Które przetworniki wybrać - MEC vs BARTOLINI? Jaki preamp bass/treble?
Witam forumowiczów,

Nachodzi mnie następujący dylemat - które z w/w przetworników zamontować w moim basie. Umiejscowienie przetworników jest zbliżone do stylu Warwicka Thumb. Dla nieobcykanych wrzucam poglądowe zdjęcie:

[Obrazek: 12_f.jpg]

Obecnie siedzą w nim EMG HZ, które dają sporo plastikowego środka oraz górki. Sam bas dzięki mahoniowemu korpusowi brzmi bardzo jasno (nawet z dechy), ma sporo środka oraz góry. Obecnie aby uzyskać w miarę mruczące brzmienie muszę wyciąć na max częstotliwość 600hz we wzmacniaczu (Taurus). Zależy mi na tym, aby uzyskać bardziej mruczące brzmienie z klarowną, fortepianową górką.

Przesłuchałem wiele próbek z przetwornikami MEC oraz Bartolini.. i nadal mam problem, które mogą lepiej dogadać się z kompozycją drewna w moim basie.

Bardzo Was proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami z w/w przetwornikami, gdzie można je w miarę tanio kupić w PL, czy konieczne będzie sprowadzanie ich z zagranicy?

Korpus jest z mahoniu, top z jaworu (klon), gryf jest klonowy z hebanową podstrunnicą, rozstaw strun na mostku - 19mm.

Jeśli zajdzie potrzeba, będę powiększać otwory na przetworniki, zapewne trudno będzie znaleźć zamienniki MEC lub Bartolini dla EMG, aby siedziały 1:1.

Chciałbym również wrzucić do środka preamp dwuzakresowy - bass/treble. Może ktoś polecić coś konkretnego w tym temacie?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi Smile

EDIT: link do większego zdjęcia.. http://img1.aukcjoner.pl/gallery/011145540/14_f.jpg
Odpowiedz
(07-09-2013, 06:01 PM)mariotd napisał(a): Witam forumowiczów,

Sam bas dzięki mahoniowemu korpusowi brzmi bardzo jasno
Trochę to dziwne. Miałem bass z mahoniowym korpusem i brzmiał dużo ciemniej niż chociażby olchowy czy jesionowy, ale ja sie nie znam Emotka_2755
Odpowiedz
(07-09-2013, 06:12 PM)chałturnik napisał(a):

Trochę to dziwne. Miałem bass z mahoniowym korpusem i brzmiał dużo ciemniej niż chociażby olchowy czy jesionowy, ale ja sie nie znam Emotka_2755

Może to też kwestia samych EMG. Miałem przez pewien czas set Seymour Duncana pasywnych, dzięki których bas brzmiał bardziej dynamicznie w niskich częstotliwościach, trochę ciemniej.. ale nadal nie tak, jakbym chciał aby zabrzmiał Wink

A mahoniu trochę mam, deska ma grubość 5 cm. Dużo jest niskiego środka.
Odpowiedz
zdjęcie dałeś takie malutkie, że nic nie widać.

to ten LP taki od langowskiego?

generalnie nie wiem jakiego brzmienia się spodziewasz, skoro bas ma dwa przetworniki umieszczone zaraz przy mostu - albo będzie jebać środkiem, albo jebać środkiem....

w rozmiarach emg dc są też nordstrandy dual coil - tanie nie są, ale brzmią na prawdę rewelacyjnie - jak one nie zagrają należy zmieniać instrument i/lub basistę - nagrywałem kiedyś próbki wszystkich ustawień, jest to na forum gdzieś.

mece mi się zawsze kojarzyły z bardziej matowymi emg, bartolini to natomiast kompletnie inny sound - środkowo, warcząco burczący z misiowatym dołem (dlatego zazwyczaj grają z preampem).
Odpowiedz
(07-09-2013, 06:44 PM)groza napisał(a): zdjęcie dałeś takie malutkie, że nic nie widać.

to ten LP taki od langowskiego?

Tak, to właśnie to cudo.

(07-09-2013, 06:44 PM)groza napisał(a): generalnie nie wiem jakiego brzmienia się spodziewasz, skoro bas ma dwa przetworniki umieszczone zaraz przy mostu - albo będzie jebać środkiem, albo jebać środkiem....

Nie chodzi, aby pozbyć się tego środka z basu. Wiem, że tak ten bas brzmieć będzie. Chcę się pozbyć tego "plastiku" z EMG (zapewne cokolwiek bym nie wrzucił to będzie lepsze od EMG.. Tongue).

(07-09-2013, 06:44 PM)groza napisał(a): w rozmiarach emg dc są też nordstrandy dual coil - tanie nie są, ale brzmią na prawdę rewelacyjnie - jak one nie zagrają należy zmieniać instrument i/lub basistę - nagrywałem kiedyś próbki wszystkich ustawień, jest to na forum gdzieś.

mece mi się zawsze kojarzyły z bardziej matowymi emg, bartolini to natomiast kompletnie inny sound - środkowo, warcząco burczący z misiowatym dołem (dlatego zazwyczaj grają z preampem).

Zastanawiałem się nad Nordstrandami.. Może Big Singles? Wydają się mnie trochę za ostre w brzmieniu. Pytanie, jak to się będzie mieć do zamontowania tak jak u siebie mam przetworniki - pod skosem. Czy struny będą mieścić się w polu magnesów, szkoda byłoby wywalić tyle kasy, aby potem nie zbierały sygnału.. Wink
Odpowiedz
(07-09-2013, 06:19 PM)mariotd napisał(a):
(07-09-2013, 06:12 PM)chałturnik napisał(a):

Może to też kwestia samych EMG. Miałem przez pewien czas set Seymour Duncana pasywnych, dzięki których bas brzmiał bardziej dynamicznie w niskich częstotliwościach, trochę ciemniej.. ale nadal nie tak, jakbym chciał aby zabrzmiał Wink

A mahoniu trochę mam, deska ma grubość 5 cm. Dużo jest niskiego środka.
Moj był na aktywnych EMG model J Smile i dołu miał od za......... . Ciężki jest ten Twój bass ? Moze to mahon jakis chiński ?Smile

Odpowiedz
Panowie! EMG HZ są pasywne, najtańsze EMG jakie można wpakować w bas Wink

A mahoń bynajmniej jest z Chin, bas waży tak jak dwa jazzbasy. Istny topór.

BTW nigdzie nie napisałem, że brakuje mu dołu. Dołu ma idealnie, dzięki skali 36 calowej nie muli na B, a wręcz dynamicznie odpowiada. Problem jest taki, że na pozostałych strunach oraz wyższych pozycjach po prostu wieje mi plastikiem i brakuje "mruczenia, warkotu"..
Odpowiedz
weź nagraj coś.
Odpowiedz
No i tu jest problem, nagrany bas w linię brzmi tak samo na każdym ustawieniu.. i kompletnie inaczej, niż jakbym wpiął go w jakikolwiek wzmacniacz na zerowym ustawieniu korekcji. A jakoś konkretniej z DI go nagrać będzie dla mnie problem.
Odpowiedz
Jedyny bas gdzie EMG HZ gadaly, to Jackson CMG. Reszta byla taka jak opisujesz, sztuczna, plastikowa.
Odpowiedz
Już doczytałem się o tych Jacksonach z HZ Wink

Groza, mówisz, że Nordstrady są robione w wymiarach zamiennych pod EMG.. Pytanie, czy jest to dostępne od ręki, czy trzeba na specjalne zamówienie zakupić? Raczej interesowałyby mnie Big Singles, jak wspomniałem wcześniej.
Odpowiedz
Nordstrand zrobi wszystko co chcesz, pytanie czy cena będzie do przełknięcia.

Ja mam Dual Coil w puszcze od EMG (bas 4 str.) i o ile wiem to są normalnie produkowane wersje - z Big Singles nie wiem jak jest, zobacz na bestbassgear, mają tego dużo.

Tylko pamiętaj, że jak chcesz uciec od mordowania środkiem to takie mocno gainowe pickupy mogą nie być krokiem w dobrą stronę.
Odpowiedz
Hm, w takim razie może pójść w aktywne EMG? Może takie HiFi picki pozwolą wyzbyć się problemu z środkiem?
Odpowiedz
Ja bym celował w Nordstrandy DC albo Seymoury Passive Phase II NYC (to te, co ponoć robili dla Fodery, zanim zaczęli normalną sprzedaż). Preamp (jeśli już musi być) to Aguilar OBP-1 na FET z opcją bypassu. I koniecznie zrobiłbym przełączanie konfiguracji cewek w pickupach, bo to się przydaje w normalnym graniu z zespołem (jak trzeba się wpasować w brzmienie).

http://www.mayshop.pl/product-pol-684-No...d-DC5.html

http://www.mayshop.pl/product-pol-2933-P...apbar.html

http://www.mayshop.pl/product-pol-1696-P...epny-.html

Wymienione pickupy są w normalnej sprzedaży w wersjach direct replacement dla soapbarów EMG. Natomiast taniej - to np jakieś Tesle...

Tutaj Seymoury: http://www.youtube.com/watch?v=3B8tz50Zwt0
Odpowiedz
To ustawienie picków jest bolesne straszliwie - jak porównywałem mojego Thumba (5ka, oba picki przy mostku) z innym thumbem (4ka, jeden pickup pod mostkiem, jeden na środku korpusu) to imo, ten drugi brzmiał dużo lepiej (smuteczek, no ale cóż). Tak jak groza kiedyś pisał, Thumbopodobne to są cyborgi na jeden numer. Tylko tam siedzą MECi, które wylatują i wskakują tam SD basslines. mrgreen

A co do preampów, to może Aguilar? Jakiego wiosła z tym preampem bym nie brał w łapy (było z 6-7 sztuk) to korekcja mi się podobała.

tl;dr
Myślę że musisz kupić Fendera jazz-bassa, sorry. mrgreen
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
[Obrazek: 5oTDjh4.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości