Humbuckery - łączenie cewek szeregowo i równolegle oraz rozpinanie do singli
Single to przetworniki z pojedynczą cewką. Grają bardzo charakterystycznie - klarownie - to wręcz wzór brzmienia. Ale jak
to w życiu bywa nie ma nic za darmo. To piękne brzmienie wynikające poniekąd z prostoty konstrukcji obarczone jest sporą
podatnością na zakłócenia.

Humbacker jak słusznie napisał Markus to układ co najmniej dwucewkowy (gdzie mowa o cewkach aktywnych tzn. generujących sygnał użyteczny) - choć dzisiaj bardziej poprawne byłoby określenie "wielocewkowy". Humbacker może pracować w wielu trybach (kombinacjach połączenia cewek). Oczywiście jego brzmienie to zupełnie inna bajka. Zasada działania humbackera i singla to dwie różne historie bo humbacker to układ magnetycznie zamknięty w przeciwieństwie do singla (można humba porównać przez analogię do wzmacniacza różnicowego - co to w praktyce oznacza postaram się niebawem w objaśnić w stosownym temacie).
W rezultacie humbacker to układ dosyć skutecznie eliminujący zakłócenia - niestety podobnie jak poprzednio - ideału nie ma -
klarowność singla jest niestety nieosiągalna.

Tyle tytułem wstępu. Powyżej podałem klasyczne rozwiązania przetworników, jednakże od wielu lat produkowane są hybrydy - tzn single z cewkami "antybrumowymi" (tzw. fantomowe). Taka dodatkowa cewka ma oczywiście również wpływ na brzmienie ale już nie tak drastyczny jak w przypadku humbackera. Dla basowych audiofilów jednak to już nie singiel. Trzycewkowy pickup Stingraya to klasyczny przykład konstrukcje z fantomem.

Jeśli chodzi o humbacker to oczywiście można wykorzystać tylko jedną z jego cewek - wówczas mamy do czynienia z tzw. rozłączaniem cewek - ale ten tryb przypomina singla jeszcze mniej niż konstrukcje z fantomami - magnesy sąsiedniej cewki dają znać o sobie.

Temat rodzajów poszczególnych połączeń wyczerpał Markus, natomiast ja od siebie dodam co one oznaczają w praktyce w
formie podsumowania:

Połączenie szeregowe daje dwukrotnie większy sygnał, uwypukla środek ale przetwornik jednocześnie traci klarowność.
Połączenie równoległe "mocą" sygnału odpowiada singlowi ale tu mamy o połowę więcej góry, co w efekcie powoduje, że ten
typ połączenia daje bardzo krzykliwe brzmienie. Osobiście za nim nie przepadam Wink

To tak w skrócie - o pickupach będę jeszcze wielokrotnie pisał bo obecnie "przegryzam się" właśnie przez tą problematykę i niebawem pochwale się moimi pierwszymi konstrukcjami.

Coś mi się te schematy nie wyświetlają Sad
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Humbuckery - łączenie cewek szeregowo i równolegle oraz rozpinanie do singli - przez solartron - 10-13-2010, 08:46 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości