02-13-2011, 11:10 AM
(02-13-2011, 01:47 AM)pluto napisał(a): hej hej, mam taki problem ze swoim markiem f1Nie rozumiem tego. Gracie na scenie, macie przody, monitory, itp, a nie macie gniazdka z uziemieniem?
od kilku dni mamy próby z bandem na scenie, i już od pierwszego dnia jesteśmy nagłośnieni na przody, monitory etc. Wszystko ładnie pięknie dopóki nie wyłączę mojego markbassa. Wtedy pojawiają się jakieś dziwne dźwięki w monitorach, a potem dosyć uciążliwe buczenie w odsłuchach i na przodach.
Jest to wina gniazda bez bolca czy po prostu wszystkie cyfrowe końcówki mocy mają to do siebie, że wydają takie właśnie dziwne dźwięki?
Akustyk powinien wiedzieć, że wzmacniacze i mikser mają być uziemione, a Markbass oddzielony od miksera przez DI-box z transformatorem (F1 nie ma takiego transformatora w środku).
Powodem zakłóceń jest prawdopodobnie brak uziemienia (lub galwaniczne połączenie mas wzmacniacza i miksera), ale raczej nie chodzi o końcówkę, tylko o zasilacz impulsowy. Takie zasilacze często wymagają uziemienia. Poza tym myślę, że chodziło o włączenie wzmacniacza a nie wyłączenie jak napisałeś?
Marek