Jakie basy z menzurą 35'"
(01-13-2011, 10:56 PM)Burning napisał(a): gniłek - zależy jakiego metalu Wink do doom/sludge Precel to bomba!

Jest gdzieś jakieś wyjaśnienie ile i czym się różnią poszczególne gatunki metalu?
Odpowiedz
Rainbow 
(01-13-2011, 11:22 PM)Rafau napisał(a):
(01-13-2011, 10:56 PM)Burning napisał(a): gniłek - zależy jakiego metalu Wink do doom/sludge Precel to bomba!

Jest gdzieś jakieś wyjaśnienie ile i czym się różnią poszczególne gatunki metalu?

Po prawej masz Wink

http://pl.wikipedia.org/wiki/Heavy_metal
OMG
Odpowiedz
Nigdy nie rozumiałem tej muzyki... Wink

Zaś jeśli chodzi o basy z menzurą 35" - to może wartałoby do jakiegoś lutnika się udać?
Poza tym GMR customowo może wstawić dłuższą skalę.
Odpowiedz
Peavey robi menzurę 35: grind, cirrus - inne pewnie też. Nawet 4 strunowe mają 35 cali.
Emotka_2755
Odpowiedz
(01-13-2011, 11:29 PM)Rafau napisał(a): Nigdy nie rozumiałem tej muzyki... Wink

Zaś jeśli chodzi o basy z menzurą 35" - to może wartałoby do jakiegoś lutnika się udać?

Niemniej - potem gorzej z odsprzedażą ewentualną. A wypaśny GMR kosztuje mniej więcej tyle samo co Ibanez z serii Prestige, Piłeje i inne w okolicach.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(01-14-2011, 11:01 AM)bratekr napisał(a): Niemniej - potem gorzej z odsprzedażą ewentualną. A wypaśny GMR kosztuje mniej więcej tyle samo co Ibanez z serii Prestige, Piłeje i inne w okolicach.

Nie ma tragedii z z cenami w GMR. Zalezy jaka konfiguracja, osprzet i ile strun oczywiscie.

pzodr
GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
(01-14-2011, 11:01 AM)bratekr napisał(a):

Niemniej - potem gorzej z odsprzedażą ewentualną. A wypaśny GMR kosztuje mniej więcej tyle samo co Ibanez z serii Prestige, Piłeje i inne w okolicach.

Nie zapominajmy jednak o tym, że dobry GMR stworzony pod własne potrzeby to bas na długie lata, jesli nie na dożywocie.
Poza tym, jak napisał Benkai, wcale ceny tak zaporowe nie są.
Odpowiedz
(01-14-2011, 11:37 AM)Rafau napisał(a):

Nie zapominajmy jednak o tym, że dobry GMR stworzony pod własne potrzeby to bas na długie lata, jesli nie na dożywocie.

Z tego, co pamiętam - podstawowy GMR na olsze, klonie i palisandrze, z Merlinami i OBC-3 to około 4000. Top to od 300 do 800 złotych (zależy od jakości i typu materiału przegniłego lub falistego). Więc porównywalnie z innymi instrumentami.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Rainbow 
(01-14-2011, 11:40 AM)bratekr napisał(a):
(01-14-2011, 11:37 AM)Rafau napisał(a):

Z tego, co pamiętam - podstawowy GMR na olsze, klonie i palisandrze, z Merlinami i OBC-3 to około 4000. Top to od 300 do 800 złotych (zależy od jakości i typu materiału przegniłego lub falistego). Więc porównywalnie z innymi instrumentami.

Hmmmm ja za swojego Soundboarda Customa, z mahoniem i klonem oraz EMG na pokładzie dałem ok. 2700 zł. Choć to było ok. 4-5 lat temu, więc sporo się mogło zmienić.
OMG
Odpowiedz
Ja bym samej menzury nie traktował jako sprawy kluczowej dla uzyskania
mocnego, wyraźnego dołu. Porównywałem bezpośrednio Lootnicka 35",
Peaveya Cirrusa 35" i Alembica 34". Ten ostatni zjadł je wszystkie razem
do kupy. Na nim nawet zdechła na flak struna B potrafi zajebiście zagrzmić.
Odpowiedz
Rainbow 
(01-14-2011, 11:53 AM)marek HAGA napisał(a): Ja bym samej menzury nie traktował jako sprawy kluczowej dla uzyskania

Jak w tradycyjnym stroju to owszem, wiele zależy od instrumentu, samych strun oraz setupu, to już przy przestrajaniu w dół, przydaje się większa skala. W moim Sandbergu (strojony do A) trochę już brakuje tej większej menzury Emotka_2497
OMG
Odpowiedz
marek:
Alembic zagra nawet na nylonach pewnie, ale zeby dorwac za ponizej 5000 pieciostrunowego w miare nie zajechanego Alembica trzeba sporo trudu.
Odpowiedz
(01-14-2011, 11:57 AM)Brylant napisał(a):
(01-14-2011, 11:53 AM)marek HAGA napisał(a): Ja bym samej menzury nie traktował jako sprawy kluczowej dla uzyskania

Jak w tradycyjnym stroju to owszem, wiele zależy od instrumentu, samych strun oraz setupu, to już przy przestrajaniu w dół, przydaje się większa skala. W moim Sandbergu (strojony do A) trochę już brakuje tej większej menzury Emotka_2497

Przy obniżonym stroju wg Ciebie sytuacja wyglądałaby inaczej?
Innymi słowy, przy wyborze wiosła pod kątem mocnego dołu nie
odrzucałbym basów 34" w przedbiegach.
Odpowiedz
JA mam GMR bassforce V, 35"
stroję się A-E-A-D-G czyli tylko strubę B mam obniżoną ze względu na to że gram w 2 składach metalowym i d'nb/trip-hop/dubstep . Więc muszę mieć uniwersalne wiosło.
Jednak nie jestem zadowolony z dolnego A bo ten bas owszem czuć tak że bebechy zgniata ale brzmieniowo nie jest to fajne.Też własnie szukam jakiegoś rozwiązania na tą bolączkę.
Odpowiedz
(01-13-2011, 04:08 PM)groza napisał(a): Stingray5 Ci nie wyrabia w ADGCF? Kiedyś grałem tak jeden numer i ogarniał temat bez problemu, ale może ty szukasz czegoś innego.

Stingray 5 jest przereklamowany... Super leży, kapitalny design (ba - za czarna główkę wyskoczyłem swego czasu z 1,5 kafla więcej dla własnego widzi-mi-się) - ale IMHO sound nie jest wart ceny tego instrumentu. Basy połowę tańsze brzmią w podobnej klasie... Super bas ale mam poczucie przerostu formy nad treścią. Poza tym - czego nie podepnę do PSA-1 brzmi fajowo, więc... Wink Generalnie krucho u mnie z kasą wiec marudzę... Szukam czegoś tańszego - przy okazji z menzurą 35" co się sprawdzi w metalu progresywnym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości