03-17-2011, 11:10 PM
(03-17-2011, 10:28 PM)gsb napisał(a): Oj mylisz się . Przede wszystkim nie wyglada na "TYPOWE". Po drugie nie wyglada na typowe dla tych lat, po trzecie nigdy nie widzialem tak ciemnego mocha brown - mozna by jeszcze przypuscic ze to ten kolor gdyby glowka byla mega przyciemniona - a nie jest. Po czwarte po 68 roku lakier nitro byl tylko na glowkach. Po piąte.. oryginalny lakier w latach 69-82 powinien miec 3 warstwy - pierwsza plastik czyli fullerplast kremowy-bialy na drewno, druga: przezroczysty, trzecia: kolor. Moge sie mylyic co do kolejnosci pierwszych dwóch. Tutaj nie widze śladu po fullerplascie, a dziwne by bylo gdyby wycierał się idealnie równo z lakierem.
Generalnie to i tak nie ma sensu - jak gra dobrze, to niech służy dalej
W tych kwestiach raczej się nie mylę... nie dalej jak tydzien temu zdarłem resztki nitro z korpusu mojego jazza 1973...
mam obecnie 4 Jazz Basy z lat 1970 1978 i stały kontakt z co najmniej dziesięcioma basami moich znajomych a ogrywałem dziesiątki jazzów i precision z tamtego okresu. WSZYSTKIE niezależnie od koloru (nie tylko sunburst) miały zewnętrzną warstwę lakieru nitro na fullerplascie. Gryfy lakierowane pouliretanem na fullerplast lub sam fullerplast i główki pokryte nitro (pouliretan reagował z kalkomanią)
Ten kolor to może być nawet czarny, który się odbarwił, np Candy Apple Red na każdym basie wygląda inaczej po latach. Mam podobne wytarcie od ręki na jednym z jazzów i widziałem wiele takich na basach z tego okresu. Można spodkać basy S8.... Z korpusem lakierowanym pouliretanem bez nitro na wierzchu pochodzą z okresu 1981-1983 i były składane z tego co im zostało na magazynach i nowych korpusów. Fullerplast jest przeroczysty a nie biały. Biały podkład pod niektóre kolory kładli na fullerplast w latach 1963-1968
pozdro

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)