Test złączek do efektów - co sprawdzić?
Witam, wraz z kolegą Jakubem wymyśliliśmy sobie, że przetestujemy kilka rodzajów złączek pod efekty. Ma on dostęp do laboratoriów Politechniki Łódzkiej, więc mógłby dokonać dokładnych pomiarów. Ja jestem gotów ponagrywać próbki.

Póki co do testów łapały by się kable:
-labogi na wtykach G&H
-standardowe DieHarda
-kable od Pinia
-kable od Cropa (Amphenol+Klotz)
-prawdopodobnie złączka EBSa bez kabla
-no name'ową jakąś najtańszą

Dorzucę też amatorsko robioną przeze mnie złączkę (Amphenol+Klotz modele podam później)

Jeżeli formuła i całość by się sprawdziła, już teraz wyrażamy chęć przeprowadzenia testu pełnowartościowych kabli. Wink

Pytanie do Was brzmi - co byście chcieli żebyśmy pomierzyli, sprawdzili, na co zwrócili uwagę?
Odpowiedz
impedancja, a najlepiej i opór i pojemność
możnaby tez pasmo przenoszenia, ale powinno wynikać z powyższych Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
To ja od siebie dodam 5 groszy.

Jak ktoś z Łodzi ma niewymienione wyżej złączki i chciałby się dołożyć do eksperymentu to zapraszamy.

Postaram się stworzyć jakąś sensowną procedurę metrologiczną, żeby sprawdzić parametry łączek. Jeżeli macie jakieś sugestie/rady to również zapraszam.
[suspended]Wykonuje efekty na zamówienie. Naprawiam także. Info na PW [/suspended]

Fender Japan Precision PB70 -> Dunlop 105Q -> SFT by me -> Sansamp VT Bass -> TE GP7-> TE 1048h
Odpowiedz
a może jeszcze takie klotze http://allegro.pl/klotz-au-jj0060-zlaczk...38942.html ?
Odpowiedz
Z chęcią, tylko skąd je wziąć, nie płacąc za nie... Wink
Odpowiedz
(11-14-2011, 02:50 PM)crop napisał(a): To ja od siebie dodam 5 groszy.

Jak ktoś z Łodzi ma niewymienione wyżej złączki i chciałby się dołożyć do eksperymentu to zapraszamy.

Postaram się stworzyć jakąś sensowną procedurę metrologiczną, żeby sprawdzić parametry łączek. Jeżeli macie jakieś sugestie/rady to również zapraszam.

Opisz precyzyjnie tor pomiarowy, na którym będą realizowane badania.

Odpowiedz
Mogie udostępnić

złączkę mayo
klotza jakiegoś nie pamiętam nazwy,sprzedawane po dwa w pudełku były
no noname z płaską główką za bodajże 5 czy 6zł?
Odpowiedz
(11-14-2011, 06:02 PM)groza napisał(a): Mogie udostępnić

złączkę mayo
klotza jakiegoś nie pamiętam nazwy,sprzedawane po dwa w pudełku były
no noname z płaską główką za bodajże 5 czy 6zł?

Zanotowałem! Big Grin

Solartron - na Twoje pytanie będzie musiał odpowiedzieć Crop.
Odpowiedz
Fajnie byłoby sprawdzić te 30cm DieHardy... tyle co się odmiennych opinii na ich temat nasłuchałem, to bania mała.
Odpowiedz
Te będą na bank.
Odpowiedz
Chciałbym raz skonfrontować moje mega kable (Amphenole wtyki + przewody MOGAMI), Mark L zarzekał się że lepszych nie ma Big Grin
Jak mógłbym podrzucić jedną sztukę ?
Odpowiedz
Będę robił złączki na Cordial Road i wtyki Proel S242, mogę ciachnąć jedną więcej. Ponadto mam jeszcze gdzieś kawałek kabla Proel, Procab oraz Cordial CIK, Cordial CGK 122 (na złączki średnio się nadaje bo sztywny nieco). Chyba Sommera mi nic nie zostało.
Zastanawiam się tylko jakie wtyki dać do tego. Fajnie byłoby na Neutriku, ale ostatnio drogi jak cholera. Jakbyście mieli jakieś skręcane wtyki, to kawałki kabla mogę podesłać Wink

PS. Podejrzewam, że przy złączkach nie będzie tak masakrycznych różnic jak przy 4m odcinkach kabla. W ich przypadku pewnie ważniejsza jest trwałość i elastyczność (nie liczący tych najtańszych). Ale to tylko moje domniemania...
Odpowiedz
Kowal - jak już się zorganizujemy do testu dam Ci dane do wysyłki. Na prostej zasadzie Ty nam przysyłasz na swój koszt my Ci odsyłamy na swój, bo jak się znajdzie więcej chętnych (już mamy z Tobą czterech łącznie z basoofką), to nagle mogę nie ogarnąć kwestii wysyłania i odsyłania finansowo przy powiedzmy 10 chętnych (około 100 zeta za same wysyłki). Wink

Różnic masakrycznych się nie spodziewam, ale i tak ciekawe jak to będzie wyglądało w stosunku do ceny. Wink

Pinio - zrób po prostu najlepszą wg ciebie złączkę - kupię ją od Ciebie przy okazji tak czy inaczej, bo jak dojdzie do mnie Compulator, to będę miał jedną za mało. Wink
Odpowiedz
Ja bym chciał się dowiedzieć, które złączki są najlepsze do przesterów chytry
Odpowiedz
Te ode mnie Tongue Taki żarcik. Ale mógłbyś się zdziwić, bo jak jest deko za dużo siarki to taki kabelek, który tnie pasmo mógłby się fajnie spisać. Na wyjściu z drajwa, bo na wejściu lepiej dać dobrze ekranowany, żeby radia Moskwa nie zbierało Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości