(03-09-2011, 06:27 PM)szymam napisał(a): Teraz ja. Mam stosunkowo małe pomieszczenie do nagrywania gitar w przydomowym studiu(2/3.5/2.2), rozpraszacze w postaci wytłoczek, aczkolwiek robi mi się brzydki dysonans. Potrzebuję pochłonąć trochę dźwięku, szczególnie 100-350hz. Nie mam żadnej aparatury pomiarowej, aczkolwiek przy bawieniu się korekcją, te częstotliwości brzmią najgorzej. Panele i pułapki basowe? Jakiś kalkulator jest do tego?
Szymam, same wytłoczki pochłaniają tylko część pasma i do tego nierównomiernie. Wytłoczki nie rozpraszają dźwięku tak skutecznie jak np. dyfuzor Schroedera czy też poly, dlatego, że mają bardzo powtarzalny wzór i małe wymiary.
W Twoim wypadku pułapki basowe bardzo by pomogły. Dzięki temu, że działają one szerokopasmowo i pochłaniają większośc pasma bardzo równomiernie, można je użyc w pomieszczeniu bez obawy, że zaburzysz równowagę czasu pogłosu w pomieszczeniu. Takie panele pomogą Ci także zredukować podbicia i dziury w odpowiedzi pomieszczenia.
Ważne jednak, żeby absorbery były dość grube.
Nie ma potrzeby korzystania z kalkulatora. Nie są to ustroje strojone, tylko szerokopasmowe absorbery. Zazwyczaj panele pochłaniają praktycznie 100% dźwięku do granicznej dolnej częstotliwości, która zależy od grubości absorbera (i odległości od ściany). Na przykład nasz panel standardowy o grubości 15cm, ustawiony w narożach pomieszczenia, działa już od 40Hz. Wykresy przed i po pomiarach możesz zobaczyć tutaj: http://akupro.pl/Aku%20Pro%20-%20Rezulta...ptacji.pdf
Pozdrawiam,
Błażej,
Aku Pro.
www.akupro.pl - Panele akustyczne: pułapki basowe, dyfuzory Schroedera