Efekty, Pedalboardy - zdjęcia, testy, opinie
(02-21-2011, 07:12 PM)mazdah napisał(a): Pierwsza myśl zanim się przyjrzałem - oo ktoś se kupił pedałborda danelectro Big Grin

to samo skojarzenie zanim mi się cała załadowała ; D

Emotka_2755
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
+1

Chłopaky,
jak to jest z wpinaniem kompresora w pętlę efektów we wzmaku, to coś daje, działa wtedy ten on kompresor? Takie samo pytanie dotyczy np bbe maximizer'a i preampów outboard???
jak to jest?
Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Odpowiedz
(02-21-2011, 08:41 PM)questionmaker napisał(a): Chłopaky,
jak to jest z wpinaniem kompresora w pętlę efektów we wzmaku, to coś daje, działa wtedy ten on kompresor? Takie samo pytanie dotyczy np bbe maximizer'a i preampów outboard???
jak to jest?

Kompresora raczej się nie wpina w pętle efektów, tak samo maximizera a najmniej prawdopodobne preamp. W pętle idą zwykle chorusy, delaye, octavery itp. Te o które zapytujesz, zwykle przed preampem wzmaka, sam preamp przed albo w return petli (wtedy omijasz preamp wzmaka i korzystasz tylko z jego końcówki... jak np ja) Wink
Odpowiedz
(02-21-2011, 08:52 PM)OMSON napisał(a):
(02-21-2011, 08:41 PM)questionmaker napisał(a): Chłopaky,
jak to jest?

Kompresora raczej się nie wpina w pętle efektów, tak samo maximizera a najmniej prawdopodobne preamp. W pętle idą zwykle chorusy, delaye, octavery itp. Te o które zapytujesz, zwykle przed preampem wzmaka, sam preamp przed albo w return petli (wtedy omijasz preamp wzmaka i korzystasz tylko z jego końcówki... jak np ja) Wink

tak myslałem, że tak to może być. Szkoda w sumie bo to oznacza że będę miał 4958247654985 kabli idących przez pedalboard Tongue
Dzięki Smile

Stingray4/Tokai Jazz Bass/Greco Precel/Microkorg ->Korg Pitchblack - BF2 - OC2 - OC2 - LPB-1 - CEB - Zoom ms60B - DigiTech bass synth wah - mooer slow engine - TC flashback - SA Manta - Joyo American - Joyo ult drive - Digitech Jamman Stereo -> ASH ABM 300 -> TC RS212
Odpowiedz
(02-21-2011, 08:52 PM)OMSON napisał(a): Kompresora raczej się nie wpina w pętle efektów, tak samo maximizera a najmniej prawdopodobne preamp.

Jak polecasz wpinac preamp?
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
dlaczego nie w pętlę? właśnie tak chciałem go zapiąć.
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
Ja sobie miałem przez jakiś czas M-80 w pętli, a potem mi kabla zbrakło, to poszedł między wzmak a bas i w sumie również fajnie Smile
Bo generalnie jak był w pętli, to eq na wzmaku działał bez zmian, więc dla mnie to jedno i to samo. Może coś źle robię, albo jakiś ślepy chińczyk mi wzmak składał, nie wiem. Tongue

Odpowiedz
o kompresor mi chodziło : )
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
Oczywiście warto kombinować z ustawieniem, bo w zależności od sprzętu również to może być, ale wiele osób wpina delay'e i preampy w pętlę.
Odpowiedz
(02-21-2011, 08:52 PM)OMSON napisał(a): Kompresora raczej się nie wpina w pętle efektów, tak samo maximizera a najmniej prawdopodobne preamp. W pętle idą zwykle chorusy, delaye, octavery itp. Te o które zapytujesz, zwykle przed preampem wzmaka, sam preamp przed albo w return petli (wtedy omijasz preamp wzmaka i korzystasz tylko z jego końcówki... jak np ja) Wink

... a producent maximizera uparcie twierdzi że wpinać w pętle i na koniec łańcucha, hmmm
www.emcustom.eu [Profesjonalna elektronika dla muzyków]
www.hasiok.art.pl
Odpowiedz
(02-21-2011, 10:23 PM)Bolem napisał(a): Jak polecasz wpinac preamp?

To odpowiedz sobie na pytanie czym rożni się efekt od preampu?
Następnie przypisz właściwe miejsce obydwu w torze zgodnie z odpowiedzią... Wink
Odpowiedz
Nie wiem czym sie rozni, i szczerze mowiac takie teoretyczne podejscie mnie niespecjalnie interesuje. Wazne jest jak brzmi, mi najlepiej brzmi wlasnie w pętli Smile
fender -> fender -> fender
Odpowiedz
(02-22-2011, 02:15 PM)Bolem napisał(a): Nie wiem czym sie rozni, i szczerze mowiac takie teoretyczne podejscie mnie niespecjalnie interesuje. Wazne jest jak brzmi, mi najlepiej brzmi wlasnie w pętli Smile

Więc tak używaj.
Odpowiedz
Pany czy gain w multicompie działa tylko jako volume czy dodaje brudu w skrajnych ustawieniach?

EDYTA: Przy okazji spytam a nóż ktoś coś wymyśli, macie pomysł jak można uzyskać tak przeładowany bas?

http://www.youtube.com/watch?v=YBkOfY4tIRQ

Jedyne co mi na razie przychodzi do głowy to stary, analogowy mikser z odkręconym gainem ale chciałbym uzyskiwać takie brzmienie live więc kupno miksera jako efektu raczej mija się z celem chytry
Odpowiedz
(02-22-2011, 07:21 PM)Wilbass napisał(a): Pany czy gain w multicompie działa tylko jako volume czy dodaje brudu w skrajnych ustawieniach?

Jak żem mocno rozkręcał muliticompa to dawał brud ale czy to było fajne, to nie wiem.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 18 gości