BS
Na ostatnich Bassturbacjach wszyscy (?) zachwycali się brzmieniem maleńkiej paczki firmy Basssysteme, należącej do Penda (1x12 neo). Rzeczywiście, pan Hanjo robi świetne graty, są nawet w ofercie wzmacniacze (klasa D, kurduple), ale nie mam pojęcia, jak grają. Rozważam sprzedaż nerki Smile i nabycie drogą kupna większej paczki, BS 212 F -1000. Jaki wzmacniacz wydobyłby z niej pełnię brzmienia?
Nadmieniam, że Marcin napędza swoją kolumnę Tecampem Pumą (klasa D)
i gra to całkiem całkiem. Chętnie przeczytałbym opinie bardziej doświadczonych
(ode mnie) Kolegów.
Odpowiedz
Ja tam jestem jestem zachwycony szybkością i pazurem tych paczek. W połączeniu ze skutecznością i gabarytem znajduję dwie poważne wady - za małe, żeby stawiać na nich prawilne wzmacniacze i za drogie, żeby brać od razu dwie sztuki. Wink
Odpowiedz
(08-02-2015, 10:29 PM)zakwas napisał(a): Ja tam jestem jestem zachwycony szybkością i pazurem tych paczek. W połączeniu ze skutecznością i gabarytem znajduję dwie poważne wady - za małe, żeby stawiać na nich prawilne wzmacniacze i za drogie, żeby brać od razu dwie sztuki. Wink

Ze skutecznością tych BS 112 coś nie tak ?
Emotka_2755
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
Gdzie to w ogóle mozna kupić jak sie nie szprecha po germańsku ?
Odpowiedz
(08-02-2015, 10:32 PM)ralf-p napisał(a):
(08-02-2015, 10:29 PM)zakwas napisał(a): Ja tam jestem jestem zachwycony szybkością i pazurem tych paczek. W połączeniu ze skutecznością i gabarytem znajduję dwie poważne wady - za małe, żeby stawiać na nich prawilne wzmacniacze i za drogie, żeby brać od razu dwie sztuki. Wink

Ze skutecznością tych BS 112 coś nie tak ?
Emotka_2755

No skuteczne to one są. Na pierwszym Grajmidole wszyscy byli przekonani, że grają cztery albo dwie dwunastki.
Grała jedna.
Są gdzieś na moim youtubie filmiki z warsztatów Marcina z wtedy, słychać niewiele z kamery, ale reakcje publiki dają do zrozumienia co się działo na sali. Wink
Odpowiedz
A to nie była paczucha użytkownika jasiekl?

Brzmienie było bdb, choć nie jakieś genialne. Natomiast stosunek brzmienia, głośności do rozmiarów oraz wagi powalał na kolana Smile
Odpowiedz
Mnie się tam BS nie podoba specjalnie.
Brzmienie poprawne, ale kompletnie nie powala.
Mało szlachetne.
Zachwytów nie rozumiem.

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor

[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]
Odpowiedz
Bo to nie jest stacjonarny sprzęt do studia tylko w trasę. W studio da się go oczywiście wykorzystać i nagrać więcej niż przyzwoicie, ale tu wchodzi czynnik o którym pisze paka - świetny wół roboczy jakość/cena/brzmienie/gabaryty/głóśność. Jak nie kupię sobie wreszcie swojej, to ukradnę Jaśkowi. Wink

Okolo 44 minuty: http://youtu.be/Sscy049s4b0
Odpowiedz
BS 112 jest kilka rodzajów... który konkretnie model prezentowany był wtedy na Grajmidole ? Smile
Fender Highway One P Bass Custom - G&L Tribute L2500 - Ibanez SR 305DX - Ampeg SVT 2 Pro - Ashdown Little Giant 1000 - Ashdown MAG 414T - ART PS 4x4 PRO - MXR M80 - EBS MultiComp - EHX Steel Leather - Planet Waves CT 04 - Klotz FunkMaster

Ampeg B-HOOD # 23
P-BASS FANCLUB # 46

http://www.zbigniewforysband.pl/

Odpowiedz
Na bank na neodymie, ale dokładnej specyfikacji Ci nie powiem, trzeba by pytać Marcina.
Odpowiedz
Dzień Dobry. Paczki te można nabyć u polskiego dystrybutora : sklep Prorock Zielona Góra http://www.prorock.net.pl/search,pl,1.html, lub bezpośrednio u producenta, choć, po prawdzie trzeba by tam pojechać osobiście, no i Hanjo niechętnie daje zniżki. Co do brzmienia i koncepcji użytkowania paczek BS: z Fisz Emade Twprzywo na trasie używam cały czas 2x12 na neodymach, czasem z Pumą 1000, a ostatnio z Mesa Boogie D-180 ( oczywiście Diamant do tego) i to brzmienie jest dla mnie gites. Na małe performensy, koncerty np. poniedziałkowe jamy w Harendzie ( gdzie można sobie posłuchać i zagrać na nich bez problemu) biorę 1x12 neo plus Puma 1000 również jestem zadowolony. Uważam, że te małe paczki świetnie się spisują w studio i na scenie; grają bardzo czysto, nic się nie wzbudza itp. Mają okrutną dynamikę, są lekkie, albowiem zdolny Hanjo, którego dziadek był konstruktorem rakiet V2, a ojciec Trabanta, sam projektuje głośniki od lat co doprowadziło do współpracy z Eminencem, który to otworzył dla Hanja liniową produkcje głośników na jego patencie. Dlatego m.in to tak działa. Nie chce mi się spierać która paczka lepsza : firmy X czy Y; po prostu mi to pasuje, gram na nich od lat i jestem kontent.
Tu jest przykładowe nagranie z użyciem BS 112 neo + Puma 1000 + Jolana Diamant w proporcjach: 80 głośnik, 20 linia.
https://www.youtube.com/watch?v=gOX3d4hB5z0
podobnie na płycie Fisz Emade, tylko więcej linii.
Na www.pendofsky.bandcamp.com też był BS, ale nie powiem w których numerach :-)
Odpowiedz
No dobrze, czyli można stwierdzić, że paczka godna polecenia
(Alfik votum separatum). A jaki do niej wzmacniacz? Tylko, Boże broń, nie Ampeg.
Może AMP Mazdaha?
Odpowiedz
To jest 112N (tak mi się wydaje, nie mam jak tego sprawdzić teraz, bo pożyczyłem stack) 250W.
Nie było wersji na 450W na żadnym grajmidole (a jest taka).
Ja brzdękałem na genz-benzie shuttle i był to zestaw z którym można było jeździć tramwajem itd.

Paczki można ogarnąć od Hansa, normalnie da się z nim dogadać po angielsku. Spokojnie wysyła paczki jeśli się poprosi.
OO==++
Odpowiedz
A jak gada ta kolumna na ferrytowym głośniku?
Odpowiedz
a to ja nie wiem.
Wydaje mi się, że oprócz jakichś ludzi pozostających w ukryciu, to tylko Marcin Pendowski to słyszał.
Ogólnie stwierdził, że te 112 brzmią najlepiej. a już najsuperowsze są 212, ale są mniej poręczne.
OO==++
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości