(04-30-2014, 12:21 AM)Alfik napisał(a): To po cholerę zakładasz temat dotyczący Gibsona i Ashdowna
A po diabła offtopujesz dalej na temat np. Ampega, kiedy ja już koledze wyjaśniłem że nie do końca jest tak jak odczuł, tyle że charakter jest inny?
(04-30-2014, 12:21 AM)Alfik napisał(a): Po co skoro De gustibus non est disputandum... i lubisz brzmienie wzmacniaczy, które moim zdaniem jest mocno przeciętne.
Twoim zdaniem. Paru innych basistów nie koniecznie by się zgodziło
(04-30-2014, 12:21 AM)Alfik napisał(a): Jeśli nie grasz na TB dla dźwięcznej góry tylko dla dołu i środka to prawdę mówiąc obawiam się, że niewielu z nas (łącznie ze mną) było by wstanie odróżnić w gęstym rockowym miksie granych palcami na obu rozkręconych pickupach i zamulonych (powiedzmy ampegiem nagranym z 15sto calowego głośnika i skręconą górką) jazz bassa od Tbirda.
Kupowanie TB dla dźwięcznej góry to tak jak by kupić słoik miodu dla jego słonego smaku
(04-30-2014, 12:21 AM)Alfik napisał(a): P.S Gratuluje również, że osiągnąłeś zadowolenie ze swojego brzmienia. Ja po 20 latach grania i pracy studyjnej wciąż testuje, skupuje nowe i stare graty, zlecam zdolnym elektronikom i konstruktorom przeróbki i modyfikacje sprzętu uznanego za ikonowy słowem coś poprawiam i poszukuje czy nie może być lepiej.
No widzisz. A Carol Kaye, która nawet jeśli tak naprawdę nagrała połowę tego, co twierdzi że nagrała, to nadal zrobiła więcej niż każdy z nas razem wzięty, nadal uważa, że do studia potrzebny jest MAŁY TRANZYSTOROWY wzmacniacz, najlepiej z niezbyt dobrym głośnikiem, flaty Thomastika, tłumik strun i koniecznie kostka - i tylko wtedy zabrzmisz dobrze. Żadne modyfikowane SWRy, Hiwatty, stare Fendery (Carol twierdzi, że jej Ibanezy grają tak samo dobrze albo i lepiej ).
A jednak to co ona mówi jakoś za bardzo dla mnie się nie liczy, bo ja wiem SWOJE
I jak bym wchodził do studia, to tylko z tym na czym gram.
Bo to jest to, na czym gram i tak mam brzmieć na płycie jak na koncercie granym "z tyłu" (nie spieprzonym przez akustyka).
Oczywiście gdyby mi ktoś zamiast mojego preampu zaproponował do nagrania SVT-2PRO z odpowiednimi lampami, to bym się zgodził, ale mojego przesteru w kostce na Hiwatta bym nie zamienił
A na koniec żeby było na temat - Thunderfingers z Portaflexem
https://www.youtube.com/watch?v=zuQjCSPlVb0