Ampeg SVT-2 PRO - spadek mocy wzmacniacza - pomocy
siema

Od roku używam SVT-2 PRO wzmacniacz przywieziony z USA, przepięty na 230V, lampy nie były wymieniane rok temu serwisant sprawdził wszystko i z powodzeniem go używałem.
Na ostatniej próbie po włączeniu wzmaka okazało się że gra mocno ciszej (na moje ucho to 50% mocy mniej) właściwie musiałem na maksa go rozkręcić aby dało się go jakoś z perkusją spasować. Na poprzedniej próbie było wszystko OK, żadnych problemów.

Dodatkowo pojawił się pisk(pierdzenie) w momencie jak mocniej uderzę w struny, po chwili gaśnie i tak przy każdym uderzeniu.
Pisk ten mogę zmniejszyć skręcając Gain, jednak wcześniej nie występował żaden pisk przy mocno rozkręconym preamp'ie

Proszę was o jakieś sugestie może ktoś na formu spotkał się z takim problemem co byście polecili zrobić w tym temacie może nie będę musiał szukać serwisu.

Odpowiedz
sprawdź lampy,

sprawdzałeś baterię w basie, kabel i paczkę?
Odpowiedz
mamy tu takiego szpenia nazywa sie Markus , zagadaj do niego
Odpowiedz
obstawiam lampy i to niekoniecznie lampy mocy
podobne zachowanie miałem w hybrydowym TE, gdy siadała pierwsza lampa preampu
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(04-15-2011, 08:00 PM)Burning napisał(a): podobne zachowanie miałem w hybrydowym TE, gdy siadała pierwsza lampa preampu

Popieram, znajomy miał identyko sprawę, stawiam na lampę na preampie.
Odpowiedz
Sprawdzałem następujące rzeczy:

1. podpinałem inny kabel do paczki poprzez Speakon i Jack - bez zmian
2. podpinałem drugą taką samą paczkę - bez zmian
3. baterię sprawdzałem
4. bas sprawdziłem na drugim wzmaku

więc to nie kabel, nie bateria, nie paczka i bas
5. Lampy jakby swieciły równo na oko
6. Wyjąłem 3 lampki 12AX7 z preampa SVT4 i ładowałem w kolejne podstawki SVT2 na preamp'ie w ilości 5 - to samo nic z tego nie wynikło czyli chyba te lampy 12AX7 są OK

7. Są tam jeszcze oprócz 6550 power tube 3 lampy 12AU7 i widzę że nie oryginalne czyli wymieniane przez kogoś kiedyś tam niestety nie mam takich.
Jedna w sekcji preamp i 2 za lampami mocy
jedyne co mogę przetestować jeszcze to kupić taką 12U7 i sprawdzić może te lampy mają na to wpływ.
Lamp końcówki to chyba sobie w ciemno nie chciałbym kupować

Dzięki za odzew i wskazówkę do Marcusa

A jedno jeszcze zauważyłem jednak nie mam pojęcia czy to jakiś symptom:
- jeden z transformatorów ten koło wyjścia do paczek jest zimny ten drugi od sieci normalnie ciepły. Co prawda nie obciążałem za długo paczek więc może nie zdążył się nagrzać i nie wiem czy to normalne

To mnie zdziwiło że lampy od preamp'u mogą mieć wpływ na głośność
Myślicie, że te lampy 12AU7 to mogą mieć wpływ na takie zachowanie?
Odpowiedz
ztcp to przy końcówce masz 1szt. 12ax7 i 2 szt. 12au7, bo końcówka jest taka sama jak u mnie w CL.
12ax7 jest inwerterem, a 12au7 to lampy sterujące

jeśli któraś jest uszkodzona, lub zużyta to podaje zły sygnał na lampy mocy.

może to powodować opisane zniekształcenia

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(04-15-2011, 09:46 PM)Burning napisał(a): ztcp to przy końcówce masz 1szt. 12ax7 i 2 szt. 12au7, bo końcówka jest taka sama jak u mnie w CL.
12ax7 jest inwerterem, a 12au7 to lampy sterujące

jeśli któraś jest uszkodzona, lub zużyta to podaje zły sygnał na lampy mocy.

może to powodować opisane zniekształcenia

Tak dokładnie 1x12AX7 i 2x12AU7 są przy końcówce i 1 12AU7 przy preamp'ie
te sterujące 12AU7 skoro wpływają na sygnał końcówki to może być to
mam nadzieję
zamówię te lampy i się zobaczy

Zastanawiam się jakie montują taśmowo w preamp'ach modele lamp 12AX7 w ampegach ja mam GT 12AX7R bo kilka tych wersji jest na rynku z kolei jeżeli chodzi o 12AU7 to chyba jedno oznaczenie jest z tego co widziałem
Odpowiedz
polecę od siebie JJ ecc82 (ecc82 to europejska nazwa 12au7)
tanie, a baaaardzo trwałe i bez uszczerbku an brzmieniu Smile

lepsze ponoć są tylko JAN Phillipsy, ale i sporo droższe

Odpowiedz
(04-15-2011, 07:12 PM)ptaku napisał(a): lampy nie były wymieniane rok temu serwisant sprawdził wszystko i z powodzeniem go używałem.
A co konkretnie miałoby to dowodzić? Tylko, że rok temu lampy prawdopodobnie były dobre. Ale od tego czasu upłynął rok. Jeśli wzmacniacz był dużo eksploatowany (albo miał źle ustawiony prąd spoczynkowy), to dużo się mogło zmienić. Proponuję wymienić 12AU7 (może pożycz gdzieś). Jeśli to nie to, to trzeba będzie się przyjrzeć na lampy mocy.

Marek
Odpowiedz
(04-16-2011, 06:00 AM)Markus napisał(a):
(04-15-2011, 07:12 PM)ptaku napisał(a): lampy nie były wymieniane rok temu serwisant sprawdził wszystko i z powodzeniem go używałem.
A co konkretnie miałoby to dowodzić? Tylko, że rok temu lampy prawdopodobnie były dobre. Ale od tego czasu upłynął rok. Jeśli wzmacniacz był dużo eksploatowany (albo miał źle ustawiony prąd spoczynkowy), to dużo się mogło zmienić. Proponuję wymienić 12AU7 (może pożycz gdzieś). Jeśli to nie to, to trzeba będzie się przyjrzeć na lampy mocy.

Marek

Rok eksploatacji 2 razy w tygodniu po 4 godziny.
Ok dzięki wstawię nowe 12AU7.

Po tej awarii zaświeciła się dodatkowo czerwona lampka przy BIAS CONTROL 2 - więc pokręciłem tam ustawiając tak aby tylko zielone się paliły ale to nic nie dało.
W tej kwestii BIASU to można te rzeczy ustawiać sobie w taki właśnie sposób?. W instrukcji podają, że czerwona wraz zieloną może oznaczać wyeksploatowanie jakiejś lampy.
Co do diagnostyki lamp to jest takie urządzenie ToneAmp BIASCOM (dla m.in 6550), mierzy prąd spoczynkowy katody celem określenia punktu pracy lampy końcowej (BIAS).
Czy w ogóle warto w coś takiego zainwestować i samemu dokonać przeglądu tych lamp i czy taki pomiar daje wgląd wystarczający aby stwierdzić czy lampa jest do wymiany?
jeżeli macie rozeznanie to jakie czynności powinienem podjąć po wymianie lamp?

ptaku
(04-16-2011, 07:33 AM)☼☼☼ napisał(a):
(04-15-2011, 09:07 PM)ptaku napisał(a): Lampy jakby swieciły równo na oko

Co nie świadczy o niczym, poza tym, że zasilacz żarzeniowy działa. O stanie lamp nic to nie mówi.

Chociaż teraz mi się przypomina, że zaraz jak się okazało że coś jest nie tak to widać było niebieskie światło na lampach teraz normalnie świecą na żółto. Podobno może to świadczyć o utracie próżni w lampie tylko teraz to nie wiadomo które.
Odpowiedz
Jeśli lampom mocy możesz poprawnie ustawić BIAS to możesz na nich jeszcze działać.
Ja zawsze działałem zgodnie z instrukcją Ampega i problemów nie było..
ponadto gdy jedna z lamp padła (nie dało się uzyskać zielonej diody na jednej połówce) to wzmacniacz dalej grał bez zarzutu.

Odpowiedz
(04-16-2011, 04:47 PM)Burning napisał(a): Jeśli lampom mocy możesz poprawnie ustawić BIAS to możesz na nich jeszcze działać.
Ja zawsze działałem zgodnie z instrukcją Ampega i problemów nie było..
ponadto gdy jedna z lamp padła (nie dało się uzyskać zielonej diody na jednej połówce) to wzmacniacz dalej grał bez zarzutu.

No to chyba jest informacja, że te lampy mocy są do użytku
Tak czytałem instrukcję pod tym kątem. Dało się ustawić te zielone kontrolki nieznacznie kręcąc w prawo
w każdym razie dzięki za pomoc, napiszę co z tego wynikło

pozdrawiam
ptaku
Odpowiedz
Wracając do tematu to rzeczywiście problem był związany z lampami 12AU7.
Wymieniłem 3 lampy na GT12AU7 i jest dobrze moc na normalnym poziomie i żadnych trzasków, pisków, szumów.

dzięki za pomoc

pozdrawiam
ptaku
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości