Paka 410 do ekstremalnie niskich strojeń
Witam
Panie i panowie- zanoszę się z moim bandem zestroić się dość nisko- prawdopodobnie do G, i w związku z tym planuję zakup nowej paczki 410. Czy ktoś ma podobne doświadczenia z pakami i ich brzmieniem w tak niskich rejonach? Szukam przede wszystkim brzmienia w miarę hi-fi i dużej skuteczności. Jedni polecają Ampega 410HLF, inni go krytykują, inni polecają SWR Goliath albo Golight, inni Gallien-Krueger 410RBH, Davida Edena 410XLT, a ja sam rozmyślam nad Markbassem 104hr lub hf. Gatunek granej muzyki- sludge metal. Wiem, powiecie że 4x10 to za mało, ale mobilność rzecz ważna...pozdro!
Odpowiedz
Basson - kolega Tapchan pisał o niej sporo.
http://basscity.eu/thread-54-post-410647...#pid410647
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
Ampeg SVT-410HLF to moja ulubiona paczka, ale chyba polecam go do Twoich zastosowań.
Chociaż Anioł z Corruption ma i nie narzeka, to nie jest kolumna ani skuteczna, ani szybka, ani selektywna, ani hi-fi.
Celuj we w miarę współczesnego Goliatha, RBH albo Edena.

Mamy też odpowiedni temat o paczkach.
Odpowiedz
Grałem przez długi czas w drop G. Polecam Mese Powerhouse i Goliatha. Maciejqowy Trace Elliot 1048H (chyba) też fajnie zagadał. Ampega HLF akurat nie polecę, bo ta paczka się bardzo niefajnie odzywała przy najniższych dźwiękach. Edena czy też innych paczek nie testowałem, więc się nie wypowiem.
Warwick Corvette $$ -> SWR SM400
Odpowiedz
Mam podobne doświadczenie z Ampegowym HLF, przy niskim strojeniu potrafi się "przytykać". Nie ma podobnych problemów z EBS 410 ProLine. Na dodatek jest szybko i skutecznie.
Odpowiedz
nie grałem nigdy w ekstremalnie niskim stroju, najniżej doszedłem do drop d, ale na pewno HLF nie będzie wykazywało się znakomitą skutecznością - masa dmuchania, mało grania. z tych, o których piszesz grałem wielokrotnie na RBH - znakomita paczka Smile

jeszcze tak nawiasem: moc i pierdolnięcie w kapeli bierze się z grania w punkt wszystkich muzyków, a nie z ultraniskiego stroju, ale to pewnie wiesz Wink
obrazki się zesrały.

Odpowiedz
(06-16-2014, 05:38 PM)Stanislav. napisał(a): moc i pierdolnięcie w kapeli bierze się z grania w punkt wszystkich muzyków, a nie z ultraniskiego stroju, ale to pewnie wiesz Wink

+100000!!!!11
Odpowiedz
Mam Ampega 410HE (podobno środkowy) gram w C na flatach labella - dół w punkt - paczka się nie zatyka i spisuje się znakomicie. Ostatnio wpadła mi w ręcę (drogą wymiany z forumowiczem) paczka Edena 410XLT i ampega w moim mniemaniu deklasuje na starcie.

Edyta: I czemu 410? Osobiście sludge wolałbym grać na 15tce, ewentualnie 12tce.

stasia popieram. tylko czemu pisze do Asmo który stroił się bodajże do niskiego A?
[Obrazek: keanue-reeves-mind-blown.jpg]

Odpowiedz
Do niskiego G. Napisałem nawet w poście. Icoteras?
Odpowiedz
Nie doczytałem - mea culpa. Przestroiliście się?
Odpowiedz
Już dawno temu Big Grin Ale ja już tam nie gram. Nie stać mnie na liny cumownicze :C
Odpowiedz
Akurat im niżej, tym mniej buły dołowej musi być, by to jakkolwiek brzmiało. Dlatego te lepiej brzmiące 7 i 8mki gitarowe są raczej robione z jaśniejszych drewien pt. jesion a nie z mahoniu.

Do A zestrajałem się na Goliacie III i Edenie. Pomijając mój gust i to, że dla mnie to bez sensu to obie kolumny radziły sobie bez problemu.

Zresztą wystarczy do zestawu basowego mooga podłączyć - będzie napierdalało z taką mocą w niskich rejestrach, że wszystkie basy świata wymiękają.

Reasumując - każda dobra kolumna da radę, przejmowałbym się bardziej basem, funduszami na nowe struny i tym, że takie grubasy to już raczej na zbyt wiele nie pozwalają odnośnie artykulacji itp.
Odpowiedz
W kapeli stroimy się ton niżej, (czyli najgrubsza stroi do A) i Goliath IV daje radę bez problemu.
P O Z I O M
Z A D O W O L E N I A
D O M A N A
[Obrazek: 5oTDjh4.png]
Odpowiedz
goliath III świetnie się sprawdzał w strojeniu do g#. moim zdaniem jeżeli już trzeba grać w takim strojeniu, to trzeba zadbać o to, żeby było selektywnie.
od kiedy lecę z ucha, problemu w ogóle nie ma Wink .
http://www.spiral.pl kapela
http://fb.com/liquidlegs solowo
SPRZEDAM:
EBS Classic 450
line6 POD XT live
+ case
Odpowiedz
A więc powoli zawężamy krąg poszukiwań- Basson odpada ze względu na swoją kulejącą skuteczność, Ampegi odpadają bo nie do końca radzą sobie w tych rejestrach, skuteczność też nie za wysoka, a najbardziej punktuje Goliath, Eden, i może Trejs. Ale ale- naprawdę nikt nie mial doświadczenia z Markbassem 104?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości