Nagrywanie basu w domu
dzięki bardzo za pomoc. jeszcze nie testowałem bom w robocie, po powrocie do domu zara to przetestuje i dam znać co i jak ...póki co to narazie wielkie dzięk za poświęcenie czasu. Emotka_2755Emotka_2755Emotka_2755
Odpowiedz
póki Emotka_2755
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Emotka_2755 dzięx Wink
(01-18-2011, 12:28 AM)Burning napisał(a): mam remedy, sprawdzone osobiście (przynajmniej u mnie pomogło, a i są źródła, które polecają)

dla Win7 należy przełączyć Planowane użycie procesora na Usługi działające w tle:
1) wchodzimy w Panel Sterowania -> System
2) wybieramy Zaawansowane ustawienia systemu
3) na zakładce Zaawansowane klikamy Ustawienia w ramce Wydajność (pierwszy przycisk od góry)
4) w Opcjach Wydajności (to okienko nam się otworzy) zmieniamy zakładkę z Efekty wizualne na Zaawansowane
5) przestawiamy Planowane użycie procesora na Usługi działające w tle.
Gotowe! poniżej screen dla pktów 2-5 Emotka_2755
[Obrazek: 2rgl7bn.gif]

Wynika to z faktu, że sam DAW nie musi pobierać dużo procka, a np. wtyczki VST (które żrą więcej niż DAW) są wtedy procesami w tle. Proste, nie? Wink

...zaznaczyłem - "usługi działające w tle" no i lepiej pod warunkiem że w Ustawieniach w ramce "wydajność" - "Efekty wizualne" jest zaznaczone - "Dopasuj dla uzyskania najlepszego wyglądu". Jeśli zaznaczę - "Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności" to strzela prycha i muli, oczywiście przy poruszaniu obrazu. Wydaje mi się że to może grafika nie wydala i się pierniczy albo coś?? Smile
Na razie jest wszystko ok ale zobaczymy co będzie dalej Big Grin jeszcze raz dzięki!!

Odpowiedz
(01-19-2011, 07:27 AM)Fabian napisał(a): panowie, pytanie dosc proste.
z zespolem nagrywamy niedlugo. gitare i bas nagrywamy komputerowo. z racji tego, ze podoba mi sie charakter mojego wiosla i marka, chce polaczyc:

wioslo -> Markbass -> komputer.

pytanie,
jakim kablem polaczyc Markbassa i line6 do nagrywania?

jakiego masz line6?
Odpowiedz
http://www.pro-systems.pl/cat,79_Przewod...7078d30e54
Potrzebujesz taki przewód i powinno banglać
Odpowiedz
(01-18-2011, 03:29 PM)Aroniusz napisał(a): lepiej pod warunkiem że w Ustawieniach w ramce "wydajność" - "Efekty wizualne" jest zaznaczone - "Dopasuj dla uzyskania najlepszego wyglądu".
Spróbuj wyłączyć cienie pod myszką i oknami (trochę proca zaoszczędzi), wyłącz zapisywania thumbnaili i animowanie kontrolek, okien oraz w menu start (poniżej screen z wersji angielskiej)
[Obrazek: ig9t1x.gif]

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Sprawa jest taka:
Chciałbym sobie ponagrywać bas na moim laptopie. Do tej pory robiłem to tak - bas -> jack mono-jack mono -> pandora px4b -> jack stereo-(mini)jack stereo -> line in zintegrowanej karty (sterowniki ASIO i nie jest źle Wink )
albo tak: bas -> jack mono-jack mono -> tone port ux2

Jednak doszedłem do wniosku, że możnaby jeszcze pokombinować z wyjściem Direct Out (xlr) wzmacniacza (symetrycznym). W związku z tym czytając natknąłem się na kilka rzeczy i nie wiem co mam myśleć, więc kilka pytań do Was:
1. Powinienem kupić kabel xlr->jack mono czy stereo? Domyślam się, że skoro wyjście we wzmacniaczu jest symetryczne, to kabel powinien być xlr->jack stereo, jednak przeglądając oferty sklepów czytam, że np. kabel symetryczny a na obrazku xlr->jack mono. Dlatego już sam niewiem co myśleć.
Dodatkowo czytając na jakimś innym forum rzeczy typu "jak użyjesz xlr->jack stereo to może być zwarcie" itp. to naprawdę mam mętlik w głowie.
2. Jeżeli będę się już przez odpowiedni kabel podłączał z direct out wzmacniacza do tone porta, to przez które wejście? instrumentalne? Czy może do tone porta powinienem się podłączać kablem xlr->xlr (do wejscia mikrofonowego)?

Pozdrawiam

EDIT: nawet PIRANHA wrzucił pare postów wyżej informację, że taki kabel powinien być ok, tylko mnie zastanawia czy to możliwe żeby kabel z jack'iem mono był symetryczny?
http://www.pro-systems.pl/cat,79_Przewod...7078d30e54

Jeżeli jest to możliwe, to czy ma ktoś schemat i się nim podzieli, jak takie połączenie xlr->jack mono powinno wyglądać, żeby kabel był symetryczny? Wink
Odpowiedz
Używajac jacka mono desymetryzujesz sygnał Wink
[suspended]Wykonuje efekty na zamówienie. Naprawiam także. Info na PW [/suspended]

Fender Japan Precision PB70 -> Dunlop 105Q -> SFT by me -> Sansamp VT Bass -> TE GP7-> TE 1048h
Odpowiedz
Ja bym generalnie doradzał podłączanie się przez wejście mikrofonowe kablem xlr-xlr. Sam tak robię, preamp w interfejsie mam wtedy skręcony na 0 i jest elegancko Emotka_2755

Ewentualnie wydaje mi się, że mógłbyś także za pomocą kabla xlr->stereo jack się wpiąć w wejście liniowe i mieć symetryczny sygnał.

Na wtyku mono nie da się uzyskać sygnału symetrycznego, bo potrzebujesz mieć +, - i masę. Oczywiście możesz zastosować taki przewód, tylko sygnał będzie niesymetryczny Emotka_2755
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
Dziękuję bardzo za rzeczową i konkretną odpowiedź. Emotka_2755
Odpowiedz
kabel symetryczny XLR -> jack TRS istnieje i używam ich zarówno w domu jak i w studio.
należy jednak sprawdzić, czy używany interfejs/preamp obsługuje we/wy symetryczne na jacku TRS

jack stereo to nie do końca dobre określenie, bo przecież w kablu zbalansowanym idzie sygnał mono Smile
używa się więc określeń TRS (tip-ring-sleeve) i TS (tip-sleeve)

Odpowiedz
Mówiąc "jack stereo" miałem na myśli właśnie "TRS". To, że kabel symetryczny XLR->TRS istnieje wiem. Dlatego mówię, że dziwi mnie to, że przeglądając chociażby http://www.pro-systems.pl/cat,79_Przewod...7078d30e54 czytam "kabel symetryczny ... jack MONO (czyli inaczej TS)". Dlatego moje pytanie było raczej o to, czy istnieje kabel symetryczny z końcówką jack mono (TS).
W takim razie jeszcze takie pytania:
1. Przyjmijmy, że na wzmaku mam wyjście symetryczne oraz interfejs obsługuje wejście symetryczne. Jaka będzie w takiej sytuacji różnica czy się podepnę kablem symetrycznym XLR->TRS czy kablem XLR->TS (niesymetrycznym)?
2. Co będzie gdy zmienimy założenie - interfejs nie obsługuje wejścia symetrycznego. Co się zmieni gdy użyje kabla symetrycznego XLR->TRS czy kabla XLR->TS (niesymetrycznego)?

Pozdrawiam
Odpowiedz
na TS nie może być zrealizowany sygnał symetryczny, brakuje wyjścia dla jednego z pinów XLR

Odpowiedz
Witam
próbuję się nagrać na lapka - wyjście DI out, kabel DI-Jack mono (czyli pewnie niesymetryczny, ale robił mi go znajomy akustyk, więc nie powinno być wtopy) i słyszę straszny przydźwięk, taki sam jak mam w głośnikach. Czy to oznacza problem z uziemieniem ? Jak ewentualnie mogę to poprawić ? Sygnał basu jest dość słaby, ale jak wychodzę z DI to muszę w programie skręcać czułość żeby nie przesterowywać sygnału. Słychać tylko paskudne brumienie. Aha, w nagłośnieniu basu tego nie ma, tylko w głośnikach od kompa (no i się nagrywa, wtedy jest jakby x2). Pomóżcie, proszę, bo to pierwsze próby, a efekty raczej rozczarowują Confused

Pzdr

Kijas
Odpowiedz
Rozumiem, że wpinasz jack mono do stereofonicznego line-in. Może tu jest źródło problemu. Osobiście założyłbym na ten kabel jack'a stereo ze zwartymi sygnałami dla obydwu kanałów. Skąd wychodzisz tym DI, z pieca, z kostki? A nie ma tam zwykłego line-out?
Parker PB61, Fender JB mex, JB fretless > Markbass TTE 500 > EBS Proline 410
Markbass LM II > TC Electronic RS210
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości