Technika gry - pochodzy i ustawienie reki
Witam.

To mój pierwszy post tutaj więc od razu do rzeczy. Od dosyć dawna pogrywam sobie na zwykłym pudełku (akordy, ognisko i te sprawy). Niedawno wujek z zagranicy przywiózł mi w prezencie solówkę (Squier Stratocaster), którą podpinałem sobie do wieży. Pouczyłem się gry na solówce (pentatoniki itp), ale z czasem stwierdzam, że albo nie mam talentu, albo nie o to z moim życiu chodzi, w każdym razie mnie solówka nie pociąga wcale. Natomiast bardzo mi się podoba basówka. Tak się składa, że kumpel kupił sobie kiedyś, ale jak to słomiany ogień - szybko mu się odechciało, więc teraz mi pożyczył (razem z małym wzmacniaczem Stagg), i próbuję coś na niej strugać. Próbowałem grać tak, jak na solówce, ale chyba to nie o to chodzi, więc mam pytanka. Jak właściwie grać pochody basowe? Jest masa tutoriali, ale żaden tak na prawdę nie rozwija tematu. Większość pokazuje, jak grać pochód kiedy akordy się szybko zmieniają. A jeśli jakiś akord jest grany dłużej? Na przykład w wolnym bluesie w A-dur. Grać po kolei dźwięki skali A-dur, czy po kolei pentatonikę durową? Ani jedno, ani drugie mi nie brzmi tak, jak nieraz słyszę w utworach. Na przykład tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=4Ny5ajCn0xw

Czy ktoś mógł by mi podać (napisać literami) bez zbytniego teoretyzowania, przykładowy pochodzik przez jedno okrążenie takiego bluesa? Miał bym na czym się wzorować w dalszej nauce.

I drugie pytanie. Naoglądałem się chyba ze sto zdjęć pokazujących, jak ustawić dłonie do gry na basie. Na przykład tutaj:

http://www.free-bass-guitar-lessons.com/...ssons.html

Ale jak ja próbuję to powtórzyć, to mam wrażenie, że lewa dłoń (o nią mi szczególnie chodzi) albo mi się wykręci w stawie, albo pourywam sobie ścięgna. Czy takie właściwe ustawienie przyjdzie z czasem jak będę ćwiczył? Ćwiczę "pajączka", o którym czytałem sporo, ale jedyny efekt jest taki, że po kilku ćwiczeniach mam wrażenie, że mi ścięgna pękają Smile
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Technika gry - pochodzy i ustawienie reki - przez amor_priv - 11-06-2013, 05:33 PM
RE: Technika gry - pochodzy i ustawienie reki - przez OMSON - 11-06-2013, 05:39 PM
RE: Technika gry - pochodzy i ustawienie reki - przez herp - 11-06-2013, 06:20 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości