Fender Custom Shop 60 Jazz Pickup Set
Witam,
Pytanie:Czy te przetworniki

[Obrazek: kxt.jpg]

Fender Custom Shop 60 Jazz Pickup Set

beda sie naddawały do fender'a Jazz Bass 4 Deluxa active?Czy musza być przetworniki aktywne do takiego basu?
p.s Poleca może ktos inne przetworniki do tego modelu?

...:::FIKU MIKU NA BASIKU:::...
Odpowiedz
W deluxie są zwykłe pasywne pickupy - aktywny jest preamp. Jeśli wymiary obudowy są te same będzie działać bez problemu.
Odpowiedz
(06-20-2013, 07:00 AM)groza napisał(a): W deluxie są zwykłe pasywne pickupy - aktywny jest preamp. Jeśli wymiary obudowy są te same będzie działać bez problemu.

Wikipedia:
J-Bassy z serii "Deluxe" są wyposażone w aktywne przystawki, w przeciwieństwie do pozostałych serii, w których Fender montuje pasywne przetworniki.

Nie wiem juz co na ten temat myslec,i czy te przystawki Fender CS 60 beda dobre.
A co myslisz o tych przetwornikach Bartolini BA 9J1 Set?
Odpowiedz
Szczerze wątpię by to były aktywne pickupy.

Ludzie często mylą dwa pojęcia - aktywny bas to w 99,9% pasywne pickupy i aktywny preamp. W współczesnych fenderach jest nawet przełącznik active/passive pomijający preamp.

Aktywne pickupy to duuużo mniej popularna opcja - najpopularniejsza marka to EMG. One faktycznie bez bateryjki nie pójdą. Zresztą jeśli rozmiar pickupa się zgadza to możesz wstawić co chcesz - kwestia wymiany potem elektroniki/potencjometrów/gniazda.

Ja prywatnie bartolini nie znoszę, ale co kto lubi, parę dobrych płyt na tym nagrano. Podobały mi się tylko raz w be5 mayo ale to aktywny preamp był.

edit:
N3 są pasywne: http://www.sweetwater.com/store/detail/099-3117-001
ich poprzedniki, SC, też: http://www.musiciansfriend.com/accessori...pickup-set
Odpowiedz
Mój Deluxe jest wyposażony w przetworniki Samarium Cobalt Noiseless które są niskoszumowe, co w przypadku preampu ma znaczenie. Nie wiem tylko czy osiągnięto to robiąc dwie cewki w obudowie singla, czy w inny sposób. Może Solatron rozwiałby wątpliwości.
Odpowiedz
a nie prościej i pewniej byloby napisanie maila do customer service Fendera? myślę że szybko uzyskałbyś odpowiedź :-) wiem bo sam kiedyś do nich pisałem :-)
Odpowiedz
Teraz w Fender Jazz Bass american standart wsadzaja wlasnie te przystawki Fender CS60.Ciekawe jak to zagada z preampem w delaxie?

ps.groza,dzbanek,markuz - Dziekuje za info.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości