.pl, że struny są do skali max 36 1/4", tylko w BTB ten mostek dość dużo strun pochłania.
Doradźcież, bo "Super Longi" są prawie 100zł droższe , a w qc, niedostępne wogóle. A jak te się okażą za krótkie, to też wałek. Dlatego wolę popytać
Jak nie podejdą, to stówa pójdzie więcej no cóż, ale popytać warto
Liczba postów: 2033
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Zmierz sobie aktualnie założone struny i po sprawie
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Liczba postów: 19435
Liczba wątków: 50
Reputacja:
21
05-12-2015, 11:16 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2015, 11:16 AM przez zakwas.)
Kto tu rozsiewał plotki, żę niby Roto są sztywne w pizdę?
Postraszony kupiłem set .045-.105 i są takie se. Slaperka wchodiz bez większych przeszkód, bardziej mi przeszkadza, że są z tego całego monelu i tam jest jednak za dużo niklu i mi paluchy się kleją do strun, bo nie toleruję go za bardzo (dlatego gram całe życie na stalówkach, mam wrażenie, że nikiel mnie uczula, co ponoć bardzo prawdopodobne jest). ;/
Mam nadzieję, że się przyzwyczaję do tego, bo poza tym strunki zajebiste, jest fajny kopniak, choć mają mniej górki niż się spodziewałem po odsłuchach na YT. Dobrze mi leża na jazzie póki co, zobaczymy jak po jutrzejszej próbie.
|