Wzmacniacze z końcówką impulsową (np. Ashdown Little Giant)
Question 
Ma pytanie, moze ktos z Was ogrywał Little Gianta? Potrzebuje lekki i TANI wzmak jako backup lampowego ampega (bo nigdy niewiadomo co sie moze zdarzyc na scenie). Pytanie takie, czy te wzmaki dadzą radę, czy da sie na nich ukrecic "mruczący charakterek" no i czy lubią się z fuzzami?

Nie oczekuje jakis rewelacji, po prostu chce miec cos "w razie czego".
(Moze lepiej kupic uzywanego MAGa?)
-
Odpowiedz
Ogrywałem w sklepie i nie przypadł mi do gustu. W mojej ocenie pokładowy EQ jest niezbyt przydatny i więcej szkodzi niż pomaga. Wpięty miałem bas Sterling by MusicMan kopia StingRaya i paka Hartke 4x10 na alusach. MAG300 spodobał mi się bardziej (te same wiosło i ta sama paczka).

Ale ja się nie znam.
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Mark Gooday z Ashdowna uważa Little Gianty za pomyłkę w historii firmy, zarówno pod względem brzmienia jak i ogólnej koncepcji Wink Ale on też ma jakiś tam swój gust. Jest wielu takich, co je sobie chwalą. Na pewno jeśli chodzi o relację moc-cena-waga, ciężko je pobić. Ja nie miałem nigdy okazji wypróbować.

Z drugiej strony taki MAG to dość sprawdzony wybór, choc moim zdaniem (po przetestowaniu w warunkach domowych, próbowych i koncertowych) w podobnej klasie cenowej nie do pobicia (jeśli chodzi o jakość brzmienia i konstrukcji) jest Hartke LH500, mocno daje też radę Kustom DE300. Ale to dość nowe wzmacniacze, i w przeciwieństwie do MAGa trudno kupić używane.
Odpowiedz
Mam LG i go sobie chwalę. Tak jak napisał miklo, equalizera lepiej wogóle nie włączać jeśli nie chcesz sobie pasma obciąć. Ja uzyskałem ładny mruczący dźwięk bez kręcenia gałami. Wystarczyło wcisnąć przycisk oznaczony jako "deep" Smile
Zdarza mi się używać Bossa ODB-3, z którym wzmak radzi sobie także całkiem nieźle. Wg mnie świetny wzmak jak za takie pieniądze, ale pamiętaj, że ja nie mam zbyt wielkiego porównania ani doświadczenia Smile
[Obrazek: 1yqvso.jpg]
G&L SB-1 85' => Maruszczyk Elwood 5a => Zoom B2.1u => Jean Paul Compressor => Ashdown Little Giant 350 => Ashdown MAG 410T
Trevor James Revolution II => Jupiter JAS-2069GL => Otto Link 6* => BG FRANCE Ligatura STANDARD

www.youtube.com/user/evolashu
Odpowiedz
jak te liteldżianty tak strasznie potaniały, to czem prędzej popędziłem do riffa, żeby obmacać. Były oba. pan dal mi fendera markusa, kabelek i pozwolił poprzepinać oba do paczki czteryrazydziesięć eszdałna. popodpinałem. po czem odwiesiłem gitarkę na hak i nie kupiłem żadnego liteldżianta.

bo ja cały czas bym chciał mieć lekki i niedrogi łeb, ale chyba takie rzeczy to tylko w erze.
Odpowiedz
Nie lepiej Markbassa?
Odpowiedz
spora różnica w cenie...
Odpowiedz

(12-27-2010, 06:01 PM)herp napisał(a): Nie lepiej Markbassa?

ma byc tani Wink

Odpowiedz
(12-27-2010, 06:09 PM)dr Szelma napisał(a):
(12-27-2010, 06:01 PM)herp napisał(a): Nie lepiej Markbassa?

ma byc tani Wink

Little Mark 250 jakiś ekstremalnie drogi w stosunku do LG nie jest...
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
Little Gianta da się nowego kupić w UK poniżej 200 funtów. Nie mówię że na codzień i wszędzie, ale widziałem takie okazje więcej niż dwa razy.
Odpowiedz
(12-27-2010, 06:15 PM)dexter_ck napisał(a): Little Mark 250 jakiś ekstremalnie drogi w stosunku do LG nie jest...
Little 350 można wyrwać za ok. 800zł. Jest różnica Big Grin
Gram na nerwach.
Odpowiedz
(12-27-2010, 06:20 PM)miklo napisał(a):
(12-27-2010, 06:15 PM)dexter_ck napisał(a): Little Mark 250 jakiś ekstremalnie drogi w stosunku do LG nie jest...
Little 350 można wyrwać za ok. 800zł. Jest różnica Big Grin

W sumie racja, patrzyłem na nówki u Maczosa i na Little 1000...
Fender Jazz Bass MIA, HB JB40FL -> Korg Pitchblack -> Boss OC-2 -> MXR Octave Bass Deluxe -> EHX Deluxe Bass Big Muff Π -> Marshall VBA 400 -> Marshall VBC 412

Alfik napisał(a):a może do rocka jak sama nazwa wskazuje zastosować jednak jazz basa
Odpowiedz
Zajrzałem do kilku sklepów i... cena LG poszła w górę potwornie. Teraz jego zakup (przynajmniej u nas) nie ma chyba większego sensu. Nie wiem, czy nie poszukałbym Edena WTX260 lekko używanego.
Gram na nerwach.
Odpowiedz
Acha
http://allegro.pl/ashdown-little-giant-3...93497.html
859pln za 350 i 1200pln za 1000. nie mówiąc już o thomann.de gdzie jest jeszcze taniej
Odpowiedz
Ja ostatnio nabyłem LG 1000 na alledrogo za 710 PLN + przesyłka, także wyszło że sprzedałem SM 500 za 2450, który ważył z 10 kg i dawał 500 W, wymieniłem na LG 1000, waga 3,5, moc 1000 W. Relacja cena/jakość/waga nie do pobicia mrgreen pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, ale na więcej muszę zmienić struny i wyregulować bas, na co od wigilii nie mam czasu...
Myślę że w dobrej cenie jako backup może być.

Pzdr

Kijas
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości