10-02-2010, 07:40 AM
Ja osobiście od dawna jestem zwolennikiem i sam gram na głośnikach z neodymowym magnesem.
Powody widze proste tego wyboru - dla mnie te głośniki brzmią doskonale nie oszukuja brzmienia mojego precla wszystko sie zgadza.
Uzywałem B&C teraz używam sica.
Warte polecenia są równeiż eminence nowej serii Lite zwłaszcza kappa i delta.
Ferryciaki też sa OK jak najbardziej. Subiektywne róznice mozna stwierdzić takie, ze:
neodymy sa bardziej rozmyte, cieplejsze i z mniej ostra górka.
ferrytowe sa w zależnosci od modelu z bardziej wyrażna górka, prezencja i lepsza średnica, bas bardziej zwarty niz w neo, ale...
Bas zależy w głównej mierze od konstrukcji kolumny i wielkosci membrany.
Dlatego niskie rejestry beda w mniejszym stopniu zauwazalne w brzmieniu ferryt vs neo. (uwzgledniajac Qts ponizej 0,4)
Głównie bedzie to wyzsze pasmo gdzie poczuje sie róznice.
Ciężko stwierdzić coś wiecej chyba ze wezmiemy pod uwage tylko jeden wybrany model neo i porównamy go do jakiegos feryciaka.
Generalnie nie ma co pitolic tylko trzeba skupic sie na graniu
Jak jest dobra paczka to ona zagada nei wazne czy siedzi tam neo czy ferryt pozdr
Powody widze proste tego wyboru - dla mnie te głośniki brzmią doskonale nie oszukuja brzmienia mojego precla wszystko sie zgadza.
Uzywałem B&C teraz używam sica.
Warte polecenia są równeiż eminence nowej serii Lite zwłaszcza kappa i delta.
Ferryciaki też sa OK jak najbardziej. Subiektywne róznice mozna stwierdzić takie, ze:
neodymy sa bardziej rozmyte, cieplejsze i z mniej ostra górka.
ferrytowe sa w zależnosci od modelu z bardziej wyrażna górka, prezencja i lepsza średnica, bas bardziej zwarty niz w neo, ale...
Bas zależy w głównej mierze od konstrukcji kolumny i wielkosci membrany.
Dlatego niskie rejestry beda w mniejszym stopniu zauwazalne w brzmieniu ferryt vs neo. (uwzgledniajac Qts ponizej 0,4)
Głównie bedzie to wyzsze pasmo gdzie poczuje sie róznice.
Ciężko stwierdzić coś wiecej chyba ze wezmiemy pod uwage tylko jeden wybrany model neo i porównamy go do jakiegos feryciaka.
Generalnie nie ma co pitolic tylko trzeba skupic sie na graniu
Jak jest dobra paczka to ona zagada nei wazne czy siedzi tam neo czy ferryt pozdr