Drugi preamp równolegle w pętli efektów, a zestrojenie faz.
.

Po kolei.
(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): W przytoczonym poście z talkbassa autor pisze, że "jeden może zmieniać fazę". A Ty to przetłumaczyłeś tak, że zdanie zmieniło całkowicie znaczenie (a w zasadzie straciło sens).

Niczego nie tłumaczyłem, po prostu znalazłem analogiczny post by pokazać że nie tylko ja się nad tym zastanawiam i jakie można napotkać problemy.

(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): Każdy układ, niezależnie od tego czy jest tranzystorowy, czy lampowy, może zmieniać fazę.

To całkiem logiczne i zupełnie pokrywa się z tym co pisałem. Chodzi mi wyłącznie o przesunięcia fazowe powstałe w wyniku przepuszczenia sygnału przez różne konstrukcje równolegle, względem siebie nawzajem. Nie trzeba być tytanem umysłu żeby to zrozumieć.

(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): Również określenie "najpewniej spowoduje zniesienie się faz" jest conajmniej dziwaczne (a na pewno niedokładne).

Fakt można się przyczepić do słowa 'najpewniej'. Ale z lekcji fizyki pamiętam że jeśli jedna faza nachodzi na drugą w połowie cyklu wtedy fazy znoszą się (może fachowo jakoś inaczej to się nazywa, ale wiadomo o co chodzi). Co w przypadku dźwięku może przejawić się spadkiem głośności. Gdybyśmy mieli 2 identyczne sygnały nachodzące na siebie idealnie w połowie cyklu, w teorii powinna nastąpić cisza.

(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): Faktycznie preamp wpięty w pętlę może zmieniać fazę, co może powodować słabszy sygnał na wyjściu (zamiast lepszego). Aby to zwalczyć wystarczy najprostszy odwracacz fazy, nawet na jednym tranzystorze. Jeśli się uprzesz, to można zrobić układ z dokładną regulacją przesunięcia fazowego ale moim zdaniem jest to zbyteczne.

O RLY? A co gdy przesunięcie przebiega w taki sposób że początek cyklu jednej fazy nie pokrywa się ani z początkiem ani ze środkiem cyklu drugiej. Wtedy tak czy siak i z 'odwracaczem fazy' będzie kupa bo będą znosić się częściowo. Wystarczająco dziwaczne?

(06-11-2013, 07:42 AM)Markus napisał(a): Zresztą sam pomysł, że jak się połączy tłusty dźwięk Aguilara z ostrym z tranzystora, to dźwięk będzie jednocześnie tłusty i ostry budzi moje wątpliwości. Skąd to wiesz, że cechy sygnału się dodają?

Jeśli fazy idealnie się pokrywają to owszem. Tak jak sygnały z różnych mikrofonów ustawionych przy tej samej paczce w studiu. Ustawiasz proporcje miedzy sygnałami i/lub w nich 'rzeźbisz'... uzyskując szeroki wachlarz możliwości.

Naprawdę nie wiem po co ten cały wywód skoro tylko prosiłem o odpowiedź na pytanie.

(06-10-2013, 07:11 PM)citizenkane napisał(a): (...) czy istnieje jakiś sposób dostrojenia tych faz za pomocą jakiegoś dodatkowego sprzętu wpinanego w pętlę?

Markus! Nie po to zadaję konkretne pytanie w meritorice by być łapanym za słówka. Gdybym znał się na niuansach nomenklatury elektronicznej, znałbym się na elektronice i nie zadawałbym tutaj pytań oczekując konkretnych odpowiedzi od kompetentnych osób. Aby jak najszerzej nakreślić problem postanowiłem opisać sytuację tak jak potafiłem na szybko najlepiej. Denerwuje mnie drwiący wydźwięk twojej wypowiedzi gdyż merytoryczne powinny być przede wszystkim odpowiedzi 'ekspertów' tego działu, niekoniecznie zaś pytania laików.

.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Drugi preamp równolegle w pętli efektów, a zestrojenie faz. - przez citizenkane - 06-11-2013, 07:01 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości