[INDEKS] Jaki sprzęt kupić?
(11-09-2015, 09:57 AM)jakubek13 napisał(a): Co myślicie o tym? http://www.thomann.de/pl/marcus_miller_v...h_5_wb.htm

Przesiadając się z BTB675, zdrady nie będzie?

Mroku ma fajną arię p/j piątkę w tej cenie.
Odpowiedz
Hej, noszę się ostatnio z zamiarem kupna Aguilara TH350. I o ile jestem pewien, że będzie to zakup udany, tak nie bardzo mam pomysł na kolumnę.
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, czy celować w 4-ohmową, czy 8-ohmową. Na forach polecają przeważnie te drugie, ale 175W jakoś mnie nie powala. Zagadałoby to sensownie? Opole czy inny Sopot mi nie grożą, ale nie chciałbym wydać kupę kasy na coś, co może się dławić w każdej większej sali. Czekam na propozycje i z góry dzięki. Smile
Odpowiedz
Bardziej chodzi o głośność tych watów we wzmacniaczu. Przez kilka lat grałem na TE, który przy ośmiu ohmach daje raptem 90W. Grałem metal. Taki letalny. Perkusista lubił chinę i miał ciężką łapę. Nigdy nie ginąłem, więc to inna sprawa.
SM900 ma ogromny wataż, a jakoż tego nie słychać po nim, chociaż jest zauważalnie głośniejszy od mniejszych SM-ek.
Jeśli Ci zależy na brzmieniu, a nie na napisie - pisz do Mańka z Noisy Box - doradzi. Mi doradził, jestem zadowolon, a ileś lat grałem też na NB, ale sporo większym (410 / G.Noiz) i zdrady nie było.
Jeśli chcesz mieć markę, to powiedz do ilu złotówek i co grasz. I ile możesz nosić.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Co ja gram? Dobre pytanie, sam chciałbym wiedzieć. Smile Powiedzmy, że coś pomiędzy jazzem a rockiem.
Marka sama w sobie mnie nie interesuje. Wiadomo, najlepiej by było kupić wszystko od Aguilara i udawać endorsera, ale jak można taniej, a niekoniecznie gorzej, to poproszę. Najbardziej chyba interesuje mnie 2x10, tak do 3 klocków.

Fajnie na stronie tego Noisy Box. Ceny super, a skoro polecasz, to trzeba rozważyć. Jakieś konkretne modele?
Odpowiedz
(11-10-2015, 02:10 PM)Tomek napisał(a): Hej, noszę się ostatnio z zamiarem kupna Aguilara TH350. I o ile jestem pewien, że będzie to zakup udany, tak nie bardzo mam pomysł na kolumnę.
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, czy celować w 4-ohmową, czy 8-ohmową. Na forach polecają przeważnie te drugie, ale 175W jakoś mnie nie powala. Zagadałoby to sensownie? Opole czy inny Sopot mi nie grożą, ale nie chciałbym wydać kupę kasy na coś, co może się dławić w każdej większej sali. Czekam na propozycje i z góry dzięki. Smile
Jeśli jesteś pewien, że nie masz zamiaru używać dwóch kolumn jednocześnie a biorąc pod uwagę wielkość heada pewnie idziesz w minimalizm, to bierz 4 ohmową - i to jakąś z dużą skutecznością. Między 175 a 350 Wat pewnie nie będzie dużej różnicy w głośności a już na pewno nie będzie dwa razy głośniejszy ale moim zdaniem różnica między 4 a 8 ohm jest zauważalna zwłaszcza w pracy wzmacniacza, np w moim SWR 350 (który jest dla mnie trochę za cichy na 8 ohmach) można dawać więcej gainu zanim pojawi się clip i jakoś lepiej brzmi jak oddaje pełne 350 Wat. I 2x10 może być czasami za mało do większych sal (oczywiście wszystko zależy od wielu innych czynników). Może lepiej 2x12 albo 4x10. A już na pewno 8x10 przy 175 Wat wystarczyWink
Odpowiedz
Jeśli byś poszedł w minimalizm, to faktycznie 210 będzie OK, ale nie spodziewaj się szału głośniowego i "dmuchającego". Poważnie - obczaj Noisy Box. Jeśli byś chciał ograć w Warszawie - możemy się spotkać i pograłbyś na mojej 112.
Jest jeszcze HandBox - paru ludzi z forum ma ichne 210 i bardzo sobie oni ją chwalą. Pamiętam też prezentację, która odbyła się w S7 i produkty HB bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Wprawdzie przez ich pocisk na "sreodymy" trochę zyskałem dystansu do słów panów z tej firmy, jednak ich sprzęt bronił się o wiele lepiej sam niż oni bronili go Big Grin.

(11-10-2015, 02:52 PM)Tomek napisał(a): Co ja gram? Dobre pytanie, sam chciałbym wiedzieć. Smile Powiedzmy, że coś pomiędzy jazzem a rockiem.
Marka sama w sobie mnie nie interesuje. Wiadomo, najlepiej by było kupić wszystko od Aguilara i udawać endorsera, ale jak można taniej, a niekoniecznie gorzej, to poproszę. Najbardziej chyba interesuje mnie 2x10, tak do 3 klocków.

Fajnie na stronie tego Noisy Box. Ceny super, a skoro polecasz, to trzeba rozważyć. Jakieś konkretne modele?

Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Dzięki, ale przejechać pół Polski jednak mi się nie widzi. Smile

Tak, idę w minimalizm. Poszukam, popytam, a tymczasem dzięki za odpowiedzi.
Odpowiedz
Trochę autoreklamy, ale rozważ też 212. Gabarytem zbliżone do 410, sporo lżejsze, a mimo wszystko gra w kierunku, który opisałeś.
Odpowiedz
Sprowokowany opinią o marce oraz przekonaniem, że czarnych precli nigdy za wiele, nabyłem na allegro nowego Harleya Bentona PB-20. Oprócz całkowitego braku potrzeby głównym powodem była ciekawość i cena - otóż instrument ten kosztował mnie 180PLN. Muszę przyznać, że zaskoczenie spore - na plus. Porządnie wykonane wiosło, sensowne brzmienie, stroi, sustain jest. Z minusów - zadziory i wiórki ale to kosmetyka. Chińczyk odwrotnie podlutował potencjometr głośności, jak w jazzbassie, ale to też pikuś. Najgorsza jest główka - paskudnie brzydka jednak...
Generalnie za taką kasę to super, za cenę detaliczną też mogę polecić - oczywiście ze wszystkimi proporcjami na uwadze.
Muszę zmienić sygnaturkę! Wink

[Obrazek: hb1.jpg]

[Obrazek: hb2.jpg]
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
Płytkę zmień Tongue
Odpowiedz
(11-12-2015, 09:53 PM)Basstard napisał(a): Płytkę zmień Tongue

180 peelenów

Niech wygląda na ile kosztuje

:oburzony:
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"
Odpowiedz
180 ziko. czemu ja nie trafiam takich okazji?!
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
(11-12-2015, 09:55 PM)bartoshek napisał(a):
(11-12-2015, 09:53 PM)Basstard napisał(a): Płytkę zmień Tongue

180 peelenów

Niech wygląda na ile kosztuje

:oburzony:

W tej kompozycji każdy bas wygląda jak za 180 zł, trzeba zmylić wroga Tongue
Odpowiedz
Płytka czarna trzywarstwowa zamówiona Wink
Ja co jakiś czas wpisuję w allegro "precision" i widzę różne fajne rzeczy. Jeden Tokai w Poznaniu, ale gościu nie odpowiada w ogóle, Paul sprzedaje fajnego, ale za ile pójdzie, kto to wie... W tej chwili jest taki sam Beton za 295, trochę drogo Wink
http://nagrywamy.com/
Squier Precision MiJ SQ '84, Lester Precision, Ibanez Soundgear MiJ '91, Harley Benton PB-20, Fender Bassman SP3100, Carvin R600, TC Electronic BG250, Boss CS2
Odpowiedz
(11-12-2015, 09:57 PM)Stanislav. napisał(a): 180 ziko. czemu ja nie trafiam takich okazji?!

On w sklepie nowy kosztuje niewiele więcej Smile

http://www.thomann.de/pl/harley_benton_p..._stock.htm
Pozdrawiam
Ajgor
Ibanez SR300E, 
Ampeg BA-108, 
Ampeg PF 500, 
Samoróbka kolumna na głośniku Eminence Delta 15" 300W
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 23 gości