Którym kurierem i jak zapakować
Merci Smile
Propsy Hubert (cokolwiek to znaczy, ale tak teraz młodzi piszo) Wink

EDIT:
Numer płatnika to jest ten "nr klienta" tak?
[Obrazek: 2gsir0w.jpg]

Odpowiedz
tak. różne firmy różnie go nazywają Smile

Nie bój się, dzwoń, Pan/Pani który/która obierze wszystko Ci wytłumaczy Smile
Odpowiedz
Ok, dzięki Smile
[Obrazek: 2gsir0w.jpg]

Odpowiedz
Wysyłałem dziś co prawda nie bas, a małą paczkę do 1kg kurierem.
Preferowany był K-Ex (Kolporter), ale na szczęście mogłem i innym.

Durna baba z obsługi najpierw zaśpiewała prawie 60zł za małą paczuszkę, a później zaczęła pyskować.

Poszło UPSem.

A tak w ogóle, ostatnio wysyłałem tą firmą też bas, wszystko w najlepszym porządku i kilkukrotnie w przeszłości również. Zatem polecam po stokroć.
Odpowiedz
(06-02-2011, 02:37 PM)low napisał(a): Durna baba z obsługi najpierw zaśpiewała prawie 60zł za małą paczuszkę, a później zaczęła pyskować.

Huh Ile? Huh

W Kex'ie mała paczka do 5kg kosztuje ok. 12zł.

Z jakiego "portalu kurierskiego" korzystałeś?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
K-Ex.pl, na infolinii dali mi telefon do biura w Lublinie.

Na stronie widzę najtańszą opcję jako express i nie wiem czy są tańsze.

Kwota bazowa to 26zł, dowóz poza strefę miejską (firma w Błoniach) to 15zł, dopłata paliwowa i pewnie jeszcze VAT do tego (jak się domyślam). Wyliczyła mi 56-58zł, jakoś tak - miałem ochotę spytać czy jej nie pojebało.
Odpowiedz
Ale coś tu nie gra, bo K-ex nie odbiera przesyłek od osób prywatnych, tylko od firm z którymi współpracuje, czyt. ma podpisaną umowę.

Dlatego zapytałem gdzie się dowiadywałeś. Chodzi mi o firmy tego typu.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Odpowiedz
Ja ze swojej strony polecić mogę wysyłanie paczek przez stronę www.kurjerzy.pl - wysyłałem już chyba z 10 paczek i wszystko w porządku i bez najmniejszych problemów. Paczka do 30kg cena 25 zeta. DHL i UPS do wyboru.
Tanie przesyłki kurierskie https://www.kurjerzy.pl/pp/dejaa29
Odpowiedz
polecam poczte 75% paczek na drugi dzien jak wysle sie przed poludniem. eweeeentualnie dzien pozniej. w przeciwienstwie do kuriera nic nie popsuli, zgubili itp. jesli nie ubezpiecza sie paczki to tanio! za basowke 25zl srednio z priorytetem
Odpowiedz
Tylko, że nawet jak ubezpieczysz paczkę na Poczcie, to nie odpowiadają za zniszczenie jej, a tylko za zagubienie.
Odpowiedz
Zna ktoś sprawdzonego i relatywnie taniego kuriera, który przewiezie wzmacniacz z północnej Anglii do Polski?
Odpowiedz
(06-02-2011, 10:10 PM)Mateusz napisał(a): polecam poczte 75% paczek na drugi dzien jak wysle sie przed poludniem. eweeeentualnie dzien pozniej. w przeciwienstwie do kuriera nic nie popsuli, zgubili itp. jesli nie ubezpiecza sie paczki to tanio! za basowke 25zl srednio z priorytetem

Z pocztą są dwa ale:

- niedostarczone przesyłki można reklamować po... miesiącu. tak było jak ostatnio reklamowałem.
- przesyłki dochodzą jak chcą - od 24h do 2 tygodni, priorytet czy nie. np. u mnie jest główna poczta (2km od domu) i mały urząd pocztowy (1km od domu) - przesyłki zawsze trafiają najpierw na duży, potem na mały i finalnie do mnie - zawsze dzień później przez to. dosyć często mam telefony od klientów którzy czekają na przesyłkę po 1, 2 tygodnie od jej nadania.

wysyłam kilkadziesiąt przesyłek tygodniowo od paru lat. z firm kurierskich ostatnio i DPD i UPS działa bez zarzutu, choć mam z nimi umowy i być może firmy są lepiej ogarniane. niemniej chyba im się chce - nie raz miałem telefon od kuriera, że przesyłka do mnie idzie na adres domowy i chcę do domu czy może do pracy przywieźć. i w przypadku problemów z dostarczeniem obie firmy działają wzorowo.
Odpowiedz
nigdy nie czekalem na priorytet dluzej niz 3 dni, a strzelam ze z 200 paczek dostalem. bez priorytetu raz byl tydzien z hakiem.
Odpowiedz
Masz zatem dobry urząd pocztowy akurat u siebie. Ja przesyłek wysłałem pocztą kilkanaście tysięcy i bywa niestety baaardzo różnie.
Odpowiedz
niewykluczone, plusem jest tez to, ze jak mnie nie ma w domu to pod wieczor ide z awizo i odbieram paczke, a z kurierami gorzej bo miejscowka moze byc poza miastem i trzeba zapindalac.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości