Jak nie dać się oszukać przy zakupie sprzętu
Jeszcze dwie sprawy mi się przypomniały.
Jakiś czas temu na basoofce był wątek o zakupie wzmacniacza dla początkującego basisty: http://basoofka.net/node/45185-czy-ten-w...-si-nadaje
Zupełnie niedoświadczony kolega chciał kupić wzmacniacz. Ja, po obejrzeniu zdjęcia w ciągu 2 sekund, napisałem: nie kupować, bo to nic nie jest warte. Dwóch doświadczonych basistów mówi, że to ciekawy wzmacniacz i radzi go kupić a ja się spotykam z zarzutem, że jestem zbyt ostrożny. Na to znajduje się poprzedni właściciel wzmacniacza i mówi co to za "chłam" i ile rzeczywiście jest wart (40% podanej ceny). Chłopak by "umoczył" 500 zł.
Nastąpiły tu 2 błędy: po pierwsze kolega bez żadnej wiedzy i sprawdzenia sprzętu chce go kupić, po drugie dwóch doświadczonych basistów rekomenduje zakup nieznanego sprzętu "w ciemno". Kupującemu proponuję przeczytać powyższy post, a kolegom basistom proponuję odpowiedź na proste pytanie: czy ja za własne pieniądze kupiłbym ten wzmacniacz (z naciskiem na "własne pieniądze")? Jeśli nie, to lepiej nie udzielać tego typu rad. Jeśli tak, to niech sami go kupią.
Druga sprawa to sytuacja gdy kupujemy sprzęt firmowy, sprzedający jest na drugim końcu Polski i raczej nie da rady osobiście sprawdzić sprzętu przed zakupem. Co wtedy robić? Po pierwsze poprosić właściciela o zdjęcia sprzętu i dokładny opis stanu urządzenia. Jeśli po zakupie stan sprzętu odbiega od opisu, to sprzęt zwrócić. Inaczej zapłacimy więcej niż za nowy sprzęt. Sprzedający jest zadowolony, bo przerzucił koszt naprawy na kupującego. Ale kupujący (czyli my) nie ma raczej powodu do zadowolenia.

Marek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak nie dać się oszukać przy zakupie sprzętu - przez Markus - 08-30-2013, 06:51 AM
RE: Jak nie dać się oszukać przy zakupie sprzętu - przez herp - 05-01-2014, 10:16 PM
RE: Jak nie dać się oszukać przy zakupie sprzętu - przez herp - 05-02-2014, 08:22 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości