Ankieta: Czy takie konstrukcje mają Twoim zdaniem sens (kupiłbyś coś takiego) ?
Tak
88.10%
37 88.10%
Nie
4.76%
2 4.76%
Nie interesuje mnie to
7.14%
3 7.14%
Razem 42 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

DIY stompboxes czyli efekty własnoręcznie robione
(12-30-2013, 08:41 PM)Bolem napisał(a): Pytanie do znawców: dało by się zrobić kostkę z sekcją drive taką jak w tym headzie? Drive z Zakwasowego heada jest IMO super
Myślę, że pytanie jest retoryczne; a czemu miałoby się nie dać coś takiego zrobić? Jest schemat i nie ma w nim żadnej tajnej technologii. Nawet widziałem taki projekt z płytkami. Tylko może to był wyższy model. Wydaje mi się, że chciałeś zadać zupełnie inne pytanie: czy dałoby radę to zrobić tanio, dobrze i szybko (z naciskiem na tanio)? W tym przedwzmacniaczu jest kilka "haczyków". Na przykład zasilanie 34V. Musiałbyś mieć zewnętrzny zasilacz o tym napięciu lub umieścić zasilacz wewnątrz kostki (a to są dodatkowe koszty). Jeśli chciałbyś barwę z tego wzmacniacza to jest ona zrobiona na dławikach o bardzo dużych wartościach indukcyjności (do 6H). Takich dławików nie kupisz w sklepie na rogu. Znam firmy, które takie dławiki nawijają ale one najchętniej nawinęłyby 100 sztuk takich dławików. A to by zdecydowanie zwiększyło koszt takiego efektu.
Więc odpowiedź brzmi: oczywiście, że da radę coś takiego zrobić ale nie będzie to tanio. Pytaj Pinia może będzie zainteresowany. Ale moim zdaniem lepiej kupić taki head i na nim grać niż robić jedną sztukę takiego preampu.

Marek

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: DIY stompboxes czyli efekty własnoręcznie robione - przez Markus - 12-31-2013, 08:51 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości