Zrobiłem tak kiedyś przy teście Alembic kontra GMR. Podobnie jak tutaj zdania były podzielone mniej więcej po równo.
Mnie jakoś najbliższy jest Fender.
GMR i Alembic na równo, a najmniej podobał mi się Lakland.
W tym nagraniu, w innych mogłoby być inaczej.
W ciężkim graniu nie bardzo widzi mi się Lakland, chociaż basista Papa Roach gra na modelu 55-94 i wszystko się zgadza.
Edyta:
Wniosek mi się nasuwa, że tu nie ma lepsze/gorsze brzmienie, a słowo klucz to inne.
Ano rozbieżności w cenach są dosyć duże.
Edyta:
Nie oceniaj tych basów tylko pod kątem tego nagrania i ich ceny.
Myślę, że gdybyś wziął je do ręki, zagrał sam to inaczej byś patrzył na nie i ich ceny.
Liczba postów: 2194
Liczba wątków: 11
Reputacja:
1
Fajnie to wszystko Gruby Ci wyszło. W zasadzie to każde wiosło ładnie się klei do tego i ciężko mi wybrać, która wersja jest najbardziej cool. Fajnie Lakland w niektórych momentach mruczy, jazz jest fajniusi, gmrek też...Nie wiem co bym wybrał na miejsce pierwsze.
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
(04-25-2010, 10:27 AM)Bohen napisał(a): (04-25-2010, 10:10 AM)Gruby napisał(a): Mnie jakoś najbliższy jest Fender.
GMR i Alembic na równo, a najmniej podobał mi się Lakland.
Wniosek mi się nasuwa, że tu nie ma lepsze/gorsze brzmienie, a słowo klucz to inne.
Myślę podobnie, ale jak przy każdym z tych basów widzę jego cenę to wiem że zamiast jednego Alembica wolałbym 3 Fendery.
+100
Fender Jazz Bass Ventures Limited Edition -> Ampeg SVT III-> Deathmanufacture-> Ibanez LU 20 -> Ernie Ball Strings
Liczba postów: 8790
Liczba wątków: 26
Reputacja:
46
Nagram mayo, ale to w przyszłym tygodniu dopiero.
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Dla mnie najlepiej Alembic z otwartym filtrem. I mam pytanko - jakiś kompresor, inny procesor dynamiki po drodze? Barwa mocno cięta? Mam kilka instrumentów m.in. właśnie Alembica EssenceV, struny Alembic itd. no i nie brzmi on w taki sposób, a już na pewno nie przy otwartym filtrze. Gdzie tkwi metoda?
Sprzedam bas LINE6 VARIAX 705 - piątka, z modelowaniem brzmień - 24 brzmienia najbardziej znanych basów elektrycznych (w tym bezprogowych), akustycznych i elektronicznych. Bardzo rzadko spotykany, stan idealny.
Sprzedam głowę Hartke 5000, stan idealny, sklepowy. Pełen komplet - karton, instrukcja, elementy montażowe itd.
Nic nie było nakładane na ścieżkę, między basem a interfejsem był tylko kabel.
Struny w Alembicu to Ken Smith 40-125, stare, odświeżane w denaturacie jakiś czas temu.
Reputacja:
0
Gruby to Lakland?
Fender Jazz Bass Ventures Limited Edition -> Ampeg SVT III-> Deathmanufacture-> Ibanez LU 20 -> Ernie Ball Strings
Liczba postów: 1060
Liczba wątków: 34
Reputacja:
1
No nie łatwo stwierdzic na 100% ktory to basik. Wszystkie swietnie brzmia. W tym nagraniu jest troche wiecej dołu w porownaniu do wczesniejszych nagran. Wydaje mi sie ze moze to byc alembic/gmr.
Reputacja:
0
jak to niełatwo jak słychać ,że to 5 jest