03-28-2015, 03:43 PM
(03-28-2015, 09:00 AM)3cina napisał(a): Jak brzmi ten materiał z ktorego zrobiony jest korpus tzn do jakiego powszechnie znanego drewna jest podobny?Andirobe sprzedaje sie tutaj pod handlowa nazwa "mahon amerykanski" (caoba americana) co oczywiscie nic nie mowi bo dziesiec innych drewien sprzedaje sie w ten sam sposob. Jezeli powiem , ze andiroba brzmi podobnie jak mahon nic to nie da bo miekka Khaya (afrykanska odmiana) wydaje inny sound niz Swietenia a ta jest inna niz Cedrela albo Sapeli.
Rowniez w obrebie tego samego rodzaju sa dosc duze rozrzuty . Ale dobrze dobrany korpus z andiroby w polaczeniu z niezlym gryfem potrafi zabrzmiec jak dzwon...
(03-28-2015, 01:08 PM)beatdeath napisał(a):(03-27-2015, 04:44 PM)Zenek Spawacz napisał(a): Wczoraj znalazlem w domu kilkanascie gryfow i korpusow do jazz basa.
To jest dobreidziesz sobie z jednego pokoju do drugiego, potykasz się o coś, klniesz, patrzysz, a tam korpusy i gryfy do jazz bassa, o których zapomniałeś i zdąrzyły wysezonować drugi raz
też bym chciał tak się potknąć
Przez lata zebralo sie troche... Wiele gryfow robilem jako proby , zanim doszlo do wykonania tego wlasciwego. Duzo eksperymentowalem i mam tez wiele rozpoczetych projektow. Nawet nie wiem ile takich instrumentow mam.
Tutaj fota z kilkoma gryfami w roznych stadiach , ktore byly pod reka
![[Obrazek: P_20150328_104043_zpsk1nkyx1s.jpg]](http://i166.photobucket.com/albums/u81/zenno1/P_20150328_104043_zpsk1nkyx1s.jpg)