Absolutnie wszystko o STRUNACH
(03-31-2016, 09:22 AM)Swits napisał(a): dzieki dex, raku, burn.

Roto66 "nie wpierdala progów"? Wink

mam schizę w tej kwestii, miedzy innymi dlatego przestawiłem się na flaty (by masowały progi a nie je żarłyTongue), aczkolwiek, w nowym projekcie muszę trochę uderzyć, stąd moje pytanie.

http://taniestruny.pl/struny/komplety-st...om=listing a co uważacie o tych ?

F
Odpowiedz
Te Skullstrings ktos testował?
Są jeszcze GHS 44-64-84-106 oraz D'addario ProSteels 43-63-85-107.. gdyby to było 45-63-85-110 byłoby blisko ideału.

Swits: używałem Rotosów na kilku basach, po kilka lat. Na nóweczce Mayo były lekkie ślady po kilku latach, ale trzebaby spytać Gorphala, czy przeszkadzały Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz

mam schizę w tej kwestii, miedzy innymi dlatego przestawiłem się na flaty (by masowały progi a nie je żarłyTongue), aczkolwiek, w nowym projekcie muszę trochę uderzyć, stąd moje pytanie.

Roto66 to ponoć jedne z najbardziej agresywnych dla progów strun. Jeżeli chcesz jasność roundów połączoną z łagodnością dla progów, którą mają flaty, zainteresuj się GHS-ami Pressurewound. Mają nieco łagodniejsze brzmienie od zwykłych roundów, ale nadal są dość jasne. Sam uważam je za najlepsze struny do fretlessa, z jakimi miałem kiedykolwiek do czynienia (flatów na bezprogu nie lubię), ale i do progówki zapewne się nadadzą. Będę musiał kiedyś wypróbować na Alu. Podobną konstrukcję ze spłaszczoną owijką mają - ztcw - Roto Solo Bass, do tego to stalówki, więc powinny brzmieć agresywniej od Pressurewoundów, ale są niestety dużo droższe.

A tak poza tym - miał ktoś do czynienia z GHS Progressives? Bardzo jestem ich ciekaw. Ciekaw jestem też Markleyów SR2000, o których nawet Miro z Dźwiękhandlu (który przecież sprowadza Roto) wyrażał się w samych superlatywach. Ale te ostatnie zanabyłem sobie wczoraj celem założenia na Westona - gdy je zamontuję, dam znać jak banglają Smile
Odpowiedz
(03-31-2016, 10:15 AM)Swits napisał(a):

http://taniestruny.pl/struny/komplety-st...om=listing a co uważacie o tych ?

Górki mają sporo. Dośc żywotne. Pod przesterem ładnie rzęziły. No i progi nie uroniły łzy.
Odpowiedz
(03-31-2016, 10:28 AM)Basstard napisał(a): Roto Solo Bass, do tego to stalówki, więc powinny brzmieć agresywniej od Pressurewoundów, ale są niestety dużo droższe.
Do tego zdychają niewiele wolniej od 66 i to w paskudny, nie do odratowania sposób. Sad

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(03-31-2016, 10:48 AM)Burning napisał(a):
(03-31-2016, 10:28 AM)Basstard napisał(a): Roto Solo Bass, do tego to stalówki, więc powinny brzmieć agresywniej od Pressurewoundów, ale są niestety dużo droższe.
Do tego zdychają niewiele wolniej od 66 i to w paskudny, nie do odratowania sposób. Sad

Miałeś? A opis zdychania kojarzy mi się z Markleyami Nickel Steel - na świeżo całkiem fajne, ale szybko padają a z brzmienia zostaje taki nieładny górny środek.
Odpowiedz
Miałem dawno, byłem zachwycony. Grały ze 2 miechy (roto66 u mnie około miecha) i padły tak jak piszesz.
Nie pomogło nic.

Odpowiedz
(03-31-2016, 10:15 AM)Swits napisał(a): http://taniestruny.pl/struny/komplety-st...om=listing a co uważacie o tych ?

To są wzorcowe struny - wszystko w nich IMO brzmi tak jak należy, idealne do nagrywania. Zanim nawróciłem się na elixiry grałem tylko na nich.
Odpowiedz
Opinie o D'Addario są bardzo zróżnicowane, ale ja sam nigdy nie miałem z nimi złych doświadczeń. Przede wszystkim mają bardzo równą jakość. Nigdy nie trafiłem na wadliwą strunę.
Odpowiedz
Tylko trzeba uważać na podróbki.
Odpowiedz
A jak z żywotnością prosteelsów względem roto66?

Odpowiedz
ja się wypowiem, bo to dwa gatunki których najwięcej w życiu przewaliłem Wink

dobre Roto66 pod tym względem wg mojego doświadczenia wygrywają - natomiast biorąc pod uwagę częstotliwość padniętych strun (zwłaszcza E, ale czasem całej paczki) od nowości, ProSteels jednak wychodzą ekonomiczniej i rzadziej je zmieniam. Komplety którym nic nie dolegało, grały mi jednak ze 3 miesiące tak jak lubię, ProSteels maks 2 - ale padaka nie zdarzyła się nigdy. Wszystko oczywiście przez pryzmat osobniczej fizjologii, sposobu grania itd. Jeśli brzmienie/feel Roto Ci odpowiada i masz dostęp do dobrej obsługi klienta która wymieni padlinę (albo jeśli Ci się nie zdarza takowa), to nie zmieniałbym - to są jednak inaczej brzmiące i leżące pod palcami struny. Miałem kiedyś przez 8 lat jeden komplet Roto na fretlessie, brzmiały pięknie cały ten czas Smile
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
Dzięki Emotka_2755
Roto mają dla mnie ciut za brzydki środek do składu z jedną gitą, a także nie występują w pożądanym rozmiarze.

Odpowiedz
Ja o niklach mówiłem - w ogóle nie używam strun stalowych.
Odpowiedz
Co do nikli D'Addario to mam podobne odczucia brzmieniowe jak Groza - zakładam na bas i brzmią doskonale. Natomiast brzydko (i szybko) się moim zdaniem starzeją. Stalówki robią się coraz ciemniejsze i nieco kapciowate, zaczynają klekotać zamiast szklaneczki. A nikle tracą atak i klarowność, jakby mniej oczywiste się robi jaką gra się nutę.
[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 24 gości