03-31-2012, 07:24 PM
(03-31-2012, 06:48 PM)Alfik napisał(a): Mix nr 2 ma w RMS -10.4 dB mix nr 1 -10 dB jest więc dokładnie odwrotnie niż mówisz. Subiektywnie mix nr 1 jest o włos głośniejszy ale nie na tyle aby uniemożliwić porównania estetyczne zwłaszcza że różnice wynikają jedynie z zastosowania taśmy i wysycenia magnetofonu przy rejestracji.
ZWRACAM HONOR

Co nie zmienia faktu, ze u mnie roznica dokladnie 9,6 vs 10,5 rms patrzac na lewy kanał, bo oba są różne (w sensie, L/P), ale roznica jest taka sama. Tzn. probka bez tasmy jest glosniejsza niz ta po taśmie.
Cytat:Większość magnetofonów 1/4 cala ma poważne ubytki w paśmie powyżej 18 kHz kręcenie korektorem powyżej 15 kHz w celach porównawczych jeśli pasmo kończy się na 18 kHz może dać więc zaskakujące efekty. Magnetrofon był wykalibrowany, choć pewnie zdajesz sobie sprawę, że ostre wysycenie taśmy ma wpływ na zmianę barwy.
Zgadzam się z Tobą, ale mix przepuszczony przez taśmę bez saturacji przy dobrze skalibrowanym magnetofonie bedzie praktycznie identyczny pasmowo z oryginałem, nawet przy 7.5 IPS i 1/4 cala. Im bardziej wbijesz go w taśme tym mniej masz wysokich tonów, u Ciebie jest jakby odwrotnie, co jest kompletnie dziwne, stąd moje przypuszczenie nieskalibrowania. Ja taki efekt osiągam przełączając M15stke z 15 ips na 7.5 bez zmiany biasu - pojawia sie wiecej gory, bo maszyna dziala przy predkosci 7.5 a jest skalibrowana do 15ips.
Cytat: Nie uprzedając w nagraniu tym szumi wiele elementów pracujące leslie stare wzmacniacze itd.
Włącz Ciemną Strone księżyca - Chłopie tam dopiero jest szum...
Co do szumów, to moj M15 na 15ips i 1/4'' ma prawie niezauważalny szum... W dalszym ciagu szumy nie są tak wyraźne jak u Ciebie. A DSOTM wcale mi nie szumi - nawet wersja z winyla (odpaliłem przed chwilą)

Jak bede na chwile w studiu jutro, postaram się wypluć test swojego M15.
-