09-18-2015, 04:19 PM
(09-17-2015, 01:25 PM)czarus napisał(a):(09-17-2015, 09:09 AM)beatdeath napisał(a): Jak chcesz bas of forumowicza to propozycja ode mnie:
http://olx.pl/oferta/gitara-basowa-bas-h...bb04073e0a
Na razie robię rozeznanie tylko, ale zastnanowię się.
(09-17-2015, 07:46 AM)bratekr napisał(a): Uszanowanko Kolego.
Dwie uwagi:
- przeczytaj regulamin;
- pisz w odpowiednich wątkach.
Mamy taki fajny wątek, żeby nie robić chaosu na forum: http://basscity.eu/thread-54.html
Ze wskazanych przez Ciebie instrumentów SQ CV/VM, ATK lub GB74.
Rzeczywiście, nie zauważyłem tego wątku zbiorczego...Cóż, jeśli moderatorzy pozwolą, to będę już pisać tu, skoro wątek i tak założony. Natomiast jeśli zamkną temat to napiszę posta w tamtym wątku.
(09-17-2015, 06:34 AM)yarzenioova napisał(a): Ja z wymienionych modeli zaintersowalbym sie:
-Squier Vintage Modified 70/77 Jazz Bass,
-Ibanez ATK, bodajże model 200,
-Sterling Sub Ray 4 .
I w tej kolejnosci. Squier Vintage Modified jest całkiem rozsądnym basem jak za tę cenę, to jazz basowy klasyk jak tego brzmienia szukasz. ATK jest okrutnie brzydki IMHO ale świetnie udaje StingRaya, mozna na nim swietnie poslapowac i pograc groove. Sterling SUB Ray to bardzo uboga wersja Musicmana ale tez moze sie za tę cenę udać.
Mi ATK podoba się i na zagranicznym forum baardzo chwalili jego uniwersalność.
A co sądzicie o tych gitarach Flame? Sterlingi mają 2-pasmowy EQ, natomiast Flame 3-pasmowy.
Ogólnie to jak z uniwersalnością Sting Rayów? Tylko jeden pickup, ale są aktywne...na YT to tak naprawdę wszystkie brzmią podobnie i nawet ten preamp nie zmienia jakoś szczególnie brzmienia. Czy ten preamp dużo zmienia kiedy wpinamy się we wzmacniacz?
Czy ten Cort Gb74 może zabrzmieć jak Jazz Bass? Ma rozłączanego humbuckera, z tego co wyczytałem. To mogłoby rozwiązać mój dylemat pt. 2 single, czy 1 humbucker?
A gitara z dwoma humbuckerami? Ponoć Yamahy RBX mają super stosunek cena/jakość, ale mają dwa humbuckery, a czytałem że te przystawki raczej nadają się do ciężkiej muzy (oczywiście wiem, że to nie reguła). Przypuszczam, że to dlatego, że humbuckery mają mniej górnego pasma i nie brzmią zbyt jasno, to też stosuje się je do takich a nie innych gatunków muzycznych?
Mnóstwo znanych basistow ma aktywne gitary. Trochę tego nie rozumiem...Tzn. przecież preamp mamy też we wzmacniaczu, prawda? Czy bez preampu w basie da się żyć?
A co z gitarami marki Vintage? Jeśli chodzi o gitary elektryczne, to V100 i V6 sa mega popularne i mówi się, że to lepsze gitary niż Squiery i Epiphony. Jak jest z ich Jazz Bassami i Sting Rayami?
Apropo basów marki Flame - miałem kiedyś jesionowego jazza tej firmy, teraz mam japońskiego Fendera precla. Fender jest lepiej wykonany, ładniejszy, lżejszy (drewno: lipa) i ma bardziej 'typowe' brzmienie, pomijając w ogóle typ przystawek PB, który preferuję nad JJ.
Ale powiem, że jak w jazzie założyłem świeże struny EB 110, zestroilem do D, to grał tak, ze kapcie spadały. Czasem za nim tęsknie