(09-20-2011, 06:49 AM)Markus napisał(a): W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania. Chciałbyś szybko i sprawnie (domyślam się również, że tanio) oceniać kabel. Ale nie masz nawet multimetru, który można kupić już za 12 zł. To ile chciałbyś zainwestować aby coś takiego umieć robić? 3 zł?
Tu Cafe Meritorica, więc chciałem pogdybać. W ostatnim zdaniu napisałem, że nie jestem tak naiwny, aby wierzyć, że da się to zrobić za 3zł. Natomiast, nie mam wiedzy elektronicznej, więc chciałem zasięgnąć wiedzy fachowców. A nóż o czymś nie wiem?
Markus napisał(a):Najlepszym sposobem oceny stanu kabla jest własne ucho. Jak kabel zaczyna trzeszczeć, są problemy przy ruszaniu wtykiem, to natychmiast trzeba go wymienić. W tej sytuacji nie musisz wydawać nawet złotówki
Powyższe sytuacje są jednoznaczne. Mi natomiast chodziło bardziej o straty w paśmie. Np. czy można jakoś zdiagnozować "zimny lut" bądź po prostu parszywe zlutowanie przewodu (jeśli to nie to samo)?
(09-20-2011, 08:05 AM)solartron napisał(a): Jest całkiem prosty sposób - analizator widma i impedancji - ale to do tanich rozwiązań nie należy. Multimetr powie Ci tylko, czy coś do niego podłączyłeś czy nie i to koniec jego możliwości w tej kwestii.
Myślę, że powyższe wyczerpało moją ciekawość.
Dzięki Markus i Solar za zainteresowanie.
Edit: Przebijam się przez Grozy link, nie było go tu gdy pisałem powyższe.
Fender JB MIJ '92 -> BOSS ME50B/BOSS ODB-3 -> Digitech Jamman -> Markbass LittleMark 250 -> Hartke 410TP / David Eden RB1 (AMD Athlon)