Nagrywanie muzyki w pomieszczeniu
Witam, mamy zamiar ze znajomym wybrac sie do chatki i sobie pojammowac. Chcemy to nagrac, nie oczekujemy cudow.
Gitara, bas, jakies perksyjne rzeczy. Czy kto z Was nagrywal cos takiego Zoomem z serii H4n? czy takie dwa Zoomy H4n ustawione w pomieszczeniu w roznych miejscach, dadza 'calkiem spoko live' efekt? Czy wystarczy jeden? czy dwa maja sens?
Czy moze jakies inne rozwiazanie? w konsolety i miliardy mikrofonow nie chce nam sie bawic.

H4n zbiera, plus podlaczony mikrofon drugi?

Pozdr.
Odpowiedz
Zoom H6 bardzo daje radę w pojedynkę. Poszperaj sobie czy mocno się różni od tego o który pytasz. Jak nie to też powinien dać radę.
Odpowiedz
2 zoomow nie zsynchronizujesz. Ustaw jednego na plan ogolny. Do H4n mozesz dodatkowo podlaczyc jeszcze 2 mikrofony (np. stopa, wokal) i nagrywac 4 slady.
Odpowiedz
Plan ogolny, czyli np srodek pomieszczenia, rozumiem. Jezeli podlacze mikrofon do H4n i dam na wokal, to jestem w stanie jakos tym sladem manipulowac? czy ta sciezka po prostu zlepi sie z tym ze srodka?
Odpowiedz
(08-18-2016, 05:55 PM)Paul napisał(a): 2 zoomow nie zsynchronizujesz. Ustaw jednego na plan ogolny. Do H4n mozesz dodatkowo podlaczyc jeszcze 2 mikrofony (np. stopa, wokal) i nagrywac 4 slady.

No niby nie, ale jaki problem zmiksować ślady w DAW?
Odpowiedz
Ale to bessęsu, bo jak to ustawić? Jeden będzie zabierał to co nagrał drugi i wzajemnie. W sensie - fazować się będą. Będą 2 totalnie inne obrazy stereo. To tak nie działa.

Jeden dobrze ustawiony załatwi imo robotę. Z resztą - nastawiacie się że to ma gdzieś iść dalej, czy być po prostu pamiątką?
Odpowiedz
Szczerze mowiac, nie wiem. Chcemy to nagrac, momentami bedzie masa przesteru i bedzie glosno. Mozna ustawic, ze ma to isc dalej - teraz pytanie, jak to zrobic kosztem np mniejszym niz 1500 zl.
Jakosc nie musi byc fenomenalna, ma byc slychac, ze to live zebrany z pomieszczenia.
Juz wiemy, ze dwa odpadaja. Fajnie.
Odpowiedz
Dają radę. Trzeba poszukać miejsca metodą prób i błędów ale jak brzmicie ok na sali to nagra się +/- to co słychać.

Kiedyś wrzucałem, to h4n właśnie: https://soundcloud.com/grozik/h4n
Odpowiedz
(08-18-2016, 07:09 PM)Sugar napisał(a): Szczerze mowiac, nie wiem. Chcemy to nagrac, momentami bedzie masa przesteru i bedzie glosno. Mozna ustawic, ze ma to isc dalej - teraz pytanie, jak to zrobic kosztem np mniejszym niz 1500 zl.
Jakosc nie musi byc fenomenalna, ma byc slychac, ze to live zebrany z pomieszczenia.

całe gary będziecie nagrywać?
Jak nie to są dostępne miksery z wyjściem na USB, czy chociażby z jakimkolwiek outem i wtedy wpiąć gitarę, bas i pojemnościówka na gary i finito.

Emotka_2755
Have no power in your cock?
You will find it in funk-rock!
www.facebook.com/manufunktura
Odpowiedz
H4 to bardzo dobry rejestrator - kilka lat używałem go w dwóch redakcjach, zawsze jakość była tip-top i to niezależnie czy nagrywałem wywiad, fragment koncertu grindcorowego (Antigama i Napalm Death) czy próbę.
Co do nagrywek na jeden rejestrator - umiejscowienie jest kluczowe. H4 mają świetnie działający limiter (czy jak to się tam nazywa) - gdy ustawiasz na auto nie ma skoku przy wzroście głośności, ale wszystko pięknie się uładza. H1 ma z tym problem, trzeba kombinować z odpowiednim poziomem dźwięku, przy czym bodaj H1 z opcją rejestracji wideo tego problemu nie miała.
Z aktualną kapelą trochę kombinowaliśmy z miejscem ustawienia rejestratora w sali prób i ułożeniem samego rejestratora (najlepiej wytłumia od dołu kocyk z jyska). Mamy jakiś niedrogi rejestrator Yamahy, podobny do H1 Zooma. Brzmi to tak:

Szału nie ma, ale działa. Więc - próbować, sprawdzać, da radę na jeden rejestrator.
Odpowiedz
Swego czasu nagrywalismy proby Zoomem H1 w celu pozniejszego odsluchiwania i ogrywania w domu. Pamietam, ze jakosc byla wystarczajaco dobra, zeby w domu na sluchawkach wszystkie instrumenty i wokal slyszec selektywnie.
Odpowiedz
(08-18-2016, 08:23 PM)ANTonio napisał(a):
(08-18-2016, 07:09 PM)Sugar napisał(a): Szczerze mowiac, nie wiem. Chcemy to nagrac, momentami bedzie masa przesteru i bedzie glosno. Mozna ustawic, ze ma to isc dalej - teraz pytanie, jak to zrobic kosztem np mniejszym niz 1500 zl.

całe gary będziecie nagrywać?
Jak nie to są dostępne miksery z wyjściem na USB, czy chociażby z jakimkolwiek outem i wtedy wpiąć gitarę, bas i pojemnościówka na gary i finito.

Emotka_2755

Taka zabawa odpada, to ma byc slychac, ze jest zbierane z pomieszczenia, a nie w linie. Gary, to beda pojedyncze bebny uderzane, etniczne instrumenty, itp.
Odpowiedz
Live i tak zawsze będzie czuć livem, bo będą przesłuchy.
Odpowiedz
Czyli ok, Zoom H4n i co mozna dodac, zeby bylo ciutke lepiej? Podlaczyc do niego mikrofony dwa (bo chyba sie da z tego co pamietam) i ustawic w pomieszczeniu w roznych miejscach?
Odpowiedz
Zoom na perkusjonalia, dwa majki pod bas i gitarę. Jak z tego nic nie ukręcisz na tym zoomie to i tak by nic z tego nie było. Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości