(04-20-2015, 11:54 AM)Karol napisał(a): Nie rozumiem.
"autorzy kompozycji" to ja jestem autorem kompozycji i gram tą swoją kompozycję na koncercie i jeszcze mam za to zapłacić choć nie jestem zarejestrowany w Zaiksie?
Karczmarz dostaje setlistę. Zgłasza te numery do ZAiKSu, uiszczając stosowne opłaty (20% z biletu? jeśli się mylę proszę poprawić).Pieniądze idą do autorów kompozycji i tekstu w ramach tego, że zostały publicznie wykonane.
Jak grasz swoje numery i masz je zgłoszone w ZAiKSie dostajesz przelew. Od paru lat można sobie zajrzeć na ich stronę i tam jest rozbite wszystko na datę koncertu, nazwę numeru i kwotę. Dotyczy także każdego wydawnictwa. Emisje radiowe też, choć tutaj chyba jest ryczałtem jakoś rozliczane - nie pamiętam detali.
Nawet jak się nie jest Romualdem Lipko to warto wszystko zgłaszać. Oczywiście mega ważne jest to, że od momentu zgłoszenia numery są PRAWNIE chronione.
Są jeszcze prawa wykonawców, którzy są zrzeszeni w STOART/SAWP - to dostajesz jako wykonawca a nie autor. Jest jakaś tam stawka od emisji w TV itp. itd.