Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo
(12-26-2011, 11:37 PM)Gorphal napisał(a): Ja daleki jestem od basowych voodoo, gram na tanim nagłośnieniu, ale mam w Mayo możliwość top-load i puszczenia przez korpus (duuuża jesionowa decha) i różnica jest zdecydowanie zauważalna. Przed studiem założyłem świeże stalowe roto przez mostek (próby grałem tak przez dłuższy czas, z racji wygody - zdejmowanie strun do prania), zdjąłem i drugi taki sam komplet założyłem przez korpus.
Różnica zauważalna była szczególnie przy najgrubszej strunie - o ile przez mostek brzmiała mi lekko zdechło, tak po założeniu przez korpus zyskała sporo klarowności, była bardziej zwarta i sporo sztywniejsza. Zdecydowanie wygrała opcja przez korpus.
O ile próby z racji wygody dalej pewnie będę grał ze strunami top-load, tak do studia i na koncerty daję przez korpus.
I nie jest to opinia tylko moja, bo po nagraniu pożyczyłem realizatorowi swój bas, żeby mógł dograć ślady na swoją płytę. Przed wyjazdem założyłem mu świeże roto przez mostek, spróbował, założył przez korpus i też zdecydowanie wygrała ta opcja.

Ale i w tym przypadku pewnie bardzo dużo zależy od samego instrumentu, setupu i samego kontekstu muzycznego w którym ma się bas znaleźć.

A widzisz! Jak pytałem na forum o mostek do basu - każdy pisał, że jedyna słuszna opcja (jak chce skupione, konkretne brzmienie) - to struny zakładane przez most - absolutnie nie przez korpus... Emotka_2403
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez OMSON - 12-26-2011, 04:59 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez mazdah - 12-26-2011, 05:02 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez mazdah - 12-26-2011, 05:26 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez OMSON - 12-26-2011, 05:34 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez OMSON - 12-27-2011, 05:27 AM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez OMSON - 12-26-2011, 05:43 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez mazdah - 12-26-2011, 06:18 PM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez mazdah - 12-27-2011, 10:43 AM
RE: Różnice w brzmieniu instrumentu - test na ślepo - przez mazdah - 12-27-2011, 12:24 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości