Materiały do ćwiczenia. Książki, pdfy, nuty, kursy.
Nie widzisz czasem, że to zdanie z Twojego opracowania jest 'trochę' czym innym niż argumentacja podana tutaj?

Nie napisałeś w tymże poradniku, że normalny to jest strój kwartowy tylko, że normalny jest EADG. A tu podajesz argument, że ktośtam na basoofce chce stroić bas A C E F#. Może i chce, może to i jest głupie, ale z Twojego pdf'a wynika raczej krytyka każdego alternatywnego strojenia, chyba że tylko w takim stroju można bez nadmiernych trudności technicznych zagrać dane akordy. A jestem pewien, że wielu riffów robionych pod 'C#' czy 'D' nie zagra się na EADGBE, bo jak sam zauważasz tutaj apropo swoich własnych doświadczeń 'zmuszony byłbym zniekształcać brzmienie akompaniamentu, przenosząc część linii basu o oktawę wyżej'.

Pomijam już fakt, że brzmienie tych samych dźwięków na niżej zestrojonych gitarach w niektórych gatunkach muzyki się sprawdza jako ciemniejsze i cięższe, ciężko to nazwać picem na wodę - choć jak się uprzeć, to można ;)

Słowem - skoro sam już wytłumaczyłeś o co Ci chodziło, to ja nie mam specjalnie uwag - poza tą, że z poradnika, jak napisałem, wynika co innego.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Materiały do ćwiczenia. Książki, pdfy, nuty, kursy. - przez yarzenioova - 09-10-2010, 11:18 AM
RE: Materiały do ćwiczenia. Książki, pdfy, nuty, kursy. - przez low - 01-14-2012, 02:39 PM
RE: Materiały do ćwiczenia. Książki, pdfy, nuty, kursy. - przez yarzenioova - 06-27-2013, 10:47 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości