Liczba postów: 19
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
..no właśnie - czy coś takiego istnieje?
Seryjnych instrumentów nie znalazłem. Lutniczych też nie.
Może nie szukałem jakoś bardzo intensywnie bo kasowo jest u mnie ostatnio wybitnie słabo  ale chciałbym mieć wiedzę na wypadek gdyby coś się zmieniło.
A.
Liczba postów: 1622
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
ale nie wiem co to za bas
Liczba postów: 410
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
09-20-2011, 09:21 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-20-2011, 09:23 PM przez the777.)
Fender JB MIJ '92 -> BOSS ME50B/BOSS ODB-3 -> Digitech Jamman -> Markbass LittleMark 250 -> Hartke 410TP / David Eden RB1 (AMD Athlon)
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
09-20-2011, 10:35 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-20-2011, 10:36 PM przez Andres.)
(09-20-2011, 09:21 PM)the777 napisał(a): BONUS:
Chris Larkin: http://www.chrislarkinguitars.com/acoust...itars.html
WOW!
Piękne to... No to zaczynam chorować...
A czy jest u nas - w Polsce - jakiś lutnik, który podołałby temu wyzwaniu za rozsądną cenę?
A.
BTW... Teraz kojarzę, że szukałem wyłącznie w sklepach i u producentów - a przecież wystarczy wpisać zapytanie w Googla...
W każdym razie dzięki za te linki... chociaż to może raczej będzie moje przekleństwo
Zenek_Spawacz
Unregistered
Ja buduje teraz dla amerykanina akustyczny bas siedmiostrunowy. Rzecz jest nietypowa ale nie niemozliwa. Mysle , ze kazdy normalny lutnik w Polsce moze takie wioslo wydlubac bez wiekszych problemow. Napewno niemieccy lutnicy maja w programie takie wiosla.
Liczba postów: 410
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
A jak rozwiązana jest przy gitarach akustycznych 6+ strunowych kwestia naprężenia pomiędzy mostkiem a główką? Chodzi mi tutaj o to, czy gitara nie "złoży się" do środka. Bądź co bądź, w szóstkach często stosuje się dwa pręty i gryf z kilku wzdłużnych kawałków drewna. Czy stosuje się wtedy taki patent a'la gitary hollowbody (gryf przez korpus?) tylko z większą głębokością pudła?
Fender JB MIJ '92 -> BOSS ME50B/BOSS ODB-3 -> Digitech Jamman -> Markbass LittleMark 250 -> Hartke 410TP / David Eden RB1 (AMD Athlon)
Caron na filmie który wrzuciłeś nie ma czegoś takiego
z tego co widziałęm, niektórzy polscy lutnicy żądają chorych pieniędzy za podobne instrumenty, rzędu kilkunastu k złotych
A ja bym chciał basowe ukulele z prądem, ale w wersji akustik, a nie solid. Niestety takie zabawki są megadrogie na Thomanie. Ale jakby tak za jakieś nieduże piniondze taką zabawkę mieć, to by było miło.
Liczba postów: 8790
Liczba wątków: 26
Reputacja:
46
09-21-2011, 11:36 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-21-2011, 11:38 AM przez groza.)
(09-21-2011, 10:57 AM)Sobass napisał(a): A ja bym chciał basowe ukulele z prądem, ale w wersji akustik, a nie solid. Niestety takie zabawki są megadrogie na Thomanie. Ale jakby tak za jakieś nieduże piniondze taką zabawkę mieć, to by było miło.
http://ukulelereview.com/2009/07/05/the-...d-low-end/
(09-21-2011, 07:18 AM)WFoltynski napisał(a): z tego co widziałęm, niektórzy polscy lutnicy żądają chorych pieniędzy za podobne instrumenty, rzędu kilkunastu k złotych 
A Tetryks to niby ile bierze za klasyka?
Liczba postów: 360
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
09-21-2011, 11:40 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-21-2011, 03:45 PM przez Martins.)
(09-21-2011, 07:18 AM)WFoltynski napisał(a):
z tego co widziałęm, niektórzy polscy lutnicy żądają chorych pieniędzy za podobne instrumenty, rzędu kilkunastu k złotych 
Oj niestety tak. Może w tym przypadku nie kilkunastu ale znienawidzony przez niektórych na forum Wiącek za coś mniej więcej takiego (CO PRAWDA DO 4KA) tylko w olsze chciał ok 4k pln. Wersja z tą płyta wierzchnia kosztowała by zapewne więcej. Fajne ma rozwiązanie jeśli chodzi o elektronikę ta basówka. Na WD Zenek omawiał ten system. Kurde nie pamiętam o co w tym dokładnie chodzi ale dosyć wiernie oddaje brzmienie z dechy. Bodajże to niemiecki bądź austriacki wynalazek. Z tym, że najlepiej już dozbierać i kupić Takamine B10 bo to rewelacja. Niby brak mu podobnie jak tej 2 strun w stosunku do 6-ki ale jak powiedział Władek to nie ma znaczenia.
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj 
Zenek_Spawacz
Unregistered
Problem z akustycznym basem wielostrunowym jest taki , ze jest to absolutnie nietypowa konstrukcja. Istnieje problem odpowiedniego ozebrowania plyty wierzchniej a naprezenia sa tu znaczne wieksze niz w klasykach czy zwyklych gitarach akustycznych. Calosc jest kompromisem miedzy dobrze rezonujacym (a wiec lekkim) topem a wytrzymaloscia. Tak jak Groza napisal ... Dobrze brzmiace instrumenty klasyczne (akustyczne) kosztuja o wiele wiecej niz decha z gryfem. I dochodzi jeszcze czynnik wiedzy u lutnika. Solid body moze probowac zbudowac kazdy a akustyka nie. Ponadto jest jeszcze kwestia drewna . Najlepszy material na boczki i tyl to Rio palisander (CITES !!!!!) . W tych wymiarach rzecz prawie nie do dostania , a jezeli juz to cena instrumentu wynosi ladnych kilka (lub wiecej) tysiecy dolarow.
Edyta:
Nie chodzi tu o taki bass jaki pokazuje Martins u gory , chodzi o pelny akustyk. Jezeli ten Martinsa jest kopia instrumentu Roba Allena to ma tylko komory akustyczne...
Mówiąc o kilkunastu - miałem na myśli ten przypadek. Rozumiem, że nazwisko skądinąd światowo grającego polskiego basisty może dla kogoś zwiększać wartość instrumentu, ale... no nie zapłaciłbym  zwłaszcza ze przyzwoicie brzmiący seryjny akustyk można kupić za ok 1000 S (Tacoma). No chyba że do studia, albo jak ktoś nagłaśnia na koncercie przez mikrofony to kumam niuanse...
http://allegro.pl/akustyczna-lutnicza-gi...25187.html
kurde, ale to jest gitara basowa, liczą się paluchy, idea, nagłośnienie, warunki sceny...
Liczba postów: 360
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
(09-21-2011, 12:51 PM)WFoltynski napisał(a): Mówiąc o kilkunastu - miałem na myśli ten przypadek. Rozumiem, że nazwisko skądinąd światowo grającego polskiego basisty może dla kogoś zwiększać wartość instrumentu, ale... no nie zapłaciłbym zwłaszcza ze przyzwoicie brzmiący seryjny akustyk można kupić za ok 1000 S (Tacoma). No chyba że do studia, albo jak ktoś nagłaśnia na koncercie przez mikrofony to kumam niuanse...
http://allegro.pl/akustyczna-lutnicza-gi...25187.html
kurde, ale to jest gitara basowa, liczą się paluchy, idea, nagłośnienie, warunki sceny... Cena trochę przesadzona. Z całym szacunkiem do tego lutnika ale wolałbym taniej kupić TB10.
Buzz WASP , Squier JV Precision Bass '62 MIJ r.prod. '82 , Thunderfunk TFB-550, Berganitino EX112
(05-16-2011, 03:13 PM)Burning napisał(a): jeśli nie lubisz Black Sabbath to jesteś głupim chujem i spierdalaj 
Zenek_Spawacz
Unregistered
Heh , myslalem , ze mowimy o basie szesciostrunowym... Ta czworka to rzeczywiscie cena nie z tej ziemi .Trzeba miec niesamowita renome jako lutnik , zeby zadac takich pieniedzy (o idealnym wykonaniu i brzmieniu nawet nie wspominajac)....I poza tym jakos nie wydaje mi sie , zeby dobrym pomyslem bylo sprzedawanie wiosla tej klasy na allegro.
Znow edyta:
Powinnismy tez sprecyzowac o czym mowimy o akustykach czy o archtopach , to dwa absolutnie rozne brzmienia i dwie absolutnie rozne konstrukcje.
|