ERNIE BALL Coated Bass
Opis i recenzja

Po dwóch komentarzach bardzo pozytywnych trzeba napisać ten pierwszy niekoniecznie pochlebny.
Również licząc na ponadprzeciętną żywotność nabyłem drogą kupna powlekane struny EB. Zrobiłem to nawet dwa razy i w obu przypadkach niestety struny nie spełniły podstawowego założenia - czyli trwałości.
Powlekane EB miały być również alternatywą do Elixirów.

Od ponad 4 lat gram na powlekanych strunach. Mając kilka basów napiszę, że przez ten okres zgrałem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt kompletów powlekanych strun.

Powlekane struny EB od samego początku są inne niż Elixiry. Po pierwsze tak jak pisali przedmówcy brzmią jak nowe struny stalowe (Elixiry na dzień dobry są przytłumione). Ja osobiście odczułem ich szorstkość, co przełożyło się na dodatkowe efekty dźwiękowe (może niekoniecznie pożądane).

Nie będę pisał o ich opakowaniu, bo nie jest to dla mnie wykładnik dobrych strun. Tak na marginesie miałem kiedyś zakurzone Elixiry od jednej z sieci sklepów muzycznych, która nazwę zaczerpnęła od gatunku muzyki, i nie poczułem skrócenia okresu żywotności.

Niestety, w moim przypadku oba komplety strun powlekanych Ernie Ball to zupełne nieporozumienie. Pierwszy komplet powędrował "do śmietnika" po 10 dniach, podczas których grania było około 40 godzin (nagrywanie płyty w studio). Po tym czasie struny wyraźnie traciły na swojej jasności oraz zaczęły się problemy z poprawnym zestrojeniem strun.
Biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo trafienia kompletu o niższej jakości dałem EB drugą szansę. Tym razem komplet na basie był ok. 3 tygodnie. Zagrałem na nich kilka prób i chyba ze 2 koncerty. Mogło samego grania również być ok. 40 godzin. Podobnie jak w poprzednim przypadku struny wyraźnie głuchły i zdecydowanie powiększały się problemy z prawidłowym zestrojeniem.
Tak celem uzupełnienia pomiędzy powlekanymi EB pojawił się komplet Elixirów. W ten sposób test, przynajmniej dla mnie był pełniejszy.

Podsumowując: dla mnie powlekane EB nie są alternatywą dla Elixirów.

Plusy:
- jaśniejsze brzmienie nowych strun (porównując do Elixirów),

Minusy:

- cena w odniesieniu do trwałości
- dość niska trwałość porównywalna do standardowych, niepowlekanych strun stalowych,
- struny dość szybko tracą zdolność do szybkiego zestrojenia (najsłabszą struną okazuje się struna B)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
ERNIE BALL Coated Bass - przez hennoh - 09-27-2010, 12:45 PM
RE: ERNIE BALL Coated Bass - przez jabłecznik - 09-28-2010, 01:07 PM
RE: ERNIE BALL Coated Bass - przez lobisomem - 11-03-2012, 08:32 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości