Humbuckery - łączenie cewek szeregowo i równolegle oraz rozpinanie do singli
Miklo,

Dość chaotycznie zadałeś pytania - musiałem się porządnie zastanowić o co Ci chodzi. Zdaje się, że przyjmujesz, że są dwie możliwości (szeregowo = singiel i równolegle) ale to jest błędne założenie. Dodatkowo przytaczasz informację z sieci, która ponoć jest prawdziwa, a za chwilę z tym polemizujesz. To Ty jesteś "za", czy "przeciw", czy jedno i drugie Big Grin?
Są trzy możliwości i widać to na drugim schemacie (zresztą jest to schemat tego samego basu tylko jakiś inny). I w zasadzie Twoje pytania zawierają już odpowiedź. Humbucker składa się z dwóch cewek (czyli dwóch singli) i masz dokładnie takie opcje jak się uczyłeś na ZPT: dwie cewki szeregowo, dwie cewki rownolegle i jedna cewka (i to jest właśnie singiel, druga cewka albo jest zwarta do masy albo jeden przewód nie jest nigdzie podłączony). Drugi schemat właśnie jest tak zrobiony.
Ale aby to skomplikować, to w pewnych basach (chyba nawet w niektórych Fenderach) w przypadku przełączenia na single można dodawać trochę sygnału z drugiej cewki.
I nie wiem, czy Tobie chodzi o jakiś konkretny bas, możliwość przeróbki, czy są to tylko teoretyczne pytania.
Przeróbka może jest i prosta ale porządny przełącznik do tego widziałem za 30$ + dostawa + cło. Czyli na starcie jest już dość drogo.

Marek
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Humbuckery - łączenie cewek szeregowo i równolegle oraz rozpinanie do singli - przez Markus - 10-12-2010, 09:39 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości