Liczba postów: 1448
Liczba wątków: 16
Reputacja:
3
01-14-2011, 05:53 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-14-2011, 06:03 PM przez Asmo.)
OK, potrzebuję małej konsultacji, co do lutowania dwóch pickupów EMG prosto w gniazdo. Właściwie wszystko zrobione i działa, problem jest taki, że sygnał z gitary jest przesterowany. Lutowanie wygląda tak, że czerwone kable zasilające z pickupów są zlutowane razem i przylutowane do gniazda jak trzeba. Natomiast kable sygnałowe są połączone sprytnie (ale nie wiem, czy poprawnie), kabelkami. Rdzeń kabli sygnałowych razem i osłona tych kabelków razem. Dalej przylutowane do gniazda jak trzeba.
Tak jak wspomniałem, sygnał jest, bardzo mocny, tylko przesterowany. I stąd pytanie, czy przesterowanie sygnału wynika ze złego połączenia wszystkich tych kabli, czy coś innego? Bateria jest nowa.
EDIT: Dołączam rysunek poglądowy, oddający wszystko, co jest teraz w elektrowni basu.
Bazowane na tym schemacie:
http://img337.imageshack.us/i/1emgexcept89.pdf/
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400
Liczba postów: 902
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
(01-14-2011, 05:53 PM)asmo napisał(a): OK, potrzebuję małej konsultacji, co do lutowania dwóch pickupów EMG prosto w gniazdo. Właściwie wszystko zrobione i działa, problem jest taki, że sygnał z gitary jest przesterowany. Lutowanie wygląda tak, że czerwone kable zasilające z pickupów są zlutowane razem i przylutowane do gniazda jak trzeba. Natomiast kable sygnałowe są połączone sprytnie (ale nie wiem, czy poprawnie), kabelkami. Rdzeń kabli sygnałowych razem i osłona tych kabelków razem. Dalej przylutowane do gniazda jak trzeba.
Tak jak wspomniałem, sygnał jest, bardzo mocny, tylko przesterowany. I stąd pytanie, czy przesterowanie sygnału wynika ze złego połączenia wszystkich tych kabli, czy coś innego? Bateria jest nowa.
EDIT: Dołączam rysunek poglądowy, oddający wszystko, co jest teraz w elektrowni basu.
Czy te przetworniki mogą pracować z napięciem 18V ?
Czy na dołączonym tylko jednym do gniazda jest ten sam efekt?
Reputacja:
3
(01-14-2011, 07:37 PM)solartron napisał(a): (01-14-2011, 05:53 PM)asmo napisał(a): OK, potrzebuję małej konsultacji, co do lutowania dwóch pickupów EMG prosto w gniazdo. Właściwie wszystko zrobione i działa, problem jest taki, że sygnał z gitary jest przesterowany. Lutowanie wygląda tak, że czerwone kable zasilające z pickupów są zlutowane razem i przylutowane do gniazda jak trzeba. Natomiast kable sygnałowe są połączone sprytnie (ale nie wiem, czy poprawnie), kabelkami. Rdzeń kabli sygnałowych razem i osłona tych kabelków razem. Dalej przylutowane do gniazda jak trzeba.
Czy te przetworniki mogą pracować z napięciem 18V ?
Czy na dołączonym tylko jednym do gniazda jest ten sam efekt? Tak, mogą. To są standardowe aktywne EMG w konfiguracji P+j
Z jednym pickupem jest tylko szum. Nic więcej. Działa tylko z podłączeniem obu.
Liczba postów: 747
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
01-14-2011, 07:53 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-14-2011, 07:58 PM przez Markus.)
Asmo,
Ja bym jednak zaczął od podania minimum podstawowych informacji; jakie to są przystawki, czemu opuszczasz potencjometry (czy masz jakieś plany ściszać ten bas), co producent mówi o sposobie ich montażu, czy odwiedzałeś tą stronę: http://www.emginc.com/search/wiring
czy zasilanie jest z jednej, czy z dwóch baterii. Nie oczekuj, że tu są magicy, którzy się wszystkiego tego domyślą .
Poza tym, właśnie na stronie EMG będzie do tego diagram połączeń. A może będą w nim jakieś uwagi dotyczące łączenia równolegle wyjść przystawek?
Podstawowy eksperyment to podłączenie tylko jednej przystawki. Czy wtedy też masz przester?
Czy te rysunki trochę pomogą: http://www.jemsite.com/forums/f35/i-need...71749.html ?
Domyślam się, że coś takiego potrzebujesz, tylko chcesz opuścić przełącznik i potencjometry. Na Twoim rysunku nic nie widać (chociaż można się domyśleć o co chodzi). Ale czemu mamy się domyślać? Zrób porządny rysunek (albo zdjęcie).
Marek
(01-14-2011, 07:44 PM)asmo napisał(a): Z jednym pickupem jest tylko szum. Nic więcej. Działa tylko z podłączeniem obu. No to źle łączysz. Pomyśl; jak mógłby być powód, że jedna przystawka nie działa?
Może masz izolację przewodu, która przewodzi (po zewnętrznej warstwie) i zwierasz jedną przystawkę? Teraz robią takie przewody. To się prosto sprawdza omomierzem.
Marek
Reputacja:
3
01-14-2011, 08:17 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-14-2011, 09:38 PM przez Asmo.)
Marku.
Po kolei, odpowiadając na Twoje pytania.
Nie potrzebuję w ogóle ściszać basu, bo zawsze gram na obu przystawkach. Druga sprawa, jeden z potencjometrów odmówił posłuszeństwa, więc postanowiłem je wylutować.
Przystawki to EMG P + J, tak jak napisałem w odpowiedzi do Solartrona
Przejrzenie schematów na stronie EMG było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem, nei znalazłem jednak stosownego schematu. Znalazłem za to na forum EMG schemat dla podłączenia aktywnej przystawki gitarowej właśnie w ten sposób.
Podłączenie jednej przystawki powoduje, że nie słychać nic, poza szumem.
Za chwilę wrzucę zdjęcia.
Przepraszam za nierzeczowość, ale nie wiedziałem, co dokładnie będzie przydatne. Moja wina.
Dziękuję za odpowiedź!
EDIT: Nie mam pojęcia dlaczego miałoby się zwierać. Ale faktycznie, kable sygnałowe mają złożoną izolację. Wygląda to tak, że w samym środku jest rdzeń, otoczony izolacją. Ta izolacja jest z kolei otoczona metalową plecionką, którą też należy przylutować. To jest właśnie "shielding" z obrazka. No i ten oplot też jest pokryty dalej izolacją.
Zdjęcia: http://img440.imageshack.us/g/img0224g.jpg/
EDIT2: Sama przystawka P działa. J też. Samodzielnie przesterują tak samo, jak razem :/
Reputacja:
28
01-14-2011, 10:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-14-2011, 10:16 PM przez Markus.)
asmo napisał(a): Nie potrzebuję w ogóle ściszać basu, bo zawsze gram na obu przystawkach. Druga sprawa, jeden z potencjometrów odmówił posłuszeństwa, więc postanowiłem je wylutować. No i to też jest brakująca informacja. Czy mam rozumieć, że poprzednio były w tym basie potencjometry, wszystko działało poprawnie, jeden potencjometr się zepsuł więc wyjąłeś wszystkie potencjometry i teraz bas nie działa? Szkodza, że nie narysowałeś sobie jak to poprzednio było połaczone - przejście do połączeń bez potencjometrów byłoby bardzo proste.
asmo napisał(a): Podłączenie jednej przystawki powoduje, że nie słychać nic, poza szumem. Widzę że jednak czasami działa. Czy na początku było inaczej polutowane?
asmo napisał(a): Nie mam pojęcia dlaczego miałoby się zwierać. Bo niektóre przewody są tak robione, że izolacja rdzenia pokryta jest dodatkową, przewodzącą powłoką. Jak się źle przytnie kabel, albo się go źle zlutuje, to się robi zwarcie. Ty chyba jednak masz odwrotny problem .
asmo napisał(a): Samodzielnie przesterują tak samo, jak razem :/ Pozostaje prosty eksperyment; podłaczyć jedną przystawkę do jednego sprawnego potencjometru. Może one muszą mieć obciążenie na wyjściu (EMG stosuje potencjometry 25k - dość mała wartość).
Marek
Liczba postów: 3224
Liczba wątków: 27
Reputacja:
1
przepraszam dziewczyny że się tak nie kulturalnie wpierdolę w temat, ale: mam Spectora bez preampu zasilanego dwoma 9V Energejzerami, czyli razem 18V.
i teraz pytanie: czy jeżeli np przypuśćmy że jedna bateria padnie wcześniej, to bas będzie wykazywał oznaki padniętej baterii, czy będzie nadal hulał (no bo przecież zostaje ta druga 9V) właśnie tylko na tej jedne baterii ??
Reputacja:
10
(01-15-2011, 08:01 PM)Viking napisał(a): przepraszam dziewczyny że się tak nie kulturalnie wpierdolę w temat, ale: mam Spectora bez preampu zasilanego dwoma 9V Energejzerami, czyli razem 18V.
i teraz pytanie: czy jeżeli np przypuśćmy że jedna bateria padnie wcześniej, to bas będzie wykazywał oznaki padniętej baterii, czy będzie nadal hulał (no bo przecież zostaje ta druga 9V) właśnie tylko na tej jedne baterii ??
Proszę koleżanki "różnicówka" w EMG "widzi" sumę dwóch baterii bo są podłączone szeregowo. Więc jeśli jedna bateria padnie a druga ma jeszcze np. 7V bas będzie hulał, choć sygnał może być już częściowo przesterowany. Możliwe, że w EMG stosowane są wzmacniacze startujące już od 5V - ale tego nie sprawdzałem.
asmo - czy sprawdziłeś już te pickupy? Każdy z osobna powinien działać. Jeśli z jednym jest coś nie tak i połączysz je oba - to sumarycznie też pojawią się problemy właśnie jak piszesz. Sprawdź, czy rzeczywiście nie ma jakiegoś zwarcia w układzie.
Reputacja:
3
(01-16-2011, 09:11 PM)solartron napisał(a): (01-15-2011, 08:01 PM)Viking napisał(a): przepraszam dziewczyny że się tak nie kulturalnie wpierdolę w temat, ale: mam Spectora bez preampu zasilanego dwoma 9V Energejzerami, czyli razem 18V.
Proszę koleżanki "różnicówka" w EMG "widzi" sumę dwóch baterii bo są podłączone szeregowo. Więc jeśli jedna bateria padnie a druga ma jeszcze np. 7V bas będzie hulał, choć sygnał może być już częściowo przesterowany. Możliwe, że w EMG stosowane są wzmacniacze startujące już od 5V - ale tego nie sprawdzałem.
asmo - czy sprawdziłeś już te pickupy? Każdy z osobna powinien działać. Jeśli z jednym jest coś nie tak i połączysz je oba - to sumarycznie też pojawią się problemy właśnie jak piszesz. Sprawdź, czy rzeczywiście nie ma jakiegoś zwarcia w układzie. W jednym z postów odpisałem, że sprawdziłem. Samodzielnie każda z przystawek przesteruje tak samo, jak obie razem. Wyczytałem, że to może być kwestia zbyt mocnego sygnału i rozwiązaniem może być wstawienie odpowiedniego rezystora. Czy to może być rozwiązanie?
Reputacja:
10
asmo a czy to przesterowanie pochodzi z pickupów czy przesterowujesz preamp wzmacniacza? Wstawienie dzielnika oczywiście ograniczy sygnał - ale to samo właśnie realizuje potencjometr Tobie chyba chodzi o uzyskanie innego efektu. W każdym razie sprawdź co przesterowuje sygnał.
Reputacja:
28
(01-16-2011, 09:17 PM)asmo napisał(a): Wyczytałem, że to może być kwestia zbyt mocnego sygnału i rozwiązaniem może być wstawienie odpowiedniego rezystora. Czy to może być rozwiązanie? A może masz po prostu GAIN za bardzo rozkręcony?
Faktem jest, że ma schematach EMG zawsze jest potencjometr (rzędu 25k). Taki potencjometr stanowi pewne (niezbyt duże) obciążenie układu. Więc może coś w tym jest. Ale na "dzień dobry" spróbuj z gainem na 10%. To jest temat z kategorii: "a łyżka mówi: niemożliwe". Jeśli nie dasz rady, to zanieś do lutnika do naprawy. Może taniej byłoby jednak zostawić tam jakiś potencjometr?
Marek
Reputacja:
3
Szanowni Panowie, oczywiście, że próbowałem z innymi ustawieniami gainu. Jakiekolwiek by ono nie było, sygnał i tak jest przesterowany. No bo jeśli nie pali się lampka peak, a sygnał jest przesterowany, to chyba sygnał jest przesterowany już w przetwornikach, tak? Jak będę miał wolną chwilę, wlutuję jakieś potencjometry. Nie było by problemu, gdyby potencjometry 25kOhm z długim gwintem można było gdziekolwiek dostać...
Dziękuję za pomoc
Liczba postów: 24876
Liczba wątków: 29
Reputacja:
10
a nie możesz podpiąć jednego, sprawnego przecież, potencjometru?
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Reputacja:
3
(01-17-2011, 12:06 PM)asmo napisał(a): Jak będę miał wolną chwilę, wlutuję jakieś potencjometry.
(01-17-2011, 12:11 PM)Burning napisał(a): a nie możesz podpiąć jednego, sprawnego przecież, potencjometru?
Reputacja:
10
Spróbuj podłączyć drugą baterię - preamp będzie miał większy zapas - mam nadzieję, że pomoże.
Tak się składa, że mam potencjometry 25k z długim gwintem .
|