09-02-2013, 08:45 AM
(09-02-2013, 08:02 AM)bartoshek napisał(a):(09-01-2013, 08:27 PM)Pi-kny napisał(a): Mnie jako laika artykuł nie przekonał.
Z artykułu wynika: pianki są be... do tematu trzeba podchodzić kompleksowo. (tak ja to odebrałem)
Wyczytałem również że górę i środek tłumią.
Nigdy nie zakładałem tylko pianek przy adaptacji. Mam świadomość że niskie dźwięki wymagają pułapek basowych i adaptacji ściany w narożnikach.
To pianka jest zupełnie be czy tylko do konkretnych zastosowań?
Od drugiej strony: jakie są kłopoty z pomieszczeniem i co wymaga opanowania?
Jak wspomniano, pianki pomogą opanować środek i górę jeżeli zostaną użyte z umiarem, chociaż do tych celów są lepsze ustroje.
Studio czy sala?
"Studio" - małe pomieszczenie (teraz nie podam wymiarów bo jestem w pracy i nie znam na pamięć

Pomieszczenie ma być przeznaczone zarówno do odsłuchu jak i nagrywania.
(gitara akustyczna, vocal, małe instrumenty perkusyjne).
Na ucho słyszę szczególnie bałagan w wysokich częstotliwościach. Planuję pożyczyć mikrofon pomiarowy i to dokładnie sprawdzić ale to może trochę potrwać.
Wstępnie plan jest taki żeby dać matę w miejscach pierwszych odbić, za monitorem oraz za plecami realizatora + pianki w narożniki pokojów ale tak powiedzmy tylko na 1/3 wysokości ściany.
Moje pytanie o parametry pianki wynikło z tego że w pracy mam dostęp do odpadów pianki z których mógłbym skorzystać ale nie wiem czy mam pianki o odpowiednich parametrach (gramatura/spienienie)
Flame 5str. > Dunlop 105q > Hartke 3500 > Hartke VX410
www.myspace.com/zazuziband
ex www.myspace.com/kacleonarda
www.myspace.com/zazuziband
ex www.myspace.com/kacleonarda