Nagrywanie basu w domu
tanio? popytać kolegów, czy któryś ma elektryczne SPdif (ja mam w obu kartach dźwiękowych)
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
chłopaaaaki. problem mam taki.
jak sobie nagrywam w domu bas z linii z heada, to nagrywa się z opóźnieniem, tzn. na początku klei się z bitem, później się rozjeżdża, bardziej, bardziej i aż do końca. nie wiem w czym jest sęk... a, w wejście mikrofonowe się wpinam. Smile
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
Latencja. Komputer nie zapisuje ścieżki liniowo tylko z opóźnieniem. Im dłużej trwa nagranie, tym większe opóźnienie się robi. Pomogą sterowniki ASIO i dobra karta muzyczna.
Odpowiedz
Jeżeli nie masz dobrej karty, to możesz spróbować jakiś starszy program (np. jakieś demo Acid Pro 4), które działają jeszcze na sterownikach WDM. Nie wiem tylko jak to na Viscie pójdzie.
Odpowiedz
karta była szałowa, tylko z 7 lat temu ; D mam Windowsa XP. spróbuję z tymi sterownikami.
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
tyle, że asio może pomóc po części a opóźnienie też będzie. Zastanów się nad wymianą karty albo zakupieniem jakiegoś interfejsu Big Grin

edit by Bur: dbajmy o ortografie i gramatykę!
Odpowiedz
a jeśli nabędę interfejs, to problem zniknie? jestem zielony w tym temacie, jak i w komputerowym. zawsze za mnie te sprawy realizatorzy załatwiali, teraz czas na tworzenie w innych kierunkach niż dotychczasowe ; )
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
(03-01-2011, 08:37 PM)Stanislav. napisał(a): a jeśli nabędę interfejs, to problem zniknie? jestem zielony w tym temacie, jak i w komputerowym. zawsze za mnie te sprawy realizatorzy załatwiali, teraz czas na tworzenie w innych kierunkach niż dotychczasowe ; )

Zależy jaki interfejs kupisz...
Za około 300 zł możesz kupić np Line6 UX1 - latencja pozostanie, jednak można sobie z nią poradzić usuwając opóźnienie z każdej nagranej ścieżki (u mnie było to 0.036 sek).
Odpowiedz
Jako że niedawno kupiłem sobie Line6 Pod Studio GX a teraz usilnie próbuję zanabyć Sansa RBI to mam pytanko: ktoś próbował nagrywek w taki sposób? Bas->Sans->Pod Studio? Ma to jakiś większy sens? Wink
Z ciekawości pytam bo Poda kupiłem do ćwiczenia w domu, Sansa kupuję na scenę, ale pomyślałem że może przy okazji jakiś domowych nagrywek połączyć siły obu mrgreen
Fender Jazz Bass MIJ 75RS | Fender PB-555 Boxer MIJ -> Line 6 Relay G50 -> PolyTune -> Aphex Punch Factory -> Aguilar Agro -> Dunlop 105Q -> EBS HD350 -> EBS ProLine 410

Odpowiedz
nie widzę przeszkód w takim użyciu, ale pamiętaj, aby użyć z sansa wyjścia sygnałowego, a nie DI (liniowego)

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(03-02-2011, 12:52 PM)Pecu napisał(a): Jako że niedawno kupiłem sobie Line6 Pod Studio GX a teraz usilnie próbuję zanabyć Sansa RBI to mam pytanko: ktoś próbował nagrywek w taki sposób? Bas->Sans->Pod Studio? Ma to jakiś większy sens? Wink
Z ciekawości pytam bo Poda kupiłem do ćwiczenia w domu, Sansa kupuję na scenę, ale pomyślałem że może przy okazji jakiś domowych nagrywek połączyć siły obu mrgreen

Jak najbardziej ma to sens Smile Tylko musisz uważać żeby sygnał wyjściowy z preampu nie był zbyt mocny (GX nie ma tłumika pad).
Odpowiedz

Jak najbardziej ma to sens Smile Tylko musisz uważać żeby sygnał wyjściowy z preampu nie był zbyt mocny (GX nie ma tłumika pad).

Ja za mocnym sygnałem spaliłem kartę Wink
Odpowiedz
(03-03-2011, 06:47 PM)Fabian napisał(a): pecu ma to sens, ale bez tego smiesznego programu pod studio. Wink
dopchaj jeszcze headem.
bas, sans -> wzmak -> kabel xlr jack -> line6 -> komputer

z racji tego, ze niedlugo wlasnie tak robie mam pytanie, bardzo banalne i az glupio pytac.
ale jak dobrze zsynchronizowac dobrze obraz z kamerki z dzwiekiem?

patrzec i ustawiac w movie makerze, innej opcji nie ma, nie?

jak nagrywasz z kamerky to mozesz chyba ustawic zrodlo dzwieku
Odpowiedz
W marcowym numerze "Estrada i Studio" jest bardzo fajny artykul o nagrywaniu basu.
Odpowiedz
szkoda, że foliują, bo bym rzucił okiem, czy warto kupić..
bo np. artykuły o adaptacji akustycznej to w 70% reklamy produktów Wink

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości