Pobór prądu wzmacniacza z końcówką w klasie D
Jako, że opadłość rąk mi nieco przeszła, to napiszę co nie co o sprawności.

Co to jest sprawność? Wartość wyrażana w procentach, która mówi o tym, jaki dany wzmacniacz ma stosunek mocy oddawanej do pobieranej. W przypadku końcówek klasy A jest to maksymalnie 50%, przy czym rzeczywiście nie przekracza się 15% (100W pobierane z sieci, 15W oddawane do głośnika). Klasa AB, najczęściej spotykana w audio, ma sprawność do 78% (typowo poniżej 50%), klasa D ma sprawność w okolicach 90-95%, czyli wzmacniacz o mocy wyjściowej 90W pobierze z sieci watów 100. Przy czym mówimy o samym stopniu mocy, czyli końcowej parze sterującej (AB), bądź pojedynczym elemencie wyjściowym (klasa A), albo o całym końcu mocy (klasa D, ciężko zmierzyć sprawność samych tranzystorów).
Sprawność zmienia się wraz z mocą oddawaną i zazwyczaj rośnie przy zwiększaniu sygnału wyjściowego.

Co do mocy pobieranej przy 5W mocy oddawanej. Wystarczy skojarzyć ze sprawnością - 5W do kolumy, to 6W poboru w klasie D (uproszczenie). Należy pamiętać o całej reszcie elektroniki, ale to na pewno nie będzie więcej jak 50W (tak mi się wydaje, nie miałem styczności z lampami, więc nie jestem w stanie powiedzieć ile takie preampy mogą pobierać energii).

Sytuacja inaczej wygląda w klasie A, gdzie w punkcie pracy (brak sygnału wejściowego), przez element sterujący musi płynąć prąd o wartości, jaką maksymalnie można oddać do obciążenia. Dlatego wzmacniacze klasy A w spoczynku zazwyczaj pobierają dużą część mocy deklarowanej przez producenta.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pobór prądu wzmacniacza z końcówką w klasie D - przez quniq - 04-11-2014, 08:10 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości