02-06-2011, 05:04 PM
(02-03-2011, 10:49 PM)Markus napisał(a): 100n w tym miejscu tnie ostro bas. Wstaw tam 2.2uF i będzie znacznie lepiej. Poza tym, możesz albo wyjąć U2 (jeśli jest w podstawce), albo wyjąć C14 i odłączyć część układu z przesterem. Mam nadzieję, że masz potencjometry liniowe w barwie.Witam , przerysowałem układ do symulatora i rzeczywiście można z łatwością stwierdzić że zwiększenie pojemności w tym miejscu dodaje basu - dzięki za radę spróbuje zastosować to w moim gt-2 ( tam też przed regulacja 100n siedzi) może wreszcie basiście się spodoba
Marek

1.w pierwszym ustawienia potków na 55% czyli mniej więcej połowę - jako sygnał dałem prostokąt 500hz/300mA - nie wiem dokładnie jak silny może wychodzić z gitary basowej . W takim ustawieniu wg znanych mi prawideł oceny takiego przebiegu widać już minimalne podbicie wysokich częstotliwości , jeszcze nie krytyczne .
przebieg nr1
2.W tym przypadku wysokie tony ustawiłem na max czyli 100% - widać już agresywne podbicie .
przebieg nr 2
3. Tu mam niskie na max high na połowę - podbicie basów .
przebieg nr3
Zmiana c25 dodaje basów , teraz zastanawia mnie jak wyeliminować te szpile . Czy rozsądnym będzie zmieniać wartości kondensatorów na ujemnym sprzężeniu zwrotnym c22 lub c23 ??? Po zmianie c22 np na 1n widzę że podbicie się zmniejsza szpile maleją (po jakimś czasie...) ... z lektury stwierdzam że przed korekcja mam filtr pasmowy o wzmocnieniu 2,2 wg wzoru g=r29/r33. Mogę wyliczyć częstotliwość graniczną wg wzoru fg=1/2pi RC (fg=1/2pi x r29 x c22 ) - w jakich jednostkach mam podstawić do wzoru - wstawiając w jednostkach podstawowych ohm farad to mi cuda wychodzą - 200Khz ( nie byłem orłem z fizyki

Teraz mam pytanie do posiadaczy sansampów bass driver DI jak to wygląda w oryginalnym sprzęcie , czy przy maksymalnym ustawieniu HIGH słychać szumy i na jakim poziomie ???
Pozdrawiam