11-04-2010, 11:07 AM
(11-04-2010, 09:50 AM)hubertgal napisał(a): [OT mode=on]
Gajdzin: apropo Twojej wypowiedzi dotyczącej "Zosi Samosi", to ja jestem dumny z tego, że Polacy potrafią zrobić wiele rzeczy samodzielnie i też niechętnie płacę komuś za coś co mogę zrobić sam. Często słuchałem jak to w Japonii, jak zepsuje się drukarka, to jest wzywany cały sztab ludzi po to żeby stwierdzić, że zaciął się papier.
Wiadomo, że w przypadku lutowania, to kwestia wprawy i rzucenia stu kurw i zniszczenia paru kabli, wtyczek, etc., ale efekt końcowy i radość z wykonania kabla jest bezcennyNatomiast jeśli chodzi o bardziej profesjonalne usługi, jak np. pomiar akustyki studia, to aż żal, że w Polsce nie są wykorzystywani do tego wykształceni ludzie.
Tak tylko chciałem się podzielić moimi odczuciami
Przepraszam.
[/OT mode=off]
Wiesz, ja też jestem dumny z różnych umiejętności naszego narodu, ale już niekoniecznie z tego, jak bardzo nie lubimy płacić fachowcom za usługi (w przeciwieństwie do towarów - za to o dziwo płacimy chętniej).
Np. ilu Polaków chętnie zapłaci godziwe pieniądze muzykom za zagranie dla nich na imprezie? Większość ludzi uważa, że przecież muzycy robią to z miłości do sztuki, więc właściwie powinni grać za darmo! A jak nie chcą, to może by zapytać brata kolegi kuzyna sąsiada, bo jego syn uczy się na gitarze, to może zagra po znajomości...
OK, to już było zupełnie OT :-)