Klinika GASu
(05-23-2011, 09:19 AM)zakwas napisał(a):
(05-23-2011, 09:17 AM)Maciejeq napisał(a): Też kupiłem flaty do SRa i też jestem z nich zadowolony, mimo iż gram głównie na stalówkach. Według mnie np. na chromes'ach świetnie uwypukla się środek i fajnie brzmią na przesterze. Slap też źle nie brzmi, aczkolwiek szkoda mi flatów na slapowanie po nich Tongue Zbyt szybko rowki się robią.

Mówiłem dokładnie tak samo po czym zmieniłem Chromesy na stalowe Rotosoundy i zostałem zmiażdżony różnicą in plus. Wink

Nie gram na flatach codziennie, są po prostu numery gdzie wpasują się idealnie, a są też takie gdzie nie będą praktycznie w ogóle siedzieć. Stalówki odpowiadają mi przede wszystkim górą i manualnie, jako iż czasami lubię poslapować to jednak gram głównie na stalówkach. Gdybym nie grał tą techniką, to pewnie zdecydowałbym się na dobre na flaty (przebolałbym pewnie z czasem "śliskość" flatów).

Szelma, flaty górę mają- ale zdecydowanie bardziej wycofaną i okrągłą. Kiedy stalówki górą strzelają, niekiedy wręcz kują po uszach, to flaty mają taką subtelną i nie narzucającą się. Z resztą- nie zauważyłem żeby generował jakieś mega duże szumy... Jednak co racja to racja- SR został stworzony do stalówek i basta Tongue

A co do osób grających na SR i na flatach- rzeczywiście jest mało osób grających w takiej konfiguracji, jedyny przykład jaki mi przyszedł na myśl to Cliff Williams.

(05-23-2011, 09:42 AM)Fabian napisał(a): mm na tyle gory, ze chromy nie brzmia do konca jak flaty.

(05-23-2011, 09:56 AM)jetofuj napisał(a): Chromes to chyba jednak nie są typowe flaty...

O, i wychodzi kolejny temat do dyskusji mrgreen
Odpowiedz
e tam, typowe flatyWink

swieze fendery brzmia niemal tak samo, jak swieze chromesy. stare fendery brzmia niemal tak samo jak stare chromesyBig Grin tyle, ze fendery brzmia chyba potem troche bardziej czytelnie.

nie wiem dlaczego, ale flaty na moim sprzecie, czy to na MM czy na preclu - maja tone bezuzytecznego dolu (i nie chodzi mi tu o ilosc - bo ta mozna wyciac - ale o jakas nieciekawa barwe tego dolu), ktory az wisi na glosniku 15calowym orendza i go strasze spowalnia;d moze mam jakies kiepskie lapySmile

moze to tez dlatego, ze gram palcami. raz jeden udalo mi sie ukrecic naprawde fane brzmienie na flatach, i to byl precelisz grany kostka w linie - http://www.divshare.com/download/12085210-393

a potem podobnie jak zakwas - zalozylem roundy 45-100 i cala probe cieszylem sie jak nigdy - dynamika, kop nie do opisaniaBig Grin

jeszcze odnosnie nowego jazza wujka - to jest orginalny kolor?
Odpowiedz
(05-23-2011, 10:17 AM)paka napisał(a): nie wiem dla czego, ale flaty na moim sprzecie, czy to na MM czy na preclu - maja tone bezuzytecznego dolu (i nie chodzi mi tu o ilosc - bo ta mozna wyciac - ale o jakas nieciekawa barwe tego dolu), ktory az wisi na glosniku 15calowym orendza i go strasze spowalnia;d moze mam jakies kiepskie lapySmile

a potem podobnie jak zakwas - zalozylem roundy 45-100 i cala probe cieszylem sie jak nigdy - dynamika, kop nie do opisaniaBig Grin

Ano widzisz, dla każdego coś miłego.
Ja po roku grania na flatach nie mogłem zagrać próby na roundach - przyzwyczaiłem się do perkusyjnego walnięcia w dole i jedyne co słyszałem na roundach to jednostajne buczenie + góra.
Nawet w domu przez pierwsze parę godzin miałem problemy z rozpoznaniem wysokości granych przeze mnie dźwięków, bo mi zagłuszały górne harmoniczne podstawę do której uszy były przyzwyczajone Tongue
Zero dynamiki, zero kopa. Na flatach mam beat prawie jak stopa perkusji, na roundach jest tylko "brzdęk".

I weź mi tu ktokolwiek udowodnij że nie mam racji Tongue

Odpowiedz
(05-23-2011, 10:17 AM)paka napisał(a): e tam, typowe flatyWink

swieze fendery brzmia niemal tak samo, jak swieze chromesy. stare fendery brzmia niemal tak samo jak stare chromesyBig Grin tyle, ze fendery brzmia chyba potem troche bardziej czytelnie.

nie wiem dla czego, ale flaty na moim sprzecie, czy to na MM czy na preclu - maja tone bezuzytecznego dolu (i nie chodzi mi tu o ilosc - bo ta mozna wyciac - ale o jakas nieciekawa barwe tego dolu), ktory az wisi na glosniku 15calowym orendza i go strasze spowalnia;d moze mam jakies kiepskie lapySmile

moze to tez dlatego, ze gram palcami. raz jeden udalo mi sie ukrecic naprawde fane brzmienie na flatach, i to byl precelisz grany kostka w linie - http://www.divshare.com/download/12085210-393

jeszcze odnosnie nowego jazza wujka - to jest orginalny kolor?

No, no, no, misiaczku Tongue

Fendery mają więcej środka i nawet jak są bardzo rozegrane, to bardziej warczą od Chromesów Smile wiem, bo miałem oba i zostałem przy Fenderach Big Grin
Odpowiedz
widzisz, a ja nadal mam oba kompeltyWink

to jest kosmetyka, rownie dobrze mozna przesunac prawa reke o centymetr w lewo czy w prawo i niwelowac taka roznice. najwieksza roznice czuc na nowych setach, pozniej to wszystko sie zaciera.

ale jesli mialbym wybierac, to tez wole fendery. tansze i troche bardziej czytelneSmile

mazdah - a to dziwne, bo im wiecej harmonicznych tym latwiej poznac dzwiek;D a znowu najtrudniej, jezeli mamy samo dolne pasmoBig Grin
Odpowiedz
Rainbow 
Te administrator! Dajesz zły przykład! Wynocha do tematu o strunach Wink
OMG
Odpowiedz
(05-23-2011, 11:27 AM)paka napisał(a): ale jesli mialbym wybierac, to tez wole fendery. tansze i troche bardziej czytelneSmile

I jakieś pierdylion razy sztywniejsze... :F
Odpowiedz
brylant.. to jest moje forum! mrgreen

zakwas: mam ferdki 45-100 do d'addario 50-105 i w tym zestawieniu fendery sa luzniejsze;D
Odpowiedz
Akurat d'addario nie próbowałem, ale porównanie mam z Chromesami, GHSami, Ernie Ballami i Fendery są w chuj twarde i niewygodne. Najlepsze z tego zestawu są IMO EB, najbardziej naturalnie brzmią.

I nie są za twarde ani za miękkie dla mnie. Smile
Odpowiedz
chromesy to d'addarioSmile pewnie wiesz, ale cos pokreciles w nazwachBig Grin
Odpowiedz
A nie ma osobnej linii?
Bo myślałem, że są flaty "zwykłe" i "Chromes"... Smile
Odpowiedz
(05-23-2011, 02:11 PM)zakwas napisał(a): A nie ma osobnej linii?
Bo myślałem, że są flaty "zwykłe" i "Chromes"... Smile

[Obrazek: Epic_Fail.jpg]
Odpowiedz
Fail jak fail, ale obrazka nie kumam w ogóle... :F

A w temacie - mam GAS na kontrabas okrutny! neutral2
Odpowiedz
wkleiłem pierwszy z brzegu po wpisaniu w google, "epic fail" Big Grin
Odpowiedz
zakwas, może z takim tyłem? mrred
[Obrazek: 223327_109511985802081_100002298391827_9...2891_n.jpg]

Odpowiedz

Skocz do: